Négymillió amerikai kormányalkalmazott adatait lopták el hackerek

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 5. 08:28

Négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától.

A hackertámadás tényét áprilisban, a kényes, "személyekhez társítható" adatokhoz való hozzáférést májusban észlelték, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét. Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, internetes kiadásában a The Washington Post és a The Wall Street Journal is azt állította, hogy a behatolás mögött a kínai kormány áll. Hivatalos vádak ezzel kapcsolatban Washington részéről egyelőre nem hangzottak el.
 

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint az adatlopás potenciálisan az összes kormányzati szervet érintheti. Kulcskérdés az incidenssel kapcsolatban, hogy vajon a hírszerzés alkalmazottjai is kompromittálódtak-e.
 

Az amerikai szövetségi kormánynak jelenleg 2,7 millió aktív alkalmazottja van. A fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a behatolók, de arról nem hangzott el tájékoztatás, hogy kikéhez igen. A CNN hírtelevízió értesülése szerint a hackerek decemberben hatolhattak be a komputerrendszerbe.
 

Az eset felderítésébe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott. A behatolást a belbiztonsági tárca EINSTEIN elnevezésű, a szövetségi internetes adatforgalmat figyelő rendszere észlelte.
 

A Személyzeti Menedzsment Hivatala (OPM), amelynek a számítógépes rendszerét feltörték, egyebek között a kormányzati alkalmazottak hátterének ellenőrzésével foglalkozik, annak megállapításával, hogy ki jogosítható fel titkos anyagokhoz való hozzáférésre. Az ilyen vizsgálatok 90 százalékát az OPM végzi el.
 

A hivatal arra figyelmeztette a támadás lehetséges áldozatait, hogy ellenőrizzék bankszámláikat.
 

Novemberben a belbiztonsági minisztérium egy volt szerződéses alkalmazottja egy másik kibernetikai behatolást fedezett fel. Akkor a tárca 25 ezer alkalmazottjának és több ezer más kormányalkalmazott személyi kartonjához fértek hozzá.
 

Ezen a héten az amerikai adóhivatal (IRS) számítógépes rendszeréből 100 ezer ember adóbevallásának adatait lopták el. Az CNN szerint ez a támadás Oroszországból indulhatott ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27