Sziget, mint még soha

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 10. 08:36

Augusztus 10-én a Sziget történetének eddigi legnagyobb sztárja, Robbie Williams melegíti be a Fesztiválköztársaság lakóit, de jön a Florence and the Machine, Avicii, Ellie Goulding, az alt-J, a Kings of Leon, Martin Garrix és megannyi más zene és nem zene a javából.  A szervezők rekordlátogatottságra számítanak. És idén várják a kezdetek óta számított 7 milliomodik látogatót is.

A Sziget mindent visz

 

Készüljünk az eddigi legjobb Szigetre! Erre meg is van minden esélyünk, akár a zenei programot vagy a kultúra egyéb műfajait felsorakoztató helyszínek felhozatalát nézzük. „Az eddigi Szigetek közül az ideire a legnagyobb az érdeklődés” – mondta Gerendai Károly, ami szintén arra utal, hogy remek Szigetnek nézünk elébe, hisz ennyi ember nem tévedhet. Gerendai szerint akár két teltházas nap is várható: egy rögtön a mínusz egyedik napon, amikor Robbie Williams, a Sziget eddigi legnagyobb, de mindenképpen legdrágább sztárja lép majd föl. Az elővételes jegyek alapján a szombat is teltházas lehet, akkor a Kings of Leon csapata (és persze sok más is) lép fel a fesztiválon. Gerendai elmondta, hogy felkészültek a nagy tömegre, az infrastruktúrát fejlesztették, a szolgáltatások számát növelték, így akár egy napon 90 ezer ember is kényelmesen szórakozhat Szigeten, ami, túl azon, hogy idén másodszor is Európa legjobbja lett, - egy frissen készült felmérés szerint – a legnépszerűbb fesztivál a hazai közönség körében is. A Simple fesztiválozási szokásokat vizsgáló online felmérésből kiderül: tízből kilenc válaszadó már járt zenei fesztiválon, ugyanígy 91 százalék már kilátogatott, vagy tervezi, hogy nyár végéig ott lesz valamelyik nagyobb eseményen. Arra a kérdésre, hogy idén melyik fesztiválon volt, illetve tervezi, hogy kimegy, 66 százalék jelölte meg a Szigetet, így elmondható, hogy hazai viszonylatban még mindig ez a fesztivál a legnépszerűbb.

 


Negyvenhét ország fellépői

 

Az érdeklődés tehát nagy, ezt nyilván megalapozza egyrészt a programkínálat, s legyen most itt csak pár név a több száz fellépőből. A Nagyszípadra jön - a már említett neveken kívül – a legnagyobb fesztiválok kedvencének számító Florence and the Machine, az egyre komolyabb-figyelemreméltóbb népszerűségnek örvendő alt-J vagy napjaink egyik legnagyobb popsztárjának számító Ellie Goulding. Fellép generációjának legmenőbb electro house előadója, Avicii és az End Showt a mainstream elektronikus zene legfiatalabb szupersztár DJ-je, Martin Garrix prezentálja majd. Érkezik a többszörösen “legjobb koncertzenekarnak” választott Kasabian és a minden idők egyik legsikeresebb újhullámos metál együttese, a Limp Bizkit is, de jön a hazájuk legerősebb koncertzenekarai között jegyzett Foals, az indie-electro díva-hercegnő Marina and the Diamonds, a világ talán legismertebb és legszínesebb cigányzenét játszó etno-punk együttese, a Gogol Bordello.

 

A világ számos pontjáról érkező, a felhőtlen szórakozást garantáló tánczenét részesíti előnyben idén is a Sziget MasterCard Világzenei Színpada, melynek középpontjában most a cigányzene áll. A VIP: Gipsy felkiáltással az idei programban minden napra jut roma muzsika, a világ minden részéről; Indiától Romániáig, Szerbiától Egyiptomig. Mellettük jelen lesznek a világzene klasszikusai, és napjaink szenzációi. Így például a portugál fado-csillag Mariza, a német rezes LaBrassBanda, a legnépszerűbb európai klezmer együttes, a She’Koyokh, mauritániai afro-rockjával Noura Mint Seymali, a finn-benini afrobeatet játszó Helsinki-Cotonou Ensemble, a görög rembetikát hip-hoppal ötvöző Imam Baildi, a latin ska szicíliai királya, Roy Paci & Aretuska Allstars, a belga Balkan Beat zászlóvivője, az Antwerp GipsySka Orkestar. Az A38-ra érkezik  - mások mellett -  a Jungle, az Infected Mushrooms, a Tyler the Creator, a Paloma Faith, az Interpol és sokan mások.

 

Sziget stream

 

Aki kimarad, nem mindenről marad le. Idén is négy fő helyszín, a Nagyszínpad, az A38, a Telekom Aréna és a MasterCard Világzenei színpad számos koncertjét követhetjük a YouTube-on, a Telekom jóvoltából. „Nagyon sokan várják és szeretik a Szigetet, örülök annak, hogy a fellépői a YouTube-on élőben játszhatnak azoknak, akik akár Magyarországról, akár a világ bármely tájáról szívesen ott lennének, de valamiért most nem tehetik” - mondta Bíró Pál, a YouTube Magyarországért felelős menedzsere. “Egyre több lehetőséget kapnak az internetezők, hogy magyarországi fesztiválokat és zenészeket nézzenek, hallgassanak, korábban a VOLT és SOUND fesztiválokat több mint félmillióan követték a YouTube-on” – tette hozzá.

