Az interneten is háború dúl az Iszlám Állam ellen

forrás: Prím Online, 2015. november 24. 11:20

A párizsi merényletek kapcsán elterjedt a hír, hogy az Iszlám Állam terroristái játékkonzolok chatszobáiban egyeztették a támadások részleteit. Az információt azóta többen cáfolták már, vélhetően azonban nem nélkülözött minden alapot. A szélsőségesek a lehető legszélesebb módon használják a modern technika adta lehetőségeket, komoly fejtörést okozva ezzel a merényleteket megakadályozni akaró szervezeteknek. Valódi háború dúl a felszín alatt.

Az Iszlám Állam elsősorban a "sötét webet" használja, nem pedig a mindenki által ismert interaktív médiát. Nem véletlen, hogy a világ védelmi szervezetei évek óta foglalkoznak a kiberbűnözéssel és a kiberháborúzással - hívta fel a figyelmet a közmédiának nyilatkozva Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének vezetője.

A "sötét web" az internet "nagyon rémisztő területe", hiszen a terroristafelhívásokon túl például a pedofilüzenetek is itt terjednek. Azok, akik értenek a dekódoláshoz, sokszor nyilvános helyekről, esetenként nagy, ismert könyvtárakból férnek hozzá - tette hozzá a szakember.

 Gyerekjáték felnőtteknek

Az amerikai és a hasonló lehallgatórendszerek kulcsszavakra vannak feltelepítve. Amikor egy virtuális beszélgetésben elhangzik például a terrorizmus, a robbantás, a bomba vagy más efféle szó, vagy felbukkannak olyan nevek, amelyek körözés alatt állnak, a szolgálatok tudnak rá reagálni. Erre persze a szélsőséges szervezetek felkészülnek, pontosan tudják, hogy mely csatornákat nem szabad használniuk, mert ellenőrzés alá kerülhetnek. Így jöhetnek előtérbe például a játékkonzolok, amelyek ellenőrzésére kevesebb erőforrás jut - magyarázta a hirado.hu-nak Földi László titkosszolgálati szakértő. A támadásokat előkészítő kommunikáció egyébként nem a platformokon keresztül zajlik, a szélsőségesek csak jelzéseket küldenek rajtuk a korábban személyesen megbeszélt feladatokkal kapcsolatban - vázolta.

Hiába minden technika

A felderítő munka majdhogynem reménytelen lenne, ha az elhárítás és a titkosszolgálatok nem rendelkeznének széles eszközparkkal és módszertannal, amelynek a technika csak egy eleme - folytatta. Fontos, hogy be lehessen épülni technikailag és személyesen is a szélsőségesek közé, hisz ez egy olyan háború, amely nem nélkülözheti a humán erőt. Mivel a sejteket is operatív tiszti végzettséggel rendelkező emberek irányítják, tisztában vannak vele, mik az elhárítás gyenge pontjai, és miként védhetik meg magukat. A beépülés azért is nagyon veszélyes, mert tudják, hogy próbálkozni fognak vele, minden új jövevényt ellenőriznek tehát. Ki vannak téve annak, hogy biztonsági okokból likvidálják őket, még mielőtt dolgukhoz látnak. Nincs azonban más megoldás, ott kell lenni, máskülönben a technika sem lesz eredményes - fejtette ki Földi László.

Rossz fiúkból jó fiúk lettek

Néhány napja jelentette be az Anonymous hackercsoport, hogy a párizsi merényletek miatt háborút indít az Iszlám Állam ellen. A hackerek azóta ezrével irtották ki a terrorszervezethez köthető közösségi oldalakon lévő fiókokat, illetve a csoporthoz köthető neveket és címeket hoztak nyilvánosságra. A titkosszolgálati szakértő szerint nagy szükség van az ilyen munkára, melyet kormányzati szintre is fel kell emelni. Bár a tönkretett rendszereket lehet pótolni, de egyrészt egy ilyen támadás komoly zavart kelt, másrészt sérül az ellenség irányítási rendszere, ami esélyt ad a védelem erősödéséhez.

 

Forrás: hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Li-ion akkumulátorok Eaton 3-fázisú UPS-ekhez

A piacvezető energiamenedzsment megoldásokat nyújtó Eaton évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a lítium ion akkumulátoros megoldásokra. Az xStorage energiatároló rendszerek mellett, melyek akkumulátor egysége alapértelmezetten a lítium ion technológiára épül, már az Eaton szünetmentes tápegységek esetén is minden teljesítménytartományban elérhetővé vált ez az opció.

2020. június 4. 19:17

Így üzenjünk hadat, ha nagy a káosz és sok az adat!

Az adatok a legtöbb szervezetnél szétszórtan találhatók a különféle rendszerekben és alkalmazásokban. A cégeknek így már az is kihívást okoz, hogy átlássák, mi hol található. Annak meghatározása pedig még nagyobb nehézséget jelent, hogy az információk közül mi számít érzékeny adatnak, így mi az, ami komolyabb védelemre szorulna. A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.

2020. június 4. 17:45

Hozz ki többet televíziódból a gondos elhelyezéssel!

Az okostévé minőségi szórakozást nyújthat az egész családnak, bizonyos tényezőkre azonban érdemes odafigyelni a készülék összeszerelésénél és a lakásban való elhelyezésnél, hogy a felhasználóknak a legjobb élményben legyen része. A Samsung szakértőinek útmutatásával könnyebb lehet az optimális beállításokat megtalálni. 

2020. június 4. 16:10

Megvannak a DigiGirlZ AI Challenge nyertesei

Lezárult a DigiGirlz AI Challenge, a Microsoft Magyarország és a Logiscool Digitális Tudásért Alapítványának közös versenye. Több mint kétszáz, a digitális technológia és mesterséges intelligencia iránt érdeklődő fiatal lány vett részt a többfordulós online megmérettetésen, bebizonyítva, hogy a kódolás lényege a kreativitás, amelyben a legkevésbé sem maradnak el a fiúktól.

2020. június 4. 14:44

Nem úgy zajlik majd ősztől az oktatás, ahogy megszoktuk

Az iskolák és egyetemek soha nem látott kihívással szembesültek, amikor márciusban néhány nap alatt digitális oktatásra kellett átállniuk. A távoktatás egyik legnagyobb kérdése a gyakorlati órák, kurzusok megtartása, az intézmények ebben egyedi, alternatív megoldásokkal segítik a hallgatókat. A Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense, tanulásmódszertani szakértője szerint három forgatókönyv szerint térhetünk vissza a tantermekbe: teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

2020. június 4. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás