Mezőgazdasági robotpilóta a növekvő hatékonyság szolgálatában

forrás: Prím Online, 2015. július 25. 14:37

Napjainkban rendkívül fontos, hogy a hatékonyság növelése érdekében korszerű, praktikus megoldásokat vessünk be. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű munkát végeznek a szakemberek, és a gyakran szűkösre szabott időbe mennyi teendő fér bele. Nincs ez másként, ha mezőgazdasági gépvezérlésről van szó, ugyanis a manapság használatos készülékekkel nagyobb haszon érhető el, és azonnali megtakarítás is érzékelhető.

A robotpilóta rendszerek előnyei a mezőgazdaságban
 

A termelésre fordított költségek növekedésével egyidejűleg rendkívül fontos, hogy olyan technológia szolgálja az eredményesebb munkavégzést, mely nem csak hatékonyabbá teszi a tevékenységet, de az élő munkaerő kímélése érdekében is sikeresen vethető be. A robotpilóta rendszerekkel mindez elérhető, sőt, már egy egyszerű GPS-sorvezető előnyeit is gyorsan megtapasztalni. A keletkező átfedések és kihagyások nem csak több üzemanyag-felhasználást okoznak, de több munkaórát, és az ezzel járó többlet kiadásokat is. A mezőgazdasági gépvezérlés gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül teszi lehetővé, hogy a kombájnok, permetezők, vagy traktorok akár centiméteres pontossággal működjenek, és haladjanak az előre meghatározott nyomvonalon. A robotpilóta alkalmazásának előnyei tehát magukért beszélnek.
 

Vetés, vagy például vegyszerezés esetében fontos, hogy a sorok párhuzamosak legyenek, ezzel a korábbiakban már említett üzemanyag-megtakarítás érhető el. A robotpilóta rendszerek egy sor terhet levesznek a vezető válláról, aki így a sortartás helyett valóban arra tudja fordítani figyelmét, hogy a munkafolyamatra összpontosítson. A gép kezelőjének tehermentesítése csökkenti annak fáradtságérzetét, a munkavégzés egyéb fázisai tehát még tökéletesebben kivitelezhetővé válnak így. További nagy előnye a robotpilótának, hogy gyakorlatilag napszaktól függetlenül megtalálja a csatlakozó sorokat, de aká r ködben is pontos munkavégzést tesz lehetővé.


 

Mezőgazdasági gépvezérlés Magyarországon
 

Manapság hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy a kevesebb ráfordítással nagyobb hozam elérését lehetővé tevő mezőgazdasági robotpilóta mellett teszik le a voksot. Amennyiben a traktor felszereltsége nem megfelelő, úgy az utólagos hidraulika szelepvezérlés beépítésével van mód arra, hogy a kormányautomatika megfelelően szolgálja az igényeket. Hazánkban, a mezőgazdasági gépvezérlés fejlődésének köszönhetően ma már vetés esetében is sikerrel bevethető a korszerű technológia, és e területen is megtakarítás érhető el. Míg robotpilóta használata nélkül ráfedések, vagy duplán szórások keletkezhetnek, addig az eszköz használatával nem csak ez kerülhető el, de így sok vegyszert, üzemanyagot, munka-, és üzemórát takaríthatunk meg.
 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rendszert?
 

A rendelkezésre álló lehetőségek között többféle típus is megtalálható Magyarországon, így gyakorlatilag bármelyik önjáró permetezőbe, traktorba vagy kombájnba be lehet építeni azokat. A gyorsulásmérőnek, a giroszkópnak és az iránytűnek köszönhetően a rendszer tökéletesen korrigál minden pontatlanságot, amely a dőlésből eredhet. Az univerzális kormányautomatika előnye abban rejlik, hogy egyszerűen mobilizálható, tehát több gépen is használható. Amennyiben nem rendelkezik a gép hidraulika kormányszeleppel, úgy leteheti a voksot egyedi hidraulikus felszerelő készletek mellett is, melyek előnye, hogy jelentős megtakarítás érhető el ilyen segítségükkel.
 

A robotpilóta rendszerek precíz és pontos munkavégzést tesznek lehetővé, ráadásul úgy, hogy közben kézzel fogható többlethozamot és megtakarítást lehet elérni. Az akár két centiméteres pontossággal üzemelő rendszernek k öszönhetően kevesebb üzemórára van szükség, sőt, a kezelő is tehermentesíthető. A vetéstől a betakarításig számos területen alkalmazható a korszerű technológia.
 

Forrás: Agrogazda.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

2023. szeptember 28. 11:28

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59