Google: jogunk van nem felejteni

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 2. 12:09

A keresőóriás elutasította a francia adatvédelmi hatóság határozatát a "felejtéshez való jog" globális alkalmazásáról.

Az adatvédelmi hatóság (CNIL) határozata szerint a felhasználók kérésére szerte a világon el kell távolítania a rájuk vonatkozó keresési adatokat, a Google viszont úgy véli, a "felejtéshez való jog" érvényesítéséről szóló európai jogszabály hatálya nem vonatkozik a világ összes országára. A keresőóriás közölte, hogy amennyiben eleget tenne a francia adatvédelmi hatóság kérésének, arra kényszerülne, hogy végrehajtsa bármely olyan ország kormányának hasonló értelmű kérését, amely nem ért egyet a keresőprogram tartalommegjelenítési módszerével.

"Az internet csak annyira lenne szabad, mint a világ legkevésbé szabad szeglete" - írta a vállalat az európai politikáról szóló blogjában. A San Franciscó-i székhelyű internetes óriásvállalat kérte a CNIL-től a határozat visszavonását.

Az Európai Unió bírósága (ECJ) május közepén határozott arról, hogy az internetes vállalatok bizonyos esetekben kötelezhetőek az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információk eltávolítására. A bírósági határozat nehéz feladat elé állította a céget, mert - mint mondta a szóvivője - a Google-nak el kell döntenie, "meddig terjed az egyének joga ahhoz, hogy elfelejtsék őket", és hol ér véget a nyilvánosságnak az információhoz való joga. A bírósági határozat óta csaknem negyedmillió kérés érkezett a vállalathoz, amelynek keresőmotorja bonyolítja le az internetes keresések több mint kilencven százalékát Európában.

A bírósági döntés után a Google elérhetővé tett honlapján egy űrlapot, amelyen keresztül a felhasználók benyújthatják ez irányú kéréseiket. Létrehozott egy független szakértőkből és a Google igazgatóiból álló bizottságot is hosszú távú stratégia kidolgozására, hogy megbirkózhassanak azzal a kérdésáradattal, amely a mintegy 500 milliós lélekszámú EU állampolgáraitól beérkezhet.

Amióta Edward Snowden informatikus leleplezte az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldön végzett titkos adatgyűjtési gyakorlatát, az Európai Unió erőteljesebben száll síkra az online adatvédelem szigorítása mellett.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IDC MarketScape jelentése vezető vállalatként emelte ki a Check Point Software Technologies-t

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte élen járó cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat a vezető iparági szereplők között szerepel az IDC MarketScape mobil fenyegetés-menedzsment software-ek szállítóit felmérő jelentésében (IDC MarketScape: Worldwide Mobile Threat Management Software 2020 Vendor Assessment (doc #US46092220, 2020. szeptember). Stratégiája és teljesítménye alapján a Check Point immáron a harmadik egymást követő évben került be a jelentésben kiemelt megoldás-szállítók közé. 

2020. szeptember 22. 09:44

A Philips monitors bővíti portfólióját

Az MMD bemutatja az E Line gaming monitorokat, egy olyan felhasználók számára kifejlesztett új sorozatot, akiknek a tanuláshoz, a munkához és a játékhoz a legjobb funkciókra, dizájnra és teljesítményre van szükségük.

2020. szeptember 21. 19:24

Mobilapp segítségével edukál az MKIK

A szakképzést népszerűsítő applikációval jelentkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, így a szakmavilág.hu weboldal és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató rendezvények mellett egy újabb felületen veheti fel a kapcsolatot a 12-14 éves fiatalokkal. A pályaorientációt segítő alkalmazással a tanulók nemcsak az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmak között válogathatnak, akár a számukra legmegfelelőbb intézményre is rátalálhatnak. 

2020. szeptember 21. 17:41

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Hamarosan újra pályázható a budapesti 98,0 MHz körzeti rádiófrekvencia

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 127 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. A grémium elfogadta egy zalaegerszegi, egy mosonmagyaróvári és egy nyíregyházi frekvenciapályázat felhívásainak tervezetét és felkérte az NMHH-t a Budapest 98,0 MHz körzeti rádiós lehetőség frekvenciatervének kidolgozására. A testület bírságot rótt ki egy szombathelyi rádióra, szerződéses vállalásainak mulasztása miatt, valamint egy répcei televízióra engedély nélküli hálózatba kapcsolódásért.

2020. szeptember 21. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás