Minden háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 17. 10:19

Jelenleg 883 ezer magyar háztartásban még nincs megoldva szélessávú internethez való hozzáférés. A Digitális Magyarország terv szerint 2018-ra minden háztartásban ott lesz a világháló.

A kormány 2014 októberében fogadta el a Digitális Nemzeti Fejlesztési Programot, amely kitér arra, hogy a világháló mindenki számára elérhető legyen, az állampolgárok megtanulják használni az internetet és az infokommunikációs eszközöket, tájékoztatott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió G7 című műsorában.

2014 decemberében a fejlesztéseket nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a kormány, felgyorsítva a szükséges hatósági engedélyek beszerzését. Idén nyáron pedig olyan jogszabályokat alkottak, amellyel lebontották a hálózati fejlesztések útjában álló jogi akadályokat: így jelentősen egyszerűsödtek és gyorsabbá váltak az ügyintézési eljárások. Ezentúl azok a beruházók, amelyek új nyomvonalon létesítenek hírközlési közművezetéket, és a már meglévő hálózati szakaszokon legalább 100 Mbit/s sebességűre fejlesztik a sávszélességet, öt évig teljes közműadó mentességet kaphatnak.

A szolgáltatók azt vállalták, hogy több mint háromszázezer háztartásban saját forrásból valósítják meg a szükséges beruházásokat, a többi európai uniós forrásból jöhet létre, amelyre a pénzt pályázati úton lehet elnyerni. Erre a célra 68 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás és jelentős mértékű hitel áll rendelkezésre, a több körös pályázat első ütemét augusztus végén írják ki, mondta el Solymár Károly Balázs a műsorban.

Magyarországon ma még több mint negyven százalékos a digitális írástudatlanság, azaz százból negyven ember még soha nem használt számítógépet, internetet. Nyolcvan százalékuk a 45 év fölötti korosztályból kerül ki. Ez azért is okoz komoly gondot, mert a munkaerőpiacon már most is, de a következő években egyre inkább alapvető elvárás lesz a számítógépes tudás.

Az 5-21 éves korosztálynál viszont az internetkapcsolat már-már a függőséghez hasonlítható. Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus a műsorban elmondta: a Z-generáció nagyon sok időt tölt a virtuális térben, folyamatosan több médiacsatornát használ, az emberi kapcsolataikban azonban viszonylagos magányosság tapasztalható.

Solymár Károly Balázs hozzátette: bár az infokommunikációs eszközöket folyamatosan használja ez a korosztály, ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyek a munkaerőpiacon fontosak.

Az Európai Unióban az egységes digitális piac kiépítése 2020-ra valósul meg. Az a vállalás, hogy Magyarország a szélessávú lefedettséget két évvel korábban megvalósítja, azért is nagyon fontos, mert ez a magyar gazdaság számára versenyelőnyt biztosít majd.

Forrás: Kossuth Rádió, G7 / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50