 

A zenén túl

 

És még sorolhatnánk a zenei felhozatalt, de a Szigetre jellemzően a nem zenei programok sora is vonzza az értő füleket és szemeket. A hasonló műfaji „ernyő” alá sorolható programhelyszínek idén ún. műfaji zónákba tömörülnek. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a színház- és táncsátor, a vándor vurstli és több kis utcaszínház is. Továbbra is itt kap helyet a Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is. Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín a Design Zóna, ahol a Design Terminál lesz a házigazda, formatervezéstől a 3D nyomtatásig izgalmas workshopok, designerek, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de ide költöznek a legismertebb design-piac, a WAMP árusai is. Az „ArtZone” a képző és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása és workshopjai, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik majd ide többek között. A Sport Zóna idén is számtalan sportág kipróbálására, vagy a profibbaknak, akár mini bajnokságokban való részvételre ad lehetőséget. És kimondatlanul, de lesz egy „Elektronikus Zóna” a Sziget északi részében, ahol az elektronikus tánczene műfaja sűrűsödik a Colosseum és az idén újra helyet kapó Telekom Aréna főszereplésével.

 

Lesznek „helycserés támadások” is: a Világzene kibővült helyszínnel és színesebb programmal a korábbi cirkusz helyszínre kerül, a cirkusz pedig elvándorol a tavalyi Múzeumi Negyed helyére. Az Afro-Latin helyszín a világzenével tart és átköltözik az új Világzenei Rét végébe. A Sziget egyik kedvelt helyszíne, a Sziget Beach is színesedik, ide kerül a Cökxpôn Chill Garden, tökéletesen kiegészítve az ott megszokott hangulatot, éjjel s nappal. Elköltözik a Magic Mirror is a Luminárium tavalyi helyére, míg a Luminárium a Cökxpôn eddigi helyére megy át. Az A38 sátra még hatalmasabbra nő, ezért a nagyszínpad is picit előrébb költözik, így viszont átalakul a megszokott nézőtér, aminek ezáltal a befogadóképessége is megnő.

 

Bővülő látványvilág

 

Az elmúlt évek nagy szembeötlő változása, hogy színes-tiritarka-izgalmas-meghökkentő és javarészt látványos, de olykor praktikus installációk sora szaporodott el a Szigeten. Idén – ha lehet – még több ilyen „szobor” színesíti majd a Fesztiválköztársaság látványvilágát. Ismert képzőművészek, ifjú tehetségek, alkotói csoportok művei lesznek felállítva, sok közülük már ismert, de idén számos új alkotás is érkezik. Bekúszik majd a Szigetre egy 15 ezer PET palackból felépített, 25 méter hosszú sárkány, felépül az Álmok Fája, lesz Lámafarm installáció, Varázsmező, a Hello Wood készíti a Szabadság Szívét, ismét köztünk “cammog” majd a Köztársasági Járkáló, itt-ott hatalmas PET felhők borítják be az eget. Az emberek, népek, közötti kapcsolat lehetőségét szimbolizálja Wahorn András Szeretethídja, feláll egy 4 méter magas Jana Palackposta is, ahová a jövőnek szánt üzeneteket várják, és visszatérő installációként a Wahorn Szerelem Fészek már harmadik éve nyújt menedéket a fesztiválforgatagában megfáradt, vagy egy kis személyes térre vágyó látogatóknak.

 

A Nagyszínpad előtti téren is jut minden napra látványosság. Felröppen majd 20 ezer lufi, kedden Buborék Party lepi el a teret, majd 15 ezer zászlót lenget az itteni közönség. Csütörtökön milliónyi konfetti repül az égbe, pénteken a Maracas partin 10 ezer felfújható rumbatök adja meg a ritmust. Szombaton jön a Color Party több tonna (bőrbarát) festékporral, vasárnap pedig az End Show: lézer, tűzijáték és Martin Garrix kíséretében.

 

Vigyázunk magunkra

 

Forrósággal indul a Sziget. Az előrejelzés 30-35 fok feletti hőmérsékleteket mutat az első napokban, de később is 30 körül megáll a hőmérő. A szervezők természetesen erre is készültek. Folyamatosan locsolják a fesztivál területét, permetkapukat állítanak fel, felhívják a szigetlakók figyelmét a folyadékpótlás fontosságára és a napon tartózkodás veszélyeire. Mindemellett egy közepes magyar városnyi egészségügyi központ vigyázza a látogatókat, az ambulancián 20 orvossal, 50 nővérrel, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőrrel, ápolókkal és betegkísérőkkel valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2-3 mentőkocsi áll szükség esetén szolgálatba.

 

Data update 2015

 

A Sziget Fesztiválköztársaság egy 76 hektáros területen, 3 hét alatt, 7-8 ezer ember keze munkájával épült fel, szinte a semmiből. 280 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 160 db vizes és kazánkonténer, 260 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári-szigetre. A folyóvizes konténer-wc-k és a hagyományos mobilvécék mellett por-, és sármentes aljzatra helyezve idén már 9 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarítószemélyzettel, folyamatos takarítással, őrzéssel. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén kb. 2000 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. A “Szigetország” főbb útvonalaira műanyagburkolatot a sátrakba faburkolatot fektetnek, mintegy 30.000 négyzetméternyit, ezen túl a nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítottak le, mintegy 5000 m2 felületen. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további 60 kilométernyi díszkivilágítás nyűgözi majd le a szemet. Lampionoktól fényfüzérekig, tükörgömböktől a fényfestésig számos izgalmas világítási megoldásban gyönyörködhetnek a kilátogatók, de mindközül talán a legimpozánsabb, hogy közel 30 hektárnyi területet izzósorokkal díszítettek fel.

 

 

 

 

 

Kulcsszavak: Sziget fesztivál

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50