Mobilalkalmazást is bevetnek a korrupció elleni harcban Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 24. 13:20

Új mobiltelefonos alkalmazással hozták lendületbe a kínai korrupcióellenes harcot. Az első napon csaknem 700 bejelentés érkezett - számolt be erről a kínai média.

Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megírhatja a különböző hivatalnokok, káderek korruptságára vonatkozó gyanúját, vagy feltöltheti ezzel kapcsolatos bizonyítékait. A kampány csúcsszerve szerint "gyors, kényelmes és közvetlen csatornát" nyitottak a leleplezők számára.
 

A polgárok elsősorban a közpénzek nem megfelelő felhasználásáról, a szolgálati autók magáncélú használatáról, vagy bármilyen, a takarékosságra és egyéb ismert rendszabályra vonatkozó előírások, irányelvek megszegéséről tehetnek bejelentést. Ezeket, úgy tudni, 11 típusba sorolták előzetesen, s szerepel köztük például a hivalkodó esküvő és temetés kategória is.
 

A szöveges részben 500 karakter áll rendelkezésre és két fénykép, illetve video feltöltésére van lehetőség. Korábban 250-300 esetre hívták fel a figyelmet a "tiszta kormányzás" önkéntes őrei.
 

A kedvcsinálónak szánt korszerű, mobil forma máris nem várt népszerűségnek örvend és állítólag a napi ezer bejelentésnek nagyjából a 70 százaléka érkezett az elmúlt napokban az új alkalmazáson keresztül. A "csúcson" 3 bejelentést kaptak percenként a mobil applikációkon keresztül.
 

Az egyik első ilyen egy engedély nélküli irodaépület építéséről szólt és állítólag 10 percen belül az eljáró, nyomozó hatóságnál volt az ügy.
 

A kommunista párthoz tartozó ellenőrző hatóság azt is közölte, hogy a bejelentéseket, panaszokat a visszaéléseket kategóriákba sorolva küldik az illetékeseknek további intézkedésre és természetesen válaszolnak is a beküldőknek. Az új helyzetben növelni fogják az ügyintézők létszámát és a számítógépparkot is fejlesztik.
 

A kezdeményezés elsősorban nyugati kritikusai máris megjegyezték, hogy a feljelentőket könnyen tudják majd azonosítani az IP-címek és telefonjuk típusa alapján. Korábbi hírekben az szerepelt, hogy az online felületen bejelentést tevő választhat, névvel vagy anélkül tesz panaszt. A kivizsgálásoknál, az ügyek súlyozásánál ugyanis ezt is figyelembe veszik.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Erre nem számítottunk – megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.

2023. szeptember 24. 13:20

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59