256 személyes adatot ellopó mobilalkalmazást törölnek az App Store-ból

Czipperer Dia, 2015. október 26. 09:25

Számos olyan applikációra bukkantak az App Store-ben, melyek a felhasználók személyes adatait gyűjtik. Mindez nem csupán jogilag vet fel aggályokat, hanem az Apple biztonsági irányleveivel is szembemegy. 

Kutatók egy csoportja felfedezte, hogy több mint 250 olyan iOS alkalmazás létezik jelenleg, amelyek sértik az Apple App Store biztonsági irányelveit, vagyis személyes adatokat gyűjtenek a felhasználókról. Ennek révén nyomon tudják követni a felhasználókat, olyan adatok birtokában, mint például az e-mail címek, a feltelepített appok vagy a szériaszámok.

 

Az Ars Technica szerint 256 alkalmazásnál észleltek hasonlót, vagyis összesen ennyi problémás app található jelenleg az App Store-ban. Mindez egyben azt is jelezheti, hogy komoly gondok vannak az Apple jóváhagyási folyamatával is, melynek révén az ilyen jellegű szoftverek bekerülhetnek az alkalmazásboltba. Ez pedig nem csupán az Apple számára jelent problémát, hanem annak az egymillió embernek is, akik ezeket letöltötték.

 

Az adatgyűjtés pedig annyira alattomos volt, hogy feltehetően az egyes alkalmazásfejlesztők sem tudtak róla. A különféle adatok ugyanis a szoftverfejlesztő készlet készítőjéhez vándoroltak csak, amely a különféle hirdetések megjelenítését végzi.


Nate Lawson, a SourceDNA biztonsági kutatója az Ars Technicának elmondta, ez volt az első eset, hogy olyan alkalmazásra bukkantak az App Store-ban, amelyek az emberek magánszféráját fenyegetik azáltal, hogy a privát API-ból vesznek adatokat.

 

Az Apple reagált a SourceDNA állítására. Mint közölték, ők maguk is számos olyan alkalmazást azonosítottak, melyek harmadik féltől származó, a Youmi által fejlesztett hirdetési SDK-t használnak. A mobilhirdetési-szolgáltató pedig a privát API-t használja arra, hogy személyes információkat gyűjtsön.

 

Kifejtették továbbá, hogy mindez sérti biztonsági irányelveiket, és a jövőben minden olyan alkalmazást eltávolítanak majd az App Store-ból, melyek a Youmi SDK-ját használják. Emellett pedig az összes olyan appot visszadobják majd, amely ezt az SDK-t alkalmazza.

 

Az Apple szorosan együttműködik a fejlesztőkkel annak érdekében, hogy hogy frissítsék oly módon a különféle alkalmazásokat, hogy azok biztonságosak legyenek a felhasználók számára.Forrás: Techspot.com; kép: technobuffalo.com

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült! Jót tesznek a mobilos játékok az időseknek!

A magyar lakosság 19%-a 65 év feletti és az előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik ember a 65+ korosztályba fog tartozni. Az öregedés és a vele együtt járó élettani folyamatok egyre több embert érintenek itthon is, a kutatások szerint azonban nagy lehetőségek rejlenek a mobil-, és videójátékokban, amelyek az idősek kognitív képességeit fejleszthetik, a magányosság érzését pedig csökkenthetik. És hogy mit játszanak az idősek a telefonon? Itt a svéd szenior telefongyártó, a Doro ajánlása.

2020. január 28. 16:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás