Két nap alatt házat épít egy robot

Czipperer Dia, 2015. június 29. 15:33

Egy kelet-ausztráliai vállalat saját robottal dolgozik, amely nagyon hatékony a munkavégzés terén. Tempóját tekintve két nap alatt képes felépíteni egy házat.

Bár egyelőre még csak prototípusról beszélhetünk, azonban egy ausztrál építőipari cég már rendelkezik olyan robottal, amely 1000 téglát képes a helyére tenni egy óra leforgása alatt. Ezzel a tempóval a szerkezet akár két nap alatt képes felépíteni egy átlagos házat.

 

A prototípust gyártó cég, Fastbrick Robotics bízik abban, hogy az elkövetkezendő években egy kereskedelmi forgalomban is kapható masinák sikerül megalkotniuk.

 


A robot prototípusa a Hadrian nevet viseli a római császár után. Nem véletlenül, hiszen ő is számos falat épített a rómaiaknak, ahogy ezt a kis robottól is várják.

 

A technológiát Mark Pivac fejlesztette, aki repüléstechnikai és gépészmérnök, valamint a vállalat műszaki vezetője.

 

Eddig több mint 7 millió dollárt költöttek fejlesztésekre, és sikerült elérniük, hogy a robot képes legyen egyedül felemelni, kezelni és helyére tenni a téglákat, anélkül, hogy emberi beavatkozás történne.

 

A gépezet működéséről egy 3 dimenziós számítógépes tervezőprogram, a magas szintű pontosságról pedig egy 28 méteres teleszkópos szerkezet gondoskodik. A Hadrian szinte bármilyen méretű téglát képes kezelni azok közül, melyek jelenleg kaphatók a piacon.

 


Egy átlagos ház építési ideje jelentősen lerövidül a Hadrian révén. A nagyjából 15 ezer téglát igénylő házak esetén mindössze két átlagos munkanapra van szüksége, ugyanis óránként nagyjából ezer darabot tesz a helyére.

 

Forrás: Mashable.com

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38