Amitől versenyképes lesz egy szilícium völgyi startup a világpiacon

Beszámoló a Solid 2015 konferenciáról

Laszlo Horvath, 2015. június 26. 11:56

Rendszeres helyszíni kollégánk, Horváth László ezúttal a Solid 2015 konferenciára látogatott el. A hardverek, szoftverek és IoT újdonságok körül forgó eseményen a legújabb formabontó találmányokkal, innovációkkal találkozhattak a résztvevők. Helyszíni beszámolónk Horváth László tollából.

Elég a teóriából: építsünk végre valamit ami működik mindenütt

 

Talán nem minden Prím olvasó tudja, hogy a jelenség, amit Szilícium-völgynek hívunk, az egy katonai projekt eredménye (mint az internet például).  A tengerészetnek kellettek a léghajók tengeralattjáró-vadászatra a Csendes óceánon, amit gyorsan a stanfordos tanárokra és diákokra bíztak, hogy fejlesszék tovább.  

 

Aztán kellettek a repülőgépek, végül az űrhajók, itt alakult meg a NASA elődje, most meg drónokat és repülő bicikliket építenek a leszármazottak, ami az önjáró autóterveket követi, mert azt már az X-projekt (Google) és a Tesla, na meg azt rebesgetik, hogy a galaktikus óriás Apple csinálja. Mainstream lett, legalábbis a szilícium völgyi ökoszisztémában.  

 

Ja persze a drónokat majdnem elfelejtettem, a pár centi átmérőjű digitális darazsak a kedvenceim.  Mellesleg egy drónépítő tanfolyam is része a konferenciának, a low-energy Bluetooth és a micro-interaction feltérképezése a különböző összekapcsolt okos gépek között, a több tucat praktikus fejlesztési szeminárium mellett.

 

Ennek a katonai hagyománynak az egyik legszebb és igencsak indirekt folytatója a SOLID konferencia, amit a US Army kulturális központtá avanzsált erődjében, az 1885-ben épített és a japánok ellen a második világháborúban kulcsszerepet játszó Fort Masonban rendez meg az O'Reilly rendezőiroda – most már évek óta.  Mitől is emlegetem ezt a régi történetet, miért is hozom fel a katonai hagyományt? Mert a katonaságnál nem elegáns PowerPoint prezentációk a nyerők: ott kérem, élet-halálkérdés, hogy, amit építesz, az működjön, és nem megint egy olyan mobil appról van szó, ami gombnyomásra odahoz egy digitális komornyikot, aki elviszi az autódat lemosni vagy bevásárol. Azok is érdekesek, de nem fogjak az ellenséget elpusztítani, kapzsi diktátorok étvágyát elvenni attól, hogy Amerika barátaiba beleharapjanak, vagy éppen a kalandozó kedvű műhold-vadász vetélytársakat elrettenteni attól, hogy lekapcsoljak a világ GPS rendszerét.

 

Azért nosztalgiázom a katonai háttérről (ami mar persze csak a történészeknek érdekes, ezek a geekek itt körülöttem nagyon békések),  mert a SOLID attól szolid, hogy praktikus tanácsokkal  látja el a résztvevőket – amiket sok év gyakorlatával szedtek össze az elképesztően jó előadók.  A fő terület körülbelül minden, amit innoválni lehet az elektromos  technológia és a mechanika világában. A szervezők egy nagyon megnyerő, elit csapatot hoztak össze az eseményre, most például az állam esik le, ahogy a Kickstarter kampányáról elhíresült Particle vállalkozók, Will Hart es Zack Supalla részletesen bemutatják azt, hogy ők hogyan használják a tapasztalataikat ahhoz, hogy Kínában sikeresen és normális áron gyártsák majdhogynem kultikus termékeiket. (particle.io, korábban mint Spark ismerték a céget, a photon wifi fejlesztői toolkit gyártója, veszik mint a cukrot... ) 

 

A Macbookról irányított IOT mini ökoszisztéma


Hogyan kell egy vámmentes zónát kezelni Shenzhenben, mitől lehet látni, hogy egy ajánlat jó (vagy csak olcsó, ami általában drágább lesz percek alatt, mihelyt beindul a munka).  Hogyan kell azokat kezelni, akik a projekt befejezésekor követelnek új árakat? Kik azok, akik állandóan vitatkoznak, mindennel kapcsolatban, a hatékonyság rováséra, és mit lehet tenni ezekkel a partnerekkel?

 

Kiben szabad megbízni Ázsiában?  TaoBao: jó avagy sem ott venni valamit? Az AliBaba megbízható? És hogyan is kell azt csinálni, milyen rendszerben gondolkodva kell Kínában kezdeni egy gyárépítést... Hogyan kell tovább optimizálni a folyamatot, miután az első termék megjelent?  Hogyan kell kínai alkalmazottat felvenni? Drágább-e egy amerikai cégnek dolgoztatni (ami a Szilícium völgyben ugye azt jelenti, hogy 60%-ban külföldi alapítók startupjai utaznak.)  Ellopják-e, amit kitaláltál?  Hogyan kell ez ellen védekezni? Minding tegyél biztonsági szoftvert a hardverre, természetesen...  És mi lesz a hackerekkel?  Paranoiásnak kell lenni avagy nem?  

 

Sajnos egyszerre csak egy előadásra tudok elmenni, ez a legnagyobb frusztrációm. Így lemaradok a többi délelőtti előadásról, és a behallatszó sirályok megint arra emlékeztetnek, hogy egy ilyen erős konferencián nem lehet rosszul járni, mert az agytágítás nagyon erősen halad – például most éppen vizsgáztatják a közönséget, mit tanultak arról, hogy Kínában hogyan kell gyártani, például a gépek árának a becslését is megkérdezve, és GoPrók tucatját lehet nyerni egy okos válasszal.

 

FoodTruckok, ebédszünet 

 

Nem nyertem, a matematikai esélyek megint pontosan működtek, viszont a híres kaliforniai mozgókonyhák gyorsan elfeledtették velem, hogy nem válaszoltam elég gyorsan a kérdésekre.  Az ebéd megint nem arról szól, hogy az iderendelt ötféle (koreai, vietnami, japán, modern amerikai, olasz) mozgóétterem finomságai között válogasson a megéhezett konferencialátogató, hanem arról, hogy itt is folytassuk a tanulást, nem szabad egy percet sem kihagyni.  Nekem különösen szerencsém volt, mert az asztalnál, ahova tévedtem az MIT-nél egy nyelvvel mozgatható komputert építő diák mellett egy "okos ház" cloudbázisú fejlesztőjével sikerült elbeszélgetni, akik nagyon boldogan oktatják a résztvevőket egy szendvics mellett arról, hogy mitől izgalmas az ő teruletük és csapatuk. Fél füllel odahallgatnak a kockázati tőkések is az ilyen fehér asztal melletti beszélgetésekre is, mint most is.

 

SmartThings

 

Philippa Mothersill, a MIT Media Lab kutatója, Phd hallgató gondolatmenete arról, amit Kandinsky szavaival lehet megmagyarázni: valahogy úgy, hogy minden, ami előfordul a világban, leírható, megmagyarázható vonalakkal, ábrákkal.  Számomra az a megdöbbentő tanulsága a háromórás, nagyon sűrű előadásnak, hogy milyen pontosan feltérképezhető az emberi érzelmek formális kifejezése, ahogy a színek és formák megszólalnak.

3D nyomtatású, dilmbe illő kézműves sisak és kesztyű
 

Aztán levezetjük, hogy milyenek a "mérges" formák, például az erőspaprika számára, összehasonlítva például a pocakos, "vanília" ízével töltött tégellyel. Csíkszentmihályi Mihály is szóba került, aki szerint az élettapasztalat határozza meg a formák, színek interpretálását...

 

Ez volt a bemelegítés, hogy a nagyágyúk és a startup bazárra igazan jól felkészüljön a kedves látogató.  

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Házon belülről érkezett az SAP fejlesztőközpontjának új operatív vezetője

Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának (SAP Labs Hungary) élére Nyers Balázs személyében. A szakember 2007 óta dolgozik az SAP kötelékében, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során.

2020. május 25. 14:32

Ingyenes segélyvonal egészségügyi dolgozóknak

Ingyenesen hívható zöld számon várják a szakemberek azon Szegeden dolgozó egészségügyi dolgozók megkeresését, akik úgy érzik, lelki támogatásra van szükségük. A ’Segítők’ nevű önkéntes csoport szakemberei a 06-80-620-008-as számon fogadják a hívásokat, amelynek hátterét technikai és műszaki hozzájárulásként a Telenor biztosítja.

2020. május 14. 09:37

A koronavírus nyertese?! – lendületben az e-kereskedelem

2020. március közepén a koronavírus egyik napról a másikra átrajzolta Európa és Magyarország hétköznapjait. Az emberek nagy részét teljesen felkészületlenül érte, amikor a járvány hazai megjelenésével szinte egyidejűleg a kormány meghirdette a #maradjotthon kampányt, ezért mindenki elkezdte a legszükségesebb élelmiszerek, tisztítószerek, távmunkához és otthon tanuláshoz szükséges eszközök pánikszerű beszerzését. Miközben a gazdaság szinte teljesen leállt, a koronavírus miatt kialakult helyzet sebességváltásra késztette az online kereskedelmet. Az új vásárlók megjelenése és a karácsonyi szezont idéző csomagszámok vajon meddig tartják lendületben az e-kereskedelmi piacot és hogyan reagáltak a helyzetre a kereskedők? – ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a GKI Digital friss online kiskereskedelmi gyorsjelentése.

2020. május 7. 14:43

Egészségügyi dolgozónak állt a hazai fejlesztésű, humanoid robot

Szokatlan kép fogadja a budai rendelőbe belépő pácienseket: egy közel másfél méter magas, emberszerű robot üdvözli elsőként az orvosi ellátásra érkezőket. A Pepper névre hallgató, gesztikuláló robot azonnal köszönti a pácienst, bemutatkozik, és elmondja, hogy a koronavírus helyzet miatt néhány kérdést szeretne feltenni. 

2020. május 3. 15:39

ECDL-bizonyítványt ad a Neumann Társaság a jeles informatikaérettségiért

Az oktatásért felelős minisztérium és a Neumann Társaság megállapodása értelmében az emelt- vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül igényelhetnek ECDL-bizonyítványt, amelyet az idei évtől kezdve már elektronikus úton juttatnak el számukra, így a postára sem kell elmenni a dokumentumért.

2020. április 28. 09:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás