Cirque du Sziget - Szigetet és cirkuszt a népnek

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 5. 17:45

A fesztiválzsongásban néha jó kicsit elvonulni a hatalmas hangfalaktól és megpihenni az egész éjszakás táncolás és mászkálás után. Pont az ilyen feltöltődésekre kiválóak a Sziget kulturális programjai, mint a Cirque du Sziget is, ami idén is augusztus 12. és 16. között várja tárt karokkal a fesztiválozókat.

A Sziget hatalmas cirkuszi sátrában idén is fantasztikus nemzetközi produkciók vonulnak fel a cirkuszművészet legjavából, Argentínától Franciaországig érkeznek a társulatok, mutatványosok, bohócok, akrobaták, hogy délutántól éjszakáig elkápráztassák a tisztelt nagyérdeműt.

 

 

Itt lesz például a francia Akoreacro társulat, akik több mint 8 éven keresztül utaztak előadásaikkal, miközben bejárták az egész világot és hírnevet szereztek maguknak a kortárs cirkusztársulatok között, a humor és a cirkusz fantasztikus ötvözetével. Szürreálisan zúgó zongora, amin a művész még akkor is ördögi módon nyomkodja a billentyűket, ha azt éppen elvontatják, vagy tetején hajtanak végre akrobatikus mutatványokat: itt az akrobatákkal együttműködő zenészek nem pusztán a zenekari árokból húzzák a dalokat, hanem kontrasztos muzsikájukkal és szereplésükkel szerves részét képezik a virtuóz akrobatikával, rengeteg kreativitással és képzelőerővel megálmodott, Klaxon című új előadásnak. Ízelítő a darabból, melyet minden este 11-től mutatnak be: https://vimeo.com/79308329

 

A csodálatos Prágából érkezik hozzánk a Cirk La Putyka újcirkusz társulat, akiknél az előadás témája, története és üzenete, ugyanannyira fontos, mint a látványos akrobatika, kortárs tánc és bábjáték, előadásaik gyakran már-már a színház határait súrolják, melyet a roppant színes, táncosokból, színészekből, zenészekből, akrobatákból, komédiásokból és pantomimesekből álló társaság ad elő. Vizuális költészetükkel, utánozhatatlan komédiájukkal és fantasztikus látványukkal fogják elkápráztatni a közönséget minden este 6-kor „The Best of Cirk La Putyka” című, direkt a szigetlakóknak készített válogatással.

 

Természetesen hazai társulat is tiszteletét teszi a Szigeten, méghozzá a Groutesque Gymnastics, egy igazi magyar, szabad szemléletű cirkusz, tánccal ötvözve. Új produkciójukban, a IV. em. 14-ben táncosok és akrobaták különböző elemeket használnak fel a kortárs táncművészetből, a színházból, illetve a cirkuszi akrobatikából a légtornászat és a kínai rúdtánc művészetéből. Nem hiába: a formáció két alapítója, Bardóczy Ilka rúdtánc és levegő akrobatika oktató, kétszeres rúdtánc világbajnok, Európa- és magyar bajnok, valamint Téri Gáspár, aki tizenhárom évnyi táncos, cirkuszi és fizikai színházas tapasztalattal a háta mögött, sajátos, ironikus szemléletmódjával vágott bele a Grotesque Gymnastics megalapításába. A IV. em. 14-ben Simkó Beatrix és Arnaud Blondel csatlakozott hozzájuk kreatív alkotópartnerként, amiben egy mániás nő, egy lusta férfi, egy workoholic és egy fura, lábszármelegítős lány otthonukkal, egymással és magukkal folytatott vívódásait jelentik meg, groteszk humorral és elképesztő mozgással párosítva. A Szigeten minden nap délután 3-kor lehet őket elcsípni: https://vimeo.com/133827778

 

Miközben minden nagyobb cirkuszi mutatvány a sátorban kerül bemutatásra, a kinti rész sem marad program nélkül.  Argentínából érkeznek hozzánk azok a független cirkuszművészek, akiknek szabadtéri produkcióit augusztus 11-16. között tekinthetik meg a sátor mellett felállított külső színpadon a sátorban zajló előadások szüneteiben. Itt lesz például a zsonglőr, bohóc és akrobata mutatványokkal érkező Manic Freak őrültként meredező hajával, miniatűr biciklijével, aki előadásaiba nem rest bevonni szájtátva bámuló közönségét is. Manic Freaket a legendás akrobata, Oscar Videla képezte, előadásaira pedig az ő „palack számával” teszi fel a koronát, melyben két inogó széken egyensúlyozik, melynek lábai törékeny üveg palackokon állnak. Abszurd mutatványával is azt kívánja bizonyítani, hogy az őrültség mindig érvényre talál: https://youtu.be/DPH-ZKuwDRE

