Hány barátod van a digitális világban?

forrás: Prím Online, 2015. december 2. 13:29

Hány barátod van, akinek el tudod mondani, hogy beleszerettél valakibe, vagy hogy szakítottál a pároddal? A kérdés a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében hangzott el, a választ pedig Pléh Csaba pszichológus-nyelvész várta mobilapplikáció segítségével az előadás hallgatóitól, a Z generáció képviselőitől, és kiderült: a legtöbben 3-4 bizalmas baráttal rendelkeznek.

Robin Dunbar antropológus elmélete szerint kapcsolataink számát és intenzitását agykérgünk mérete határozza meg, amelyből kiindulva az embernél funkcionálisan 120-140 fős ez a csoport, és ha megnézzük a ma élő vadászó-gyűjtögető népcsoportokat, azok is maximum ekkora faluközösségekben élnek – magyarázza a pszichológus-nyelvész.

Ismerősök?

De mi a helyzet a digitális világba születőkkel, hiszen a Facebook-nemzedéknél az ismerősök száma az ezret is könnyen meghaladja. Ám, ha valakit türelmesen végigkérdezünk ezerötszáz partneréről, kiderül, hogy ő is csak 100-150-ről fogja tudni megmondani pontosan, ki is az, és mit csinál. Azaz a technológia látszólag lehetővé teszi, hogy hatalmassá tegyük ezeket a köröket, de továbbra is csak 120-140 fő lesz az, aki ténylegesen jelen van a fejünkben – hívja fel a figyelmet a szakember

Biztonságot ad

Az internet és a mobiltelefon tehát minden korábbinál könnyebbé tette a kapcsolattartást ismerőseinkkel, egyidejűleg mind gyakrabban esik szó a digitális technológia vélt vagy valós elidegenítő, bedaráló hatásairól is. A kutatások arról tanúskodnak, egyelőre urai vagyunk a kütyüknek, magyar kutatók vizsgálataiból pedig az is kitűnik, hogy sok más használati tárgyunktól eltérően a telefonunk hordoz bizonyos érzelmi töltetet, érzelmi biztonságot ad nekünk, miközben képviseli a minket körülvevő társas világot: ha a mobiltelefonra gondolunk, akkor állandóan az érzelmileg fontos kapcsolatok jutnak eszünkbe.

Segít

A Magyar tudomány ünnepén a Budapesti Műszaki Egyetem néhány saját fejlesztését is bemutatta a diákoknak. Az egyik készülék például arra ügyel, hogy a gyerek a tudásszintjének megfelelő feladatot kapjon, de mégis legyen kihívás, és hozzon sikerélményt, mindezt úgy, hogy az alkalmazáshoz különféle fiziológiai mérőeszközöket csatlakoztattak, többek közt egy egycsatornás EEG-eszközt, amely az agy különböző paramétereit méri.

Legyünk erősebbek a kütyüknél!

Ehhez hasonló fejlesztő játékok, egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok - ezt hozhatja tehát el a mobilhálózatok ötödik generációja. Ami viszont fontos kérdés továbbra is: miközben tengernyi eszköz vesz körül minket, valahogy el kell kerülnünk, hogy a kütyük uralják az életünket.

forrás: M1/Minden tudás / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb két HONOR okostelefon frissül Android 10-re

A Honor bejelentette, hogy az Android 10 és az EMUI 10.0 frissítés a márka két korábbi, 2018-ban piacra dobott telefonjára, a Honor 10-re és a Honor View 10-re is elérhető.

2020. július 5. 18:09

Biztonságban az ipari vezérlőrendszerek és kritikus infrastruktúrák

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat bemutatta új 1570R ipari kivitelű biztonsági gateway termékét, mely védelmet nyújt a kritikus infrastruktúrák hálózatai, az ipari vezérlő- (Industrial Control Systems – ICS) és SCADA rendszerek számára a legkülönbözőbb típusú ötödik generációs cyber-fenyegetésekkel szemben. A 1570R kiemelkedő teljesítményt, fenyegetések elleni védelmet adó biztonsági technológiát, egyszerű telepítést és ellenőrzést, valamint megbízhatóságot jelent az olyan, különösen nagy fizikai igénybevételt kívánó ipari környezetekben, mint az erőművek, az automatizált gyárak és a tengerészeti flották. 

2020. július 5. 16:21

Új digitális megoldásokkal segíti a gazdálkodókat az i-Cell és az AgroVIR együttműködése

Azonnali információkhoz juttatja a mezőgazdasági vállalkozókat az i-Cell és az AgroVIR. Az i-Cell elsőként csatlakozott az AgroVIR Connect elnevezésű digitális adatgyűjtő platformjához. 

2020. július 5. 14:55

Az élménynek nem szabnak határt a gigabájtok!

Rugalmas korlátlanság jegyében indítja a nyarat a Telekom, az eseti net bővítő Extra Net ajánlatainak megújításával: a hagyományosan csúcsra szökő mobilnet-igényre reagálva új fix ideig használható, belföldön korlátlan bővítő opciók váltak elérhetővé. A Telekom a korlátlan Extra Net opciók széles választékát kínálja ügyfeleinek, amellyel díjcsomagváltás nélkül nyílik meg a korlátlanság élménye. A korlátlansághoz szabadság is jár: az ügyfelek úgy választhatnak a 3, 10 és 30 napos korlátlan bővítők közül, ahogyan és amikor nekik a legjobb.

2020. július 5. 12:03

Újabb 5G-képes okostelefont hoz Magyarországra a Huawei

Bemutatta legújabb – már az 5G-korszakra szabott készülékét – a P40 Lite 5G-t a Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága. A négy kamerás, köztük egy 64 MP-es lencsét is magában foglaló AI-kamerarendszerrel felszerelt okostelefonnal rendkívül részletgazdag fotók készíthetők. A készüléket a 7 nm-es Kirin 820 5G SoC processzor hajtja, a 4000mAh-s akkumulátor az egész napos üzemidőt, a 40W-os Huawei SuperCharge pedig a gyorstöltést biztosítja.  A telefon 6.5”-os, 90 százalékos képernyő-test arányú, Huawei Punch FullView kijelzőjét 3D üveg borítja. A készülék július közepétől elérhető Magyarországon Galaktikus Ezüst színben.

2020. július 5. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás