A magyar városlakók okos és zöld megoldásokra vágynak

forrás: Prím Online, 2015. július 18. 13:13

 A magyarországi városlakók egyre környezettudatosabb lakóhelyre vágynak, amely okos megoldások segítségével könnyíti meg mindennapi életüket – derül ki a GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös online felméréséből. 

 A válaszadók a jövő világításának számító LED fényforrások előnyei közül is az energiahatékonyságot, a biztonságot és az intelligens technológiák bevezetésének lehetőségét emelték ki. A megkérdezettek többsége szerint Budapest több mint 10 év múlva válhat intelligens várossá, miközben az ehhez szükséges technológia már ma is rendelkezésre áll.

 
A közlekedés, az energiahatékonyság, a biztonság és az intelligens megoldások területén várnának javulást településükön a magyar városlakók. A GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös kutatásában a megkérdezettek szívesen vennék, ha városukban egyre több okos megoldás lenne elérhető. Az ehhez szükséges intelligens infrastruktúra alapjává a jelenlegi világítási rendszereket megújító LED-világítótestek válhatnak. Egy okos városban hatékonyabb forgalomtervezés és a településmenedzsment valósítható meg, a jövő fejlett közvilágítási rendszerei előre jelezhetik a földrengéseket, mérhetik az UV-B sugárzást, a gyorshajtásokat vagy a pollenszintet, de segíthetnek az autósoknak a parkolásban is. A nemzetközi trendekkel összhangban, Magyarországon is mind több település számára a LED jelenti az energiahatékonyság és az intelligens városszervezés legfőbb eszközét.
 
„A hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, hosszabb élettartamú és kisebb karbantartási igényű LED-világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600–700 millió forint megtakarítást is eredményezhetnek, mivel a városok átlagosan az általuk felhasznált áram közel felét fordítják az éjszakai megvilágításra." – mondta Csuhai József, a GE Fényforrás üzletágának a LED kültéri világítási projektekért felelős vezetője.
 
A megkérdezettek, az energiahatékonyság és környezettudatosság mellett, a LED-világítás legnagyobb előnyei között említették, hogy képesek napenergiával működni, fényük vezérelhető, ezáltal kizárólag a megfelelő helyre világítanak, valamint, hogy segíthetnek a várostervezésben, képesek lehetnek például a szmog és a forgalmi adatok figyelésére, illetve ezen információk továbbítására.
 
A kutatásban résztvevők úgy vélik, a LED a hagyományos világítással szemben jobb láthatóságot ad, nappali színeket garantál éjszaka, nem torzítja a látképet, ami az esztétikum mellett közlekedésbiztonsági kérdés is, emellett a jobb láthatóság könnyebb tájékozódást vagy éppen parkolóhely-keresést tesz lehetővé. Az okos városok megvalósulását lehetővé tevő fejlesztések közül a legfontosabbnak a forgalmi torlódás előrejelzést,  az automatikus baleset-bejelentést, illetve aszabad parkolóhelyek megtalálását segítő szenzoros megoldást és az elektromosautó-töltőállomások okostelefonos feltérképezését nevezték.
 
„ Az okos városok alapját képező technológia már ma is rendelkezésre áll. Többvárosban folynak már tesztelések különböző 'okos' koncepcióra. Itthon egyelőre a közvilágításban találkozunk először az energiahatékony és környezetbarát LED technológiával, hiszen a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre több hazai önkormányzat újítja fel világítási rendszerét. Az azonban még nem köztudott, hogy ezek a fényforrások a jövőben nem csupán világítanak, de 'beszélnek' is majd hozzánk, adatot szolgáltatnak majd, melyeket a különböző applikációk feldolgozzák. A mai előnyökön, vagyis a nagyobb közbiztonságon és energihatékonyságon kívül további előnyöket is hoznak majd ezek a fényforrások a városoknak." – tette hozzá  Kalocsai Kinga, GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának kommunikációs vezetője.
 
A települések számára komoly fejlesztési és fejlődési lehetőséget rejt a környezettudatosság, ugyanis a megkérdezett városlakók közel 90 százaléka környezettudatosnak tartja magát, de csak ötödük vélekedik úgy, hogy lakóhelye is megfelel e követelménynek. A GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös kutatása szerint szinte az összes  válaszadó (közel száz százlék) fontosnak tartja azokat a kezdeményezéseket is, amelyek révén városa nemcsak környezettudatosabb lesz, de közelebb kerül az okos megoldásokhoz is. Budapest okos várossá válására, a válaszadók több mint kétharmada szerint több mint tíz évet kell várnunk, viszont negyedük szerint ez már 5–10 éven belül bekövetkezhet.
 
Kulcsszavak: okos város GE-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05