Új alapokon a könyvnyomtatás Újpesten

forrás: Prím Online, 2015. június 27. 10:41

Új alapokra helyezi a hazai könyvnyomtatást a Stanctechnik és a Xerox együttműködése. Uniós forrásból nagyszabású fejlesztés valósult meg Újpesten, idén júniusban. Az egyedi technológia létrehozásával és a gépsor beállításával fejlesztették a Stanctechnik nyomdát, hogy a jövőben alkalmas legyen a kispéldányszámú könyvek előállítására és értékesítésére. Új nyomdagépet is üzembe állítottak.

Egyre optimistább a nyomdaipari szektor Magyarországon. A több mint kétszáz hazai nyomda véleményét összesítő, legfrissebb GKI felmérés szerint a nyomatszám vonatkozásában a következő egy évben 15-30 százalékos bővülésben bíznak az iparági szakemberek. Ennél is derűlátóbbak öt esztendőt előre tekintve. A mai mennyiséghez képest 2020-ra 30-50 százalékos nyomatszám emelkedést várnak. Viszont azzal is számolnak, hogy ez a fellendülés nem jár együtt azonnal bevétel gyarapodással.  A magyar nyomdáknak fel kell arra készülniük, hogy több lesz a kisebb megrendelés, ami a jövőben más kiszolgálást igényel tőlük. Emiatt érdemes optimalizálniuk a működésüket, a technológiájukat és a kereskedelmi modelljüket.

 

A GKI kutatásából kiderül, hogy a nyomdák által alkalmazott technológia meghatározza, hogy mely szempontokra figyelnek az eszközbeszerzés során. A tisztán digitális nyomdáknak a nyomatminőség a legfontosabb, amelyet a beszerzési ár és az üzemeltetési költség követ. A csak ofszet nyomógépeket üzemeltető nyomdák számára az üzemeltetési költség mértéke a leglényegesebb, amelyet a szervizköltség és a nyomatminőség egészít ki. Azon nyomdák számára, amelyek mindkét technológiát használják, az üzemeltetési és szervizköltség mellett a felbontás a legfőbb kritérium.

 

Az újpesti Stanctechnik nyomdának is ezeket a tényezőket kellett mérlegelnie, amikor legutóbbi, uniós forrásból finanszírozott fejlesztési programját megvalósította. Arra szánták el magukat, hogy egyedi technológia létrehozásával, az ehhez kapcsolódó gépsor beállításával alkalmassá teszik a vállalkozást a kispéldányszámú könyvek előállítására és értékesítésére.

 

A beruházás részeként a Stanctechnik új nyomdagépet állított üzembe. Választásuk az automatizálást új szintre helyező, akár 150 A4 ív/perc sebességgel működő és a maximális, 364×660 milliméteres lapméretet kezelő Xerox iGen 150 Pressre esett. Elsősorban azért, mert ez a gép - kiemelkedve a nyomdaipari átlagból - 7/24-ben terhelhető 85-90 százalékos rendelkezésre állás mellett.  Szintén sokat nyomott a latba a döntés meghozatalakor az, hogy ez a berendezés alkalmas a B3-asnál nagyobb méretű nyomatok elkészítésére, így B5-ös méretű könyvek gazdaságos előállítására.

 

„A terhelhetőség, a sebesség és a bővített B3 azok a tényezők, amelyek elősegítik, hogy a 4+4 könyveknél rövid határidő betartása mellett az ofszet eljárással is versenyképesek legyünk a piacon, akár a 600 példányos tartományban is.” – hangsúlyozta a Xerox iGen 150 Press előnyeit Hermann Nikolett, a Stanctechnik üzletág igazgatója. Hozzátette, ennél a gépnél jelentősen kitolták az ofszet és a digitális nyomtatás gyártási költségeinek inflexiós pontját, ami a berendezés kedvező üzemeltetési költségeinek köszönhető.

 

Xerox iGen 150 Press
 

 

Ugyanakkor ez az eszköz nem csupán könyvek előállítására alkalmas. Az iGen 150-nel a felbontásának és a matt száraztintának köszönhetően fotókönyv is készíthető ofszetszerű minőségben, illetve fülesborító a B3-asnál nagyobb mérete miatt. Másik fontos applikációja a csomagolástechnika. Ezzel a funkcióval akár 640 mikronos médiára is lehet nyomtatni, amivel lehetővé válik a perszonalizált csomagoló anyagok elkészítése.

Üzembiztonság terén szintén kevés versenytársa akadt a Xeroxnak. Szervizesei több mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek a nagy termelő berendezések üzemeltetése terén, valamint jelentős alkatrészraktárat tart fenn a cég Magyarországon, amelynek révén bármilyen javítási feladat rövid idő alatt megoldható.

 

A Xerox iGen 150 piacvezető technológiája, munkafolyamata magas minőséget, páratlan hatékonyságot nyújt a felhasználóknak. A berendezés 2400x2400 dpi felbontással rendelkezik. Automatikus belső színellenőrző- és javító rendszerrel működik a gép, amellyel a színeket a termelés folyamán is stabilan tartja. A beépített spektrofotométerrel gyorsabban lehet kalibrálni és kimeneti profilokat létrehozni - PANTON színhűség biztosításával – melyekkel időt megtakarítva és termelékenységet növelve szolgálhatják ki a megrendelők igényeit.

 

A Xerox nyomdagépe a papírfelhasználás tekintetében is egyedülálló. Kezeletlen, texturált, speciális másolóanyagok, újrahasznosított, perforált papírok, regiszterek, fóliák, különféle címkék, szintetikus anyagok, DocuCard, Never Tear, DuraPaper, UltraMagnet, DocuMagnet médiák megnyomására is alkalmas. Költséghatékonyan, gazdaságosan, gyorsan, kiemelkedő minőségben színes, kispéldányszámú, perszonalizált könyvek, kézikönyvek, marketinganyagok, DM levelek, fényképészeti kiadványok, tranzakciós reklámanyagok, illetve a már említett egyedi csomagolóipari termékek egyaránt előállíthatóak vele.

 

Képek: agooddaytoprint.com

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Így támogatta a digitalizáció Varsó új ékességének felépítését

A Varso Tower, vagyis a Varsó Torony Lengyelország és az Európai Unió legmagasabb épülete, egyben a lengyel főváros legrangosabb építészeti projektje. A maga nemében egyedülálló felhőkarcoló szervesen illeszkedik abba a fejlesztési folyamatba, amelynek célja, hogy Varsót a nemzetközi üzleti élet egyik dinamikusan növekvő központjává emelje. A projekt megvalósításában meghatározó szerepe volt a digitalizációnak, így az épület nemcsak a magasságának, méreteinek, hanem az építésekor alkalmazott innovatív módszereknek köszönhetően is kiérdemli a figyelmet. A fejlesztést Európa egyik meghatározó ingatlanvállalata, a HB Reavis irányította, a kivitelezést a bécsi székhelyű PlanRadar Magyarországon is elérhető szoftvere támogatta.

2023. szeptember 27. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59