Az első hazai Big Data állásbörze

forrás: Prím Online, 2015. június 2. 08:16

Az elmúlt hónapokban Budapestre irányult a Big Data világ figyelme, miután a szektor meghatározó cégeitől egymás után érkeztek a magyar vonatkozású hírek.

Budapestre jön a Cloudera és a Hortonworks

 

Először a Hadoop szállítók között árbevétel terén vezető Cloudera jelentette be, hogy a fővárosban nyitja meg első európai fejlesztő- és support központját, amelyet néhány év alatt 100 fősre tervez növelni. A Cloudera Magyarország irodájának a Bank Center ad otthont, a hivatalosan április óta működő cég már meg is kezdte a toborzást.

 

Nem sokat késett a válasszal a nagy konkurens Hortonworks sem, aki egy felvásárlással jelent meg a hazai IT térképen. Az alig több mint egy éves SequenceIQ felhőalapú Big Data környezetek menedzselését segítő nyílt forráskódú szoftvereket fejleszt. Az akvizíció lezárulta után a Hortonworks részévé váló csapat továbbra is Budapesten fog dolgozni, és szintén jelentős létszámbővítést tervez.

 

Egyre keresettebbek a hazai szakemberek

 

Mindkét cég döntésének egyik meghatározó szempontja a hazai, kiemelkedően jónak számító szakemberi gárda volt, ami jó alapul szolgál a növekedési tervekhez. Azonban már a két vezető Hadoop szállító megjelenéséig is jelentős volt a kereslet itthon a Big Data és data scientist szakemberek iránt.

 

Ennek egyik forrása az, hogy egyre több magyar startup cég fejleszt globális piacra szánt adatalapú termékeket és szolgáltatásokat. Említésre méltó példa a webes ruházati áruházaknak analitikai megoldásokat szállító Secret Sauce Partners vagy az online csalásfelderítésben utazó Enbrite.ly. Az ígéretes új területekre dinamikus rámozduló startupok mellett egyre aktívabbak a Big Data területén a hazai pénzügyi, távközlési és logisztikai vállalkozások, valamint a belföldi és külföldi ügyfeleket egyaránt kiszolgáló tanácsadó cégek is.

 

A tavalyi Adattárház Fórum
 

Állásbörze az adatok szakértőinek

 

Ezen az egyre élénkebb munkaerőpiacon kínál új lehetőségeket a Data Job Fair, ami összekötő kapocsként működik a munkatársakat kereső cégek és az adatokkal foglalkozó szakemberek között. A Big Data és data scientist specialisták mellett a hagyományosabb adattárházas, BI és adatbányász szakterületekkel is foglalkozó esemény első alkalommal június 2-án délután kerül megrendezésre.

 

A programban szerepel számos szakmai előadás, így többek között adatokkal foglalkozó neves hazai szakemberek fognak mesélni arról, hogyan találtak rá hivatásukra. A startup világból lehet ismerős a másik fő műsorszám, a HR Pitch Competition, ahol a különböző cégek egy 5 perces minielőadás keretében próbálják majd bemutatni legjobb oldalukat a közönségnek.

 

Az állásbörze és szakmai est részletes programja a datajobfair.hu weboldalon található meg. A részvétel mindenki számára ingyenes, a szervezők a pályakezdőket és a tapasztalt szakembereket egyaránt szívesen látják.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59