Google: jogunk van nem felejteni

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 2. 12:09

A keresőóriás elutasította a francia adatvédelmi hatóság határozatát a "felejtéshez való jog" globális alkalmazásáról.

Az adatvédelmi hatóság (CNIL) határozata szerint a felhasználók kérésére szerte a világon el kell távolítania a rájuk vonatkozó keresési adatokat, a Google viszont úgy véli, a "felejtéshez való jog" érvényesítéséről szóló európai jogszabály hatálya nem vonatkozik a világ összes országára. A keresőóriás közölte, hogy amennyiben eleget tenne a francia adatvédelmi hatóság kérésének, arra kényszerülne, hogy végrehajtsa bármely olyan ország kormányának hasonló értelmű kérését, amely nem ért egyet a keresőprogram tartalommegjelenítési módszerével.

"Az internet csak annyira lenne szabad, mint a világ legkevésbé szabad szeglete" - írta a vállalat az európai politikáról szóló blogjában. A San Franciscó-i székhelyű internetes óriásvállalat kérte a CNIL-től a határozat visszavonását.

Az Európai Unió bírósága (ECJ) május közepén határozott arról, hogy az internetes vállalatok bizonyos esetekben kötelezhetőek az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információk eltávolítására. A bírósági határozat nehéz feladat elé állította a céget, mert - mint mondta a szóvivője - a Google-nak el kell döntenie, "meddig terjed az egyének joga ahhoz, hogy elfelejtsék őket", és hol ér véget a nyilvánosságnak az információhoz való joga. A bírósági határozat óta csaknem negyedmillió kérés érkezett a vállalathoz, amelynek keresőmotorja bonyolítja le az internetes keresések több mint kilencven százalékát Európában.

A bírósági döntés után a Google elérhetővé tett honlapján egy űrlapot, amelyen keresztül a felhasználók benyújthatják ez irányú kéréseiket. Létrehozott egy független szakértőkből és a Google igazgatóiból álló bizottságot is hosszú távú stratégia kidolgozására, hogy megbirkózhassanak azzal a kérdésáradattal, amely a mintegy 500 milliós lélekszámú EU állampolgáraitól beérkezhet.

Amióta Edward Snowden informatikus leleplezte az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldön végzett titkos adatgyűjtési gyakorlatát, az Európai Unió erőteljesebben száll síkra az online adatvédelem szigorítása mellett.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38