Hálózati támadások: védekezés az ismerttel és az ismeretlennel szemben

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 14. 11:26

Az adatlopás nagy üzlet: az elmúlt két évben több mint 1.3 milliárd adat került nyilvánosságra. A veszély nagyobb, mint valaha - napi szinten több vadonatúj veszélyforrással találjuk szembe magunkat. A ma ismert legnagyobb veszélyforrást az ún. APT kockázatok (Advanced Persistent Threats) jelentik. A kiberbűnözés már nem véletlenszerűen történik. Célja, hogy beépüljön, rejtve maradjon, és anélkül szerezzen meg információkat, hogy bárki is észrevenné a műveletet. A legtöbb támadás azért sikeres, mert nem fordítunk elég figyelmet a lehetséges kockázatokra, vagy támadás vektorokra. Egy összetett megoldásra van szükség ahhoz, hogy védekezzünk az egyre kifinomultabb APT támadások ellen.

Megelőzés - Az ismert kockázatok

Sok kártevőt már ismerünk.  A tavalyi év támadásainak közel 90%-át 2014 előtt fedezték fel, annak negyede pedig már több mint 10 évvel ezelőtt is létezett. Az ismert kockázatokat az új generációs tűzfalakkal, biztonságos email átjárókkal, végpont biztonsággal, és hasonló, magas biztonsági szinttel operáló megoldásokkal tudjuk blokkolni.

Az olyan egyszerű dolgok, mint a biztonsági frissítések letöltése, és infrastruktúránk folyamatos tesztelése hozzájárul ahhoz, hogy egy erős, védett hálózatot építsünk ki. Azonban fontos tudni, hogy az eddig ismeretlen kártevők, és célzott támadások ellen ezek az intézkedések nem használnak.

Észlelés - Az ismeretlen

Egy védőfal kialakításával elkülöníthetjük a gyanús szoftvereket, így megfigyelhetjük a viselkedésüket anélkül, hogy megfertőzné az éles hálózatot. Ez önmagában azonban nem csodaszer. Köztudott, hogy a támadók először rájönnek, hogy működik egy új technológia, utána pedig kitalálják, hogyan kerülhetik meg.  Ezért fontos, hogy a kiberbűnözőkkel együtt a védelmi rendszerünk is folyamatosan fejlődjön.

Enyhítés - Cselekvés

A legjobb, amit a hálózatunk biztonsága érdekében tehetünk az az, hogy megpróbáljuk megelőzni a támadásokat, de fel kell rá készülnünk, hogy ennek ellenére is ki vagyunk téve a veszélynek.

Amint behatolást észlelünk, azonnal karanténba kell helyeznünk az érintett felhasználókat, eszközöket és tartalmakat, hogy megvédjük hálózatunk és adataink többi részét. Az addig ismeretlen fenyegetéseket azonnal továbbítsuk az illetékeseknek, hogy ők elemezhessék, és szükség szerint frissíthessék a biztonsági rendszereket.

Az ATP (Advanced Threat Protection) nem egy konkrét technológia, hanem több különböző módszer integrálása és együttműködése. Az ATP különböző technológiák, termékek és kutatások együttes eredménye, amiben mindegyik terület önálló, ugyanakkor együttműködik a többi területtel. Bombabiztos módszer a támadások ellen nincs, de egy többrétegű - már bejáratott és innovatív technológiai újításokból álló - megoldás segíthet időben lefülelni azokat.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ hotline-jai tavaly 224 ezer pedofil felvétel eltávolítását kezdeményezték

A gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő nemzetközi szervezet, az INHOPE közreadta a 2018-ra vonatkozó éves jelentését. 

2019. június 20. 11:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás