Terjeszkedik az Integra

Fekete Gizella, 2000. október 12. 09:34
A magát elsősorban szoftverháznak tekintő Integra Rt. két meglévő, a pénzügyi alkalmazások és a dream vállalatirányítási divíziója mellett egy, a telekommunikációs ipar szereplői számára informatikai szolgáltatást nyújtó részleg kialakításán dolgozva 100 százalékos tulajdonrészt szerzett az utóbb említett piaci szegmens számára főképp információs rendszerek bevezetésénél és üzemeltetésénél szaktanácsadást és informatikai szolgáltatásokat nyújtó T-Com Kft.-ben.
Az idén év elején fiatal, elsősorban hazai és multinacionális távközlési és informatikai cégeknél tapasztalatot szerzett informatikusokból, rendszerszervezőkből, közgazdászokból minőségbiztosítási szakértőkből és auditorokból alakult T-Com 2000. évi várható árbevétele meghaladja majd a 200 millió forintot.

Az 1989 óta piacon lévő Integra újonnan alakult menedzsmentje 1999 decemberében a Synergon Rt.-től visszavásárolta az egy évvel korábban annak tulajdonába került cég 98 százalékát, és jelentős átszervezésekkel párhuzamosan a cég új stratégiáját is kidolgozta. Az ebben foglalt főbb célkitűzések között szerepel az akviziciók útján történő növekedés és a szolgáltatás, valamint a termékportfólió (ma 95 százalékban saját fejlesztés) bővítése, ennek első lépése a fenti akvizíció.

Az Integra stratégiájának másik lényeges eleme a nemzetközi piacokon való jelenlét. Ennek szellemében – többek között a cégnél több éve dolgozó vietnami munkatársak helyismeretére és tapasztalataira támaszkodva – a vietnami Thien Nam Ltd.-vel együttműködésben Integra Pacific néven vegyes vállalatot hozott létre. „Az említetteken túl többek között azért is esett a választás Vietnamra – mondja Leopold Oszkár igazgatósági tag –, mert az ott most kialakulóban lévő kettős bankrendszer komoly piacot jelent az Integra ezen a területen szerzett szakértemével kialakított pénzügyi és vállalatirányítási alkalmazásai számára. Ezek helyi viszonyokhoz való alakítását a már említett vietnami kollégák segítik.”

Az Integra Rt. idén áprilisban kétlépcsős alaptőke-emelése kapcsán lezajlott zártkörű részvényjegyzésében dolgozói 95 százaléka is részt vett. Így a 400 millió jegyzett s mintegy 700 millió forint saját tőkéjű vállalat 69 százaléka a menedzsment és a dolgozók, 30 százaléka pénzügy befektetők, 1 százaléka pedig a Synergon tulajdonában van. Az 1999. utolsó negyedéve óta már nyereséges cég idei első hét hónapjának a KPMG Hungária Kft. által auditált adatai alapján kimutatott 30 millió forintos adózott nyereséget az év végére 95 millióra kívánják feltornázni.

A cég – stratégiai célkitűzéseit nézve – néhány éven belül, meglévő saját szellemi tőkéjét kiaknázva 200 fős, az internetes alkalmazások felé forduló szoftverházzá kíván válni. Az e felé vezető úton – a már fent említetteken túl – egy informatikai inkubátorház létrehozása is szerepel tervei között.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50