Virtuális gulagmúzeum készül Csehországban

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 2. 09:13

Virtuális gulagmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény a jövő tavasztól látogatható.

"A valódi gulagok maradványainak alapján számítógépes 3D technikával az interneten rekonstruáljuk a táborokat, egyes elemeiket, mindenféle használatai tárgyat, és mindezt virtuálisan látogathatóvá tesszük a világhálón" - közölte a cseh hírügynökséggel Stepán Cernousek, az Archipelag Szövetség elnöke.

Hozzátette: miután az eredeti gulagok Oroszországban nem látogathatóak, úgy döntöttek, hogy legalább az interneten megteremtik ezt a lehetőséget. Míg az egykori náci koncentrációs táborok - többek között Terezín, Mauthausen, Buchenwald, Auschwitz - neve közismert és évente százezrek látogatják a helyszínen kialakított múzeumokat, addig a volt szovjet munkatáborok - Pecsora, Kolima, Norilszk, Jermakovo - jóval kevésbé ismertek, ráadásul a helyszíneken egyetlen múzeum sem működik - fejtette ki Stepán Cernousek.

 A virtuális gulagmúzeum a gulag.cz weboldalon lesz elérhető. A projekt előkészületei, egyes részei már most is megtekinthetők, az eddig közzétett információk magyar nyelven is olvashatók. A virtuális gulagmúzeum létrehozását és működtetését társadalmi adományokból finanszírozzák.

Történészek szerint a 20. század húszas és harmincas éveiben létesített több mint ötven szovjet munkatáborban mintegy 15-18 millió ember raboskodott. A rabságot a becslések szerint mintegy másfél millió ember nem élte túl. Sztálin halála (1953) után a munkatáborok rabjainak száma jelentősen csökkent. A gulagrendszert hivatalosan 1960-ban szüntették meg.

A gulagtáborokat megjárt - többnyire magyarországi, kárpátaljai és szlovákiai - magyarok számát mintegy 600 ezerre becsülik a történészek.

Kulcsszavak: történelem onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46