Magyar diákok is játszhatnak a "nagy vasakkal"

Az év utolsó napjáig várja a jelentkezőket az IBM Master the Mainframe versenye

forrás: Prím Online, 2015. december 4. 13:24

Világszerte naponta nagyjából 30 milliárd tranzakciót intéznek nagyszámítógépeken a pénzügyi szférában, az egészségügyben, a kereskedelemben, a közszolgáltatóknál és a kormányzati szerveknél. Ezek az úgynevezett ’mainframe’ gépek hatalmas mennyiségű adattal képesek dolgozni, miközben biztonságosan futtatnak üzletileg kritikus alkalmazásokat. Kevés ember kap lehetőséget a kezelésükre, de az IBM versenyében az év végéig magyar diákok is kipróbálhatják magukat.

A Master the Mainframe (MTM) az IBM világméretű versenye, amely informatikus hallgatókat hív, hogy szerezzenek valódi tapasztalatokat a nagyszámítógépekkel elvégezhető munkáról. A verseny élő mainframe tudást ad át a játékosoknak, miközben próbára teszi általános ismereteiket és programozó képességeiket.

2015 őszén az MTM történetében először magyar, szlovák és cseh egyetemi, főiskolai hallgatók is bekapcsolódhatnak a versenybe. A játékhoz nincs szükség előzetes mainframe tapasztalatokra, alapvető IKT ismeretekkel már érdemes belevágni – ha társul hozzájuk lelkesedés, személyes motiváció és versenyszellem.

 A MTM-re jelentkezőknek három fordulóban, egyre komolyabb feladatokkal kell megbirkózniuk. Mindegyik forduló sikeres elvégzése után garantált ajándékok járnak, a harmadik forduló után már iPad2 Air a nyeremény. A legkiválóbbaknak a fődíjra is van esélyük, ami egy utazás New Yorkba, a Mainframe Világbajnokságra.

A versenybe december 31-én éjfélig lehet jelentkezni.

Részletek és regisztráció itt:
http://www-03.ibm.com/systems/z/education/academic/masterthemainframe/contest/cee.html

A verseny regionális közössége:
https://www.facebook.com/masterthemainframehun/?fref=ts
 

Kulcsszavak: programozás verseny IBM

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel 5,4 millió online vásárló hazánkban

Hazánkban közel 5,4 millióan szoktak rendszeresen online vásárolni, a felnőtt magyar internetezők 91 százaléka. Mivel már nehéz érdemben növelni a számukat, a jövőben várhatóan a vásárlás intenzitásának növekedése jelenti majd az e-kereskedelem érdemi bővülésének alapját. Ehhez előreláthatólag nagyban hozzá fog járulni az online bevásárlási szolgáltatások terjedése, melyeket eddig 1,2 millióan vettek igénybe idehaza. Az eNET rendszeres, éves lakossági e-kereskedelmi kutatása az online vásárlás fő trendjeit vizsgálta.

2019. május 22. 12:56

Igénylik a digitális tuningot a magyar kisvállalkozások

A UPC Magyarország által meghirdetett Nagy Tuning Show verseny keddi gáláján olyan vállalkozásokat díjaztak, amelyek ötletes megoldásaikkal példát mutathatnak a többségnek, hogyan válhatnak még sikeresebbé a digitalizáció segítségével. Szükség is van az inspirációra, hiszen a hazai kis- és közepes vállalkozások online jelenlétét felmérő kutatásból kiderült, hogy a vállalkozók szinte kivétel nélkül fontosnak tartják az üzleti célú digitális megoldásokat, de csak mintegy harmaduk tud valóban jól eligazodni a honlapok, applikációk és a közösségi média világában.

2019. május 22. 11:35

A vitorlások fele nem ért célba az év egyik legnehezebb Balatoni versenyén

A Balaton egyik leginkább embert próbáló versenye, a Kétszemélyes Balatonkerülő mára Magyarország legkiválóbb vitorlázóinak összecsapásává vált. A hétvégi futamot Varga Lajos és Lillik Ákos nyerte egy perc híján 21 órás összidővel.

2019. május 22. 09:59

A L’Oréal a Viva Tech-en mutatta be a jövő szépségét

A párizsi technológiai világkonferencián mutatta be a L’Oréal a „Határtalan szépség”-et, a Csoport legújabb hangvezérelt, mesterséges intelligenciával (AI) és kiterjesztett valósággal (AR) működő technológiai fejlesztéseit, melyek a szépség és fogyasztói élmény jövőjét szemléltetik. 

2019. május 22. 08:48

Az ABB világszínvonalú megoldást fejlesztett ki a jövő CO2-semleges, energiafüggetlen gyárának létrehozására

Az ABB az ökológiailag hatékony megoldások és szolgáltatások kiterjedt portfóliójával kíván hozzájárulni a gazdaság környezetkárosító hatásoktól mentes további növekedéséhez. Valójában az ABB globális összbevételének immár több mint fele olyan technológiák értékesítéséből származik, amelyekkel a klímaváltozást kiváltó okok ellen a harcol. A társaság célja, hogy ezt a 2018-ban még 57%-os részarányt 2020-ig 60%-ra emelje.

2019. május 21. 17:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04
online sportfogadás