Nem csak a műveltség számít: a britek legtöbbje megbukott a Cyber IQ teszten

Tapasztalatok alapján, Magyarországon sem jobb a helyzet

forrás: Prím Online, 2015. október 28. 10:14

Az ESET tanulmánya szerint a brit munkavállalók többségéből hiányzik a biztonságtudatosság és sokszor magukat is különféle veszélyeknek teszik k.

Az ESET biztonságtechnológiai vállalat szakértői által készített Cyber IQ teszt kérdésein sorban buktak el a résztvevők. Az 1000 fő megkérdezésével készített tanulmány kimutatta, hogy a brit dolgozók többsége nem fektet kellő hangsúlyt a biztonságtudatosságra, és a témakörben szerzett ismereteik is hiányosak. 

Ön tudja, hogy melyik a legbiztonságosabb WiFi szabvány? Fel tudja oldani az IoT kifejezést? Ki tudja választani a tűzfal és az adathalászat fogalmát? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket kaptak a brit dolgozók abban a Cyber IQ tesztben, amiben a számítógépes bűnözésről és a biztonságtudatosságról mérték fel tudásukat.

 



A teszt megnyugtató eredményének mondható, hogy a válaszadók 87%-a tudta, mi az adathalászat (phishing), de közel negyedük (23%) még mindig úgy gondolja, hogy egy megfelelő antivírus szoftver telepítésével teljesen védett a támadások ellen és biztonságosan böngészhet az interneten. Sőt 16%-uk szerint, ha nem néz kockázatosnak vélt oldalakat, akkor nem is kell óvatosnak lennie. A válaszadók mindössze 29%-a érti, hogy a jelszavak csak akkor hatékonyak, ha kellőképpen komplexek.

Az ESET Cyber IQ tesztje nehezebb kérdésekre is kereste a választ. Arra például, hogy mit takar a DDoS támadás, mindössze 26% tudott helyes választ adni. A megkérdezettek 70%-a pedig nem tudta a választ arra, hogy melyik a legbiztonságosabb WiFi szabvány, mindössze 17% válaszolt helyesen. A mostanában divatos IoT rövidítés feloldását (Internet of Things) a megkérdezettek 28% tudta pontosan megmondani.

„A brit felmérés határozottan mutatja azt az irányt, hogy bár sokakat érint és érdekel a biztonságtudatosság témaköre, azonban még mindig van hova fejleszteni a munkavállalók ismeretanyagát. Magyarországon is hasonló tapasztalataink vannak, és azt gondoljuk az informatikai szakemberek mellett a többi munkavállaló biztonsági képzésére is szükség lenne.” – mondta Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05