Okosszenzorokkal védik a kínai múzeumokat

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 10. 17:44

A kelet-kínai Anhuj tartomány kutatói olyan szenzort fejlesztettek ki, amely reményeik szerint észleli a múzeumokban az értékes kiállításokat potenciálisan veszélyeztető légköri változásokat.

A szenzor nyomon követi a hőmérsékletet, a páratartalmat, a fényviszonyokat és a porszintet, majd az adatokat továbbítja az irányítóközpontba, és ott a szakemberek ennek megfelelően módosíthatják az értékeket, ezáltal meggátolhatják a károkat.

Csang Huj, a vizsgálat vezetője kifejtette, különleges üvegből készült vitrint és védőanyagokat is kifejlesztettek, hogy a kiállítási tárgyakat megvédhessék a káros fényviszonyoktól.

 A múzeumokban idővel változhat a hőmérséklet, a páratartalom és a fényszint, amelynek a kiállítási tárgyak ki vannak téve. Védelem nélkül eme tényezők kikezdhetik az értékes tárgyak állagát.

A fejlettebb országokkal ellentétben Kínában még sok múzeumban nem installáltak okosérzékelőket.

Egy hivatalos felmérés tanúsága szerint a múzeumokban és intézetekben kiállított tárgyak több mint 50 százaléka változó mértékben károsodik az országban, és kétmilliónál is több már mérsékelt vagy súlyos mértékben károsodott.

Forrás: Hszinhua / hirado.hu

Kulcsszavak: múzeum Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás