A horvát internetpiac felfejlődése

Külföldi nyomás alatt

Nyíri Miklós, 2000. október 10. 22:09
A Hrvatski Telekom a körülbelül 250.000 előfizetőt számláló horvát internetpiac 85%-át tudhatja magáénak. De részesedése gyorsan megcsappanhat a számos külföldi befektető által indított új kezdeményezések miatt.
A közelmúltban az amerikai Adriatic Net Partners megvásárolta 5 millió dollárért az Iskon Internet-et és a Croatia Capital Fund hasonló összegért a GlobalNET-et - a két legfontosabb horvát magán ISP-t. Igaz, hogy mindeddig nem veszélyeztetik a HT egyeduralmát, de előfizetőik száma gyorsan növekszik, és emellett más jelentős külföldi szereplőkkel is számolni kell a jövőben.

Az Internet Gold, a helyi Split 4-Mate software-cég és az izraeli Internet Gold International vegyesvállalata e hónapban kezdi meg működését. Mint a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hatalmas befektetéseket terveznek, és az izraeli anyavállalat eddigi kiterjedt tapasztaltaira fognak támaszkodni.

A másik jelentős befektető a VIP-Net az ország második legnagyobb mobilszolgáltatója, aki a közelmúltban már komoly versenytársa volt a HT-nak a GSM piacon is. Nemrégiben beindították WAP szolgáltatásukat és várhatóan teljes szolgáltatási skálát nyújtó ISP-vé fogják fejleszteni a céget.

Ma tartalomszolgáltatás terén az Iskon Internet és a GlobalNET az elsők a piacon. Az Iskon elsőként indított univerzális információs és szórakoztató portált egy fél évvel ezelőtt www.klik.hr címen - ami azonnal a második legnépszerűbb site lett. Napi 20.000 látogatójuk van.

A GlobalNET specializálódott portálokat indított, egy politikai témájút, www.vijesti.net, és egy folyóirat jelegűt, www.online.hr - filmek, könyvek, asztrológia, szex témákról. A cég célja a portálon keresztül elsősorban a brand name ismertebbé tétele.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38