Nyomtatott chipekkel veszi fel a harcot a hamisítás ellen a Xerox

forrás: Prím Online, 2015. október 27. 15:23

A Xerox a termékhamisítások megakadályozása ellen fejlesztette ki a közelmúltban két új nyomtatott elektronikus címkéjét (ismertebb nevén nyomtatott memóriaegységet), amely képes adatokat gyűjteni és tárolni a termékek eredetiségről és állapotáról. Ezek a rendkívül biztonságos, 36 bites, újraírható memóriával rendelkező chipek alkalmasak arra, hogy 68 milliárdnyi adatpontot tároljanak. Ezeknek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető, hogy az adott termék milyen úton jutott el az adott felhasználóhoz, illetve az is kideríthető, hogy az valóban eredeti-e.

A Xerox Nyomtatott Memória Kriptografikus Titkosítással elnevezésű terméke kap egy titkosított nyomtatott kódot (mint a QR kód), amelyet csak az arra jogosult személy képes megfejteni egy speciális, az okostelefonjára telepített olvasó alkalmazással. Ez a kombináció jelenleg az egyik legbiztonságosabb módja a hamis termékek elleni védekezésnek. Széles körben felhasználható, kezdve a gyógyszerek nyomon követésétől és biztonságos kezelésétől az adó- és vámköteles termékek zárjegyének biztosításáig. A kriptografikus biztonsági elemet a Xerox amerikai kutatóközpontja, a PARC fejlesztette ki és kapcsolta hozzá a nyomtatott memória címkékhez.


„Ezzel a megoldással biztosítható a termékek sérthetetlensége a gyártás megkezdésétől a vásárlás időpontjáig. A nyomtatott memóriaegység költséghatékony, biztonságos módja annak, hogy hiteles és ellenőrizhető információk álljanak rendelkezésre egy-egy árucikkről, ahogy az a különböző értékesítési csatornákon keresztül halad, vagy használatba kerül.” – hangsúlyozta Hámos Andrea, a Xerox Magyarország Papír-és kellék üzletágának menedzsere.


A szakember szerint az olyan hamisítást gátló, eddig használt hagyományos eszközök, mint a láthatatlan tinta, a hologram, az RFID azonosítás a tapasztalatok szerint vagy könnyen lemásolhatóak, vagy túlságosan drága a telepítésük. A kriptografikus biztosítással ellátott Xerox nyomtatott memória viszont amellett, hogy megfizethető, jelentősen csökkenti is a visszaélés lehetőségét, mert minden egyes chip egyedileg titkosított.


A Xerox 2014-ben kötött licensz megállapodást a norvégiai ThinFilm Electronic vállalattal, amely vezető szerepet tölt be a nyomtatott elektronikai termékek fejlesztésében és forgalmazásában. A Xerox azt tervezi, hogy websteri üzemében elkezdi a nyomtatott memóriák gyártását, továbbá a PARC és ThinFilm már most azon dolgozik, hogy közös erővel fejlesszenek ki olyan intelligens chipeket, amelyek a ThinFilm „névre szóló memória” elképzelésén alapulnak.
 

Kulcsszavak: hamisítás Xerox

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38