Két nap alatt házat épít egy robot

Czipperer Dia, 2015. június 29. 15:33

Egy kelet-ausztráliai vállalat saját robottal dolgozik, amely nagyon hatékony a munkavégzés terén. Tempóját tekintve két nap alatt képes felépíteni egy házat.

Bár egyelőre még csak prototípusról beszélhetünk, azonban egy ausztrál építőipari cég már rendelkezik olyan robottal, amely 1000 téglát képes a helyére tenni egy óra leforgása alatt. Ezzel a tempóval a szerkezet akár két nap alatt képes felépíteni egy átlagos házat.

 

A prototípust gyártó cég, Fastbrick Robotics bízik abban, hogy az elkövetkezendő években egy kereskedelmi forgalomban is kapható masinák sikerül megalkotniuk.

 


A robot prototípusa a Hadrian nevet viseli a római császár után. Nem véletlenül, hiszen ő is számos falat épített a rómaiaknak, ahogy ezt a kis robottól is várják.

 

A technológiát Mark Pivac fejlesztette, aki repüléstechnikai és gépészmérnök, valamint a vállalat műszaki vezetője.

 

Eddig több mint 7 millió dollárt költöttek fejlesztésekre, és sikerült elérniük, hogy a robot képes legyen egyedül felemelni, kezelni és helyére tenni a téglákat, anélkül, hogy emberi beavatkozás történne.

 

A gépezet működéséről egy 3 dimenziós számítógépes tervezőprogram, a magas szintű pontosságról pedig egy 28 méteres teleszkópos szerkezet gondoskodik. A Hadrian szinte bármilyen méretű téglát képes kezelni azok közül, melyek jelenleg kaphatók a piacon.

 


Egy átlagos ház építési ideje jelentősen lerövidül a Hadrian révén. A nagyjából 15 ezer téglát igénylő házak esetén mindössze két átlagos munkanapra van szüksége, ugyanis óránként nagyjából ezer darabot tesz a helyére.

 

Forrás: Mashable.com

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás