Hogyan lehet sikeres egy lány az IT szektorban?

forrás: Prím Online, 2015. június 7. 12:26

A nők szeretnének és tudnának is az IT szakmában érvényesülni, ám ehhez támogatásra, az ambíciók erősítésére, valamint a magánélet és a munka összhangjának megteremtésére volna szükségük. Ez volt az egyik fő mondanivalója a Microsoft Magyarország és a Global Shapers Budapest Hub kezdeményezésére a Brain Bar Budapest rendezvénysorozaton, csütörtökön (2015. június 6.),  az Ötkert étteremben megrendezett kerekasztal-beszélgetésének, amely a nők és az informatikai szakma viszonyának témáját járta körül.

A nők valóban jóval alacsonyabb arányban választják a mérnöki, informatikus pályát, mint a férfiak. A Cisco Hálózati Akadémia megbízásából 2013-ban elvégzett felmérés szerint, bár javuló tendencia figyelhető meg, a végzős programozóknak még mindig csak alig több mint 10 százaléka nő Magyarországon, és az informatikában körülbelül hatvan férfira jut egy nő. A Brain Bar Budapest rendezvényén résztvevő körülbelül száz fiatal, női szervezetek, az IT szakma és az oktatási oldal képviselői arra keresték a választ, hogy vajon mire volna szükségük a nőknek ahhoz, hogy az informatika világában érvényesülni tudjanak.


Jessica Camus, a Világgazdasági Fórum nemek közötti egyenlőség témáért felelős elnökhelyettese a témában gyakran felmerülő kérdéseket, részben sztereotípiákat vetett fel vitaindítójában: a nőket nem érdekli az IT, nem is képesek helytállni a férfiak között, több empátiát, kreativitást hozhatnának a szakmába, talán kvótákkal is segíteni kellene az érvényesülésüket. A panelbeszélgetés során elhangzott vélemények rácáfoltak arra a közvélekedésre, miszerint a nőknek sem az érdeklődésük, sem a képességeik nincsenek meg a pályához. Másfelől a szakmára jellemző stressz, teljesítménykényszer, a rövid határidők, a magánélet és a munka egyensúlyának hiánya, és a nőkkel szembeni előítéletek valóban eltántoríthatják a pálya iránt érdeklődőket. A beszélgetésben többek között példákat hallhattunk Horváth Krisztinától, a Cisco ügyvezetőjétől, Halácsi Pétertől, a Prezi társalapítójától, valamint sikertörténeteket Babarczi Katicától, a Tep társalapítójától, Pogácsás Emesétől, aki VP engineering a Secret Sauce Partners-nél és Turcsányi-Szabó Mártától, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetőjétől. A panelbeszélgetés után interaktív, kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség, hogy a résztvevők feldolgozzák és továbbgondolhassák az elhangzottakat.

 


A beszélgetés egyik kezdeményezője, a Microsoft Magyarország fontos küldetésének tekinti, hogy lebontsa azt a nézetet, amely szerint a nőknek nincs keresnivalója az informatika világában. Éppen ezért kap fontos szerepet a Microsoft DigiGirz nevű kezdeményezése, amelynek éppen az a célja, hogy a lányokkal minél fiatalabb korban megszerettesse az informatikát és karrierutat mutasson számukra. A Microsoft Magyarország vezetőségének fele nő – nem azért, mert kvótát alkalmaznak, hanem azért, mert a cég tárt karokkal várja a tehetséges, nagy szaktudással rendelkező női munkavállalókat.


„A Microsoft Magyarországnál hiszünk abban, hogy mindenkinek egyenlő esélyei vannak. A társadalom egésze, és egyetlen szervezet sem lehet sikeres nők nélkül.” – hangsúlyozta Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának igazgatója.


A Brain Bar Budapest egy nemzetközi kezdeményezés, amely azt vizsgálja, milyen hatással van a dinamikusan fejlődő technológia a mindennapjainkra. A Brain Bar Budapest keretében neves szakértők, döntéshozók, vállalatvezetők részvételével zajló kerekasztal beszélgetések témái között szerepel a robotika szerepe a gyártásban, a felhő-alapú technológia, a mesterséges intelligencia, a vállalkozások üzleti esélyei a technológia-orientált világban, a város és vidék, az individualitás és vallásosság viszonya.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás