Megnyílt a lehetőség a nemzeti egységes kártyarendszerhez való csatlakozásra

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 30. 09:29

Lezárult a nemzeti egységes kártyarendszer (NEK) informatikai hátterének kialakítása, ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy az állampolgárok több különböző szolgáltatást egyetlen elektronikus kártyával vehessenek igénybe - jelentették be a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) sajtótájékoztatóján.

A NEK célja, hogy az állampolgárok egyetlen kártya segítségével vehessék igénybe a különböző állami, önkormányzati szolgáltatásokat, vagy a közlekedési vállalatok és más gazdasági szereplők szolgáltatásait.
 

Varga József projektvezető arról beszélt, jelenleg csak a diákigazolványok alkalmasak a NEK-hez csatlakozásra, de tárgyalásokat folytatnak a polgárőrséggel is arról, hogy a polgárőrkártyákat is integrálják a rendszerbe.

 


 

A jövőről szólva azt mondta, például a közlekedési vállalatok szolgáltatásait a jövőben a tervezett kártyával vehetik majd igénybe az ügyfelek, de lehetőség van arra is, hogy például "városkártyák" is bekerüljenek a rendszerbe. Oktatási intézmények, kulturális, sport- és egyéb szabadidős intézmények szolgáltatásai is elérhetőek lesznek a NEK-en keresztül, ha azok csatlakoznak a rendszerhez.
 

Nagy Lajos, a KEKKH elnökhelyettese azt emelte ki, hogy tulajdonképpen csak a kártyakibocsátók "fantáziájára" van bízva, milyen szolgáltatást nyújtanak és csatlakoznak-e a hivatal által menedzselt rendszerhez.
 

Elmondta, az "egy kártya - egy alkalmazás" elvét egy új, felhasználóbarát kártyarendszer válja fel, amelyben az eddigi, különböző elektronikus kártyákkal igénybe vehető alkalmazások egyetlen kártyára integrálhatók, a szolgáltatások köre pedig folyamatosan bővíthető.
 

Papp Gergely, a projekt szakmai irányítója az MTI kérdésére elmondta: a diákigazolványokat 2012 óta olyan formában bocsátja ki az Oktatási Hivatal, hogy azok alkalmasak legyen a NEK-hez csatlakozásra, jelenleg több mint egymillió ilyen, a NEK-hez csatlakozni képes diákigazolvány van forgalomban.
 

A hallgatói jogviszonyhoz kötött diákigazolványon túl most már lehetőség van arra is, hogy más kártyakibocsátók is megjelenjenek a NEK-ben - jegyezte meg. A projekt 800 millió forintból valósult meg.
 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az elektronikus kártyák szabványosított kártyatechnológia alkalmazásával, központilag kezelt és hitelesített, megszemélyesítő adatok felhasználásával nyújtják szolgáltatásaikat.
 

Lehetőség van elsődleges - fizikailag is létező -, valamint másodlagos, kézzel nem fogható, úgynevezett hozzárendelt, virtuális kártya kibocsátására is, ez a másodlagos kártya azt teszi lehetővé, hogy ha a felhasználó úgy akarja, akkor egyetlen fizikai kártyán elméletileg végtelen funkció legyen elérhető.
 

A csatlakozáshoz kártyafelhasználói regisztráció szükséges, amelyet okmányirodában, kormányablakban, illetve a KEKKH személyes ügyfélszolgálatán lehet megtenni. Az ügyfélszolgálaton személyazonosítás után fénykép készül az igénylőről, és rögzítik az aláírását, ezt követően az adatok a NEK központi nyilvántartásába kerülnek. A regisztráció után bármely NEK-rendszerben regisztrált kártyakibocsátó ügyfélszolgálatán személyesen lehet igényelni az elektronikus kártyákat.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Mire kell figyelni az online számlázó program kiválasztásakor?

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az online számlázó kiválasztása során? Milyen funkciókkal érdemes rendelkeznie a számlázás biztosítása mellett a programnak? Miért van fontos szerepe az integrációknak? Mutatjuk a válaszokat!

2022. február 14. 19:43

Vezető helyen a Xiaomi Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán

A világ egyik legnagyobb techvállalata, a Xiaomi piacvezető pozíciót ért el 2020 negyedik negyedévében Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán. A Canalys piackutató legfrissebb piaci elemzése szerint az eredményt 18 százalékos éves növekedésnek köszönheti, amely 25 százalékos piaci részt biztosított a Xiaominak a régiónkban. Ugyanebben az időszakban, a vállalat európai viszonylatban a harmadik legnagyobb okostelefon márka maradt 15 százalékos piaci részesedés és 34 százalékos éves növekedés mellett.  

2021. február 11. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24