Informatikai menedzserek találkozója Balatonfüreden

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 2. 08:00
A Családi Net néven induló új programról, és a magyarországi informatikushiányról is beszélt Sík Zoltán informatikai kormánybiztos szombaton Balatonfüreden az Informatikai Vállalkozások Szövetségének hetedik menedzser-találkozóján.
A Családi Net hitelkonstrukcióval, állami támogatással számítógéphez és internet-eléréshez juttatja azokat, akik ennek költségét nem tudják egy összegben előteremteni. Egy-egy programcsomag - közölte - háromszázezer forint értékű és ebben az állami támogatás mértéke meghaladja a nyolcvanhétezer forintot. A kedvezmények igénybevételének feltételeit most dolgozzák ki és október közepén hozzák nyilvánosságra. A terv szerint karácsonyig 1400 ilyen kedvezményes csomagot bocsátanak ki.

Kitért a kormánybiztos a találkozó egyik témájára az informatikushiányra is. Közölte, hogy jövőre megduplázzák az informatika szakra felvettek számát; az idén a nappali tagozaton 2300 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait jövőre legalább kétszer ennyire számítanak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyarországi képzés magas színvonalú , ezért külföldön is keresettek szakembereink.

A találkozón Gyurós Tibor az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, hogy az informatikus hiány nem egyformán mutatkozik a különböző területeken, nagyon kevés e téren a projektmenedzser, a pénzügyi informatikus.

A szövetség elnöke kitért arra is, hogy a német zöldkártya akció, amely a magyar informatikusok ottani foglalkoztatására irányult, nem fokozta tovább a hiányt, alig több mint ötszáz magyar szakember vállalt munkát Németországban, ami azt jelzi, hogy az informatikusok magyarországi elismertsége megfelelő, és jók a lehetőségeik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09