 

Muruya, a hatalmas hajú „tangó lady” is a Fesztiválköztársaság vendége lesz, aki táncra kel babákkal és akár egy gumiabronccsal is, táncol a szinte láthatatlan vékonyságú kötélen miközben az őrület és a józanész között is egyensúlyozik. Muruya, Manic Freakkel, a szintén fellépő manoAmano duóval és Tony Fratelloval együtt alapítói és szervezői hazájukban a népszerű HAZMEREIR Fesztiválnak is. 

 

Az Argentin kortárs cirkuszi előadások egyik hőse a Santiago Torresi által megformált Tony Fratello bohóc, kiválóan zsonglőrködik – nem csak a szó szoros értelmében – a humor, a színházi technikák és az élő zene elemeivel harmonikája segítségével, melyből a tarantellától kezdve a keringőn és a polkán át, bármi megszólalhat. „Tony Fratello… a clown in search of laughter” című előadásának célja, hogy nevetést generáljon és felszabadítsa az embereket a kacagás örömével. Rajta kívül még az argentin vonalat erősíti a manoAmano duó is, Martín Umerez és Ana Clara Manera kettőse, akik a „La Arena” társulatban dolgoztak együtt, majd váltak ki 2010-ben, hogy megalakítsák saját független társulatukat. A páros egy kínai rúddal és egy öreg ládával járja a világot, hódítják meg folyton folyvást a levegőt, hat méter magasról, biztosítóberendezés nélkül gúnyolják a gravitációt, bebizonyítva, hogy amíg a testük a levegőben kontaktban van, addig semmi baj nem lehet: https://youtu.be/cKTUxAL_YiU


Esténként nem csak a Tábortűz helyszínén lehet majd elmerengeni a tűz pattogó varázsán: a cirkuszi előadások után a fesztiválon fellépnek Magyarország legrégebbi tűzzsonglőr formációi is, tűzbe hozva merész vagy éppen poetikus előadásaikkal a közönséget.

 

Szerdán a Magma Tűzszínház lép színpadra, Láva című produkciójával, mely egy magas technikai szintű, tűzjelmezekkel színesített szóló táncelőadás, melyet több nemzetközi fesztiválon sikerre vitt a Tűzszínház művészeti vezetője és a világ egyik legelismertebb tűztáncosa és tűzjelmez készítője, Farkas Linda: https://youtu.be/L3M0JyZdx14

 

A Tűzmadarak zsonglőrcsoport közel 15 éve „játszik a tűzzel”, útjukat számos televíziós szereplés, hazai és külföldi turné is szegélyezi, a Dél-afrikai Köztársaságban, a krikett világbajnokság gáláján 40 millió ember csodálhatta meg előadásukat, melyben a tűztáncot az akrobatikával és látványos effektekkel ötvözik. A Szigeten csütörtökön és pénteken  nézhetjük meg őket.

 

A Flame Flowers a Lángok keringője című műsorával érkezik szombaton, mely a tűzzsonglőrködés, a színház és a tánc különleges fúziójából született. Már-már illúziónak ható színpadképeik megalkotásakor gyakran használnak tárgymanipulációs technikákat, de kísérleteztek páros koreográfiák készítésével is, annak érdekében, hogy a közönségnek minél újszerűbb, izgalmasabb vizuális élményt tudjanak nyújtani.

 

A Tűzfészek Társulat új előadása, a beszédes című Az őrület fészke egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol a zord és embertelen körülmények között a puszta túlélés az egyetlen cél. A sötét hangulatú, ipari zenékre koreografált nagy tűzerejű műsorban a nézőket egy eddig ismeretlen, félelmetes világba kalauzolják. A szereplők vad, ösztönszerű, őrült megjelenésükkel és mozgásukkal az anarchia állapotában próbálnak meg egységre találni szombat este: https://www.youtube.com/watch?v=o2AwKjIbKLM

 

Kulcsszavak: Sziget fesztivál

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás