Sziget, mint még soha

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 10. 08:36

Augusztus 10-én a Sziget történetének eddigi legnagyobb sztárja, Robbie Williams melegíti be a Fesztiválköztársaság lakóit, de jön a Florence and the Machine, Avicii, Ellie Goulding, az alt-J, a Kings of Leon, Martin Garrix és megannyi más zene és nem zene a javából.  A szervezők rekordlátogatottságra számítanak. És idén várják a kezdetek óta számított 7 milliomodik látogatót is.

A Sziget mindent visz

 

Készüljünk az eddigi legjobb Szigetre! Erre meg is van minden esélyünk, akár a zenei programot vagy a kultúra egyéb műfajait felsorakoztató helyszínek felhozatalát nézzük. „Az eddigi Szigetek közül az ideire a legnagyobb az érdeklődés” – mondta Gerendai Károly, ami szintén arra utal, hogy remek Szigetnek nézünk elébe, hisz ennyi ember nem tévedhet. Gerendai szerint akár két teltházas nap is várható: egy rögtön a mínusz egyedik napon, amikor Robbie Williams, a Sziget eddigi legnagyobb, de mindenképpen legdrágább sztárja lép majd föl. Az elővételes jegyek alapján a szombat is teltházas lehet, akkor a Kings of Leon csapata (és persze sok más is) lép fel a fesztiválon. Gerendai elmondta, hogy felkészültek a nagy tömegre, az infrastruktúrát fejlesztették, a szolgáltatások számát növelték, így akár egy napon 90 ezer ember is kényelmesen szórakozhat Szigeten, ami, túl azon, hogy idén másodszor is Európa legjobbja lett, - egy frissen készült felmérés szerint – a legnépszerűbb fesztivál a hazai közönség körében is. A Simple fesztiválozási szokásokat vizsgáló online felmérésből kiderül: tízből kilenc válaszadó már járt zenei fesztiválon, ugyanígy 91 százalék már kilátogatott, vagy tervezi, hogy nyár végéig ott lesz valamelyik nagyobb eseményen. Arra a kérdésre, hogy idén melyik fesztiválon volt, illetve tervezi, hogy kimegy, 66 százalék jelölte meg a Szigetet, így elmondható, hogy hazai viszonylatban még mindig ez a fesztivál a legnépszerűbb.

 


Negyvenhét ország fellépői

 

Az érdeklődés tehát nagy, ezt nyilván megalapozza egyrészt a programkínálat, s legyen most itt csak pár név a több száz fellépőből. A Nagyszípadra jön - a már említett neveken kívül – a legnagyobb fesztiválok kedvencének számító Florence and the Machine, az egyre komolyabb-figyelemreméltóbb népszerűségnek örvendő alt-J vagy napjaink egyik legnagyobb popsztárjának számító Ellie Goulding. Fellép generációjának legmenőbb electro house előadója, Avicii és az End Showt a mainstream elektronikus zene legfiatalabb szupersztár DJ-je, Martin Garrix prezentálja majd. Érkezik a többszörösen “legjobb koncertzenekarnak” választott Kasabian és a minden idők egyik legsikeresebb újhullámos metál együttese, a Limp Bizkit is, de jön a hazájuk legerősebb koncertzenekarai között jegyzett Foals, az indie-electro díva-hercegnő Marina and the Diamonds, a világ talán legismertebb és legszínesebb cigányzenét játszó etno-punk együttese, a Gogol Bordello.

 

A világ számos pontjáról érkező, a felhőtlen szórakozást garantáló tánczenét részesíti előnyben idén is a Sziget MasterCard Világzenei Színpada, melynek középpontjában most a cigányzene áll. A VIP: Gipsy felkiáltással az idei programban minden napra jut roma muzsika, a világ minden részéről; Indiától Romániáig, Szerbiától Egyiptomig. Mellettük jelen lesznek a világzene klasszikusai, és napjaink szenzációi. Így például a portugál fado-csillag Mariza, a német rezes LaBrassBanda, a legnépszerűbb európai klezmer együttes, a She’Koyokh, mauritániai afro-rockjával Noura Mint Seymali, a finn-benini afrobeatet játszó Helsinki-Cotonou Ensemble, a görög rembetikát hip-hoppal ötvöző Imam Baildi, a latin ska szicíliai királya, Roy Paci & Aretuska Allstars, a belga Balkan Beat zászlóvivője, az Antwerp GipsySka Orkestar. Az A38-ra érkezik  - mások mellett -  a Jungle, az Infected Mushrooms, a Tyler the Creator, a Paloma Faith, az Interpol és sokan mások.

 

Sziget stream

 

Aki kimarad, nem mindenről marad le. Idén is négy fő helyszín, a Nagyszínpad, az A38, a Telekom Aréna és a MasterCard Világzenei színpad számos koncertjét követhetjük a YouTube-on, a Telekom jóvoltából. „Nagyon sokan várják és szeretik a Szigetet, örülök annak, hogy a fellépői a YouTube-on élőben játszhatnak azoknak, akik akár Magyarországról, akár a világ bármely tájáról szívesen ott lennének, de valamiért most nem tehetik” - mondta Bíró Pál, a YouTube Magyarországért felelős menedzsere. “Egyre több lehetőséget kapnak az internetezők, hogy magyarországi fesztiválokat és zenészeket nézzenek, hallgassanak, korábban a VOLT és SOUND fesztiválokat több mint félmillióan követték a YouTube-on” – tette hozzá.

 

A zenén túl

 

És még sorolhatnánk a zenei felhozatalt, de a Szigetre jellemzően a nem zenei programok sora is vonzza az értő füleket és szemeket. A hasonló műfaji „ernyő” alá sorolható programhelyszínek idén ún. műfaji zónákba tömörülnek. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a színház- és táncsátor, a vándor vurstli és több kis utcaszínház is. Továbbra is itt kap helyet a Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is. Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín a Design Zóna, ahol a Design Terminál lesz a házigazda, formatervezéstől a 3D nyomtatásig izgalmas workshopok, designerek, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de ide költöznek a legismertebb design-piac, a WAMP árusai is. Az „ArtZone” a képző és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása és workshopjai, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik majd ide többek között. A Sport Zóna idén is számtalan sportág kipróbálására, vagy a profibbaknak, akár mini bajnokságokban való részvételre ad lehetőséget. És kimondatlanul, de lesz egy „Elektronikus Zóna” a Sziget északi részében, ahol az elektronikus tánczene műfaja sűrűsödik a Colosseum és az idén újra helyet kapó Telekom Aréna főszereplésével.

 

Lesznek „helycserés támadások” is: a Világzene kibővült helyszínnel és színesebb programmal a korábbi cirkusz helyszínre kerül, a cirkusz pedig elvándorol a tavalyi Múzeumi Negyed helyére. Az Afro-Latin helyszín a világzenével tart és átköltözik az új Világzenei Rét végébe. A Sziget egyik kedvelt helyszíne, a Sziget Beach is színesedik, ide kerül a Cökxpôn Chill Garden, tökéletesen kiegészítve az ott megszokott hangulatot, éjjel s nappal. Elköltözik a Magic Mirror is a Luminárium tavalyi helyére, míg a Luminárium a Cökxpôn eddigi helyére megy át. Az A38 sátra még hatalmasabbra nő, ezért a nagyszínpad is picit előrébb költözik, így viszont átalakul a megszokott nézőtér, aminek ezáltal a befogadóképessége is megnő.

 

Bővülő látványvilág

 

Az elmúlt évek nagy szembeötlő változása, hogy színes-tiritarka-izgalmas-meghökkentő és javarészt látványos, de olykor praktikus installációk sora szaporodott el a Szigeten. Idén – ha lehet – még több ilyen „szobor” színesíti majd a Fesztiválköztársaság látványvilágát. Ismert képzőművészek, ifjú tehetségek, alkotói csoportok művei lesznek felállítva, sok közülük már ismert, de idén számos új alkotás is érkezik. Bekúszik majd a Szigetre egy 15 ezer PET palackból felépített, 25 méter hosszú sárkány, felépül az Álmok Fája, lesz Lámafarm installáció, Varázsmező, a Hello Wood készíti a Szabadság Szívét, ismét köztünk “cammog” majd a Köztársasági Járkáló, itt-ott hatalmas PET felhők borítják be az eget. Az emberek, népek, közötti kapcsolat lehetőségét szimbolizálja Wahorn András Szeretethídja, feláll egy 4 méter magas Jana Palackposta is, ahová a jövőnek szánt üzeneteket várják, és visszatérő installációként a Wahorn Szerelem Fészek már harmadik éve nyújt menedéket a fesztiválforgatagában megfáradt, vagy egy kis személyes térre vágyó látogatóknak.

 

A Nagyszínpad előtti téren is jut minden napra látványosság. Felröppen majd 20 ezer lufi, kedden Buborék Party lepi el a teret, majd 15 ezer zászlót lenget az itteni közönség. Csütörtökön milliónyi konfetti repül az égbe, pénteken a Maracas partin 10 ezer felfújható rumbatök adja meg a ritmust. Szombaton jön a Color Party több tonna (bőrbarát) festékporral, vasárnap pedig az End Show: lézer, tűzijáték és Martin Garrix kíséretében.

 

Vigyázunk magunkra

 

Forrósággal indul a Sziget. Az előrejelzés 30-35 fok feletti hőmérsékleteket mutat az első napokban, de később is 30 körül megáll a hőmérő. A szervezők természetesen erre is készültek. Folyamatosan locsolják a fesztivál területét, permetkapukat állítanak fel, felhívják a szigetlakók figyelmét a folyadékpótlás fontosságára és a napon tartózkodás veszélyeire. Mindemellett egy közepes magyar városnyi egészségügyi központ vigyázza a látogatókat, az ambulancián 20 orvossal, 50 nővérrel, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőrrel, ápolókkal és betegkísérőkkel valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2-3 mentőkocsi áll szükség esetén szolgálatba.

 

Data update 2015

 

A Sziget Fesztiválköztársaság egy 76 hektáros területen, 3 hét alatt, 7-8 ezer ember keze munkájával épült fel, szinte a semmiből. 280 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 160 db vizes és kazánkonténer, 260 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári-szigetre. A folyóvizes konténer-wc-k és a hagyományos mobilvécék mellett por-, és sármentes aljzatra helyezve idén már 9 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarítószemélyzettel, folyamatos takarítással, őrzéssel. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén kb. 2000 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. A “Szigetország” főbb útvonalaira műanyagburkolatot a sátrakba faburkolatot fektetnek, mintegy 30.000 négyzetméternyit, ezen túl a nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítottak le, mintegy 5000 m2 felületen. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további 60 kilométernyi díszkivilágítás nyűgözi majd le a szemet. Lampionoktól fényfüzérekig, tükörgömböktől a fényfestésig számos izgalmas világítási megoldásban gyönyörködhetnek a kilátogatók, de mindközül talán a legimpozánsabb, hogy közel 30 hektárnyi területet izzósorokkal díszítettek fel.

 

 

 

 

 

Kulcsszavak: Sziget fesztivál

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás