30 milliós bírság az OLX apróhirdetési oldal tulajdonosának

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 16. 09:18

Bizonytalan piacelsőségi állítások miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra bírságolta a www.olx.hu apróhirdetési oldal tulajdonosát, a Dante International Kft.-t, korábbi nevén az Allegro Group HU Kft.-t.

A közlemény szerint a vállalkozás nem tudta igazolni sem piacelsőségi állításait, sem a piacvezető pozíció fogyasztói szempontú tartalmát. A versenyhivatal azt vizsgálta, hogy megalapozottak-e a cég 2013 szeptemberétől induló, jelentős költségvetésű és széleskörű kampányában szereplő piacelsőségi állításai, így a piacvezető jelző, és a Szabadulj meg nem használt tárgyaidtól a lehető leggyorsabban, hirdess vagy vásárolj ott, ahol a legtöbben szlogen használata. Vizsgálták továbbá, hogy a piaci viszonyokra tekintettel bizonyította-e a cég, hogy állításai helytállóak. 
 

A GVH döntése szerint a piacelsőségi állítások kifejezetten alkalmasak a fogyasztói figyelem felkeltésére és a döntések befolyásolására.
 

Megállapították, hogy a vizsgált időszakban nem volt egységes módszer a piaci pozíció fogyasztói szempontú mérésére , és az érintett cég többféle tartalmat is társított és kommunikált piacvezetői státuszáról. Azonban a piacvezető kifejezés sokféle tartalmat jelenthet az adott piacon, és még az eltérő tartalmak megjelölése, vagy mérése sem egységes vagy minden kétséget kizáróan egyértelmű a szakma, és még kevésbé a fogyasztók számára.
 

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Kft. igazolatlan, ezáltal valótlan állításokat közölt a korábbi www.aprod.hu, illetve a www.olx.hu oldalak piacelsőségéről - szögezte le  közleményében a hivatal.
 

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el, enyhítő körülményként pedig figyelembe vette a Kft. együttműködési szándékát - közölték.
 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a GVH az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek alátámasztják állításaik valóságtartalmát,  a változó piaci viszonyokra is tekintettel, különösen egy márkanév-váltás vagy egy intenzív marketingverseny esetén, és a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt rendelkezniük kell e bizonyítékokkal, hosszabb kampány esetén pedig külön figyelniük kell az eredmények esetleges változásának lehetőségére is.

Kulcsszavak: OLX.hu jog bírság GVH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05