Európai Bíróság: a híroldalak videóriportjai audiovizuális médiaszolgáltatásnak tekinthetők

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 21. 17:30

Ha önálló tartalommal és funkcióval rendelkeznek, akkor az audiovizuális médiaszolgáltatásra vonatkozó törvény hatálya alá esnek az internetes híroldalakon közzétett videók - foglalt állást szerdán az Európai Bíróság.

A kérdés egy osztrák üggyel összefüggésben került a luxembourgi uniós bírák elé, miután a Tiroler Tageszeitung honlapján keresztül elérhető külön videóoldallal kapcsolatban az osztrák médiahatóság azt állapította meg, hogy az ott szereplő felvételek úgynevezett lekérhető médiaszolgáltatásnak tekintendők, amelyet be kell jelenteni a hatóságoknál. A kiadó viszont bírósághoz fordult az ügyben, amely a luxembourgi uniós bíráktól várt választ arra a kérdésre, hogy hogyan kell értelmezni az uniós jogot, minek kell tekinteni a híroldalakon szereplő rövid videókat. Az uniós jog ugyanis világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy az audiovizuális médiaszabályozás a hírlapok és a folyóiratok elektronikus változataira nem alkalmazandó.
 

A bíróság rámutat ugyanakkor, hogy ha nem a cikkeket kiegészítő videófelvételekről van szó, hanem saját önálló tartalommal és funkcióval rendelkező videóösszeállításról, akkor az nem a hírlap vagy a folyóirat elektronikus változata, hanem önálló műsorszámnak kell tekinteni, s mint ilyen az audiovizuális médiaszolgáltatást szabályozó jogszabályok hatálya alá tartozik.
 

A bíróság kimondja, hogy a külön oldalon közzétett videókhoz való hozzáférés nem különbözik a video-on-demand, vagyis lekérhető audiovizuális médiatermékekétől, és versenyeznek a hagyományos műsorszolgáltatókkal.
 

"Márpedig az irányelv céljának lényege, hogy egy különösen versenyző jellegű médiakörnyezetben ugyanazon jogszabályokat alkalmazza az azonos közönséget célzó szereplőkre, valamint hogy elkerülje, hogy a szóban forgó videógyűjteményhez hasonló lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások tisztességtelen versenyt folytathassanak a hagyományos televíziózással szemben" - érvelnek a luxembourgi uniós bírák.

 

Kulcsszavak: jog média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás