Az észt útra fordul az Uber?

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 15. 12:24

A taxisok és az Uber közötti ellentét rendezésére a kormány nyáron tette közzé az új taxirendeletet, amelynek értelmében üzletszerűen személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást vállalkozást folytathat, utast pedig kizárólag a jogszabályban előírt feltéteknek megfelelően szállíthat.

Az infokommunikciós eszközön rendelhető Uber és a taxisok közötti viszony nem nevezhető zökkenőmentesnek. Év elején mintegy 300 sárga taxis tartott demonstrációt, hogy az Uberre is kiterjesszék azokat a feltételeket, amelyeket tőlük is megkövetelnek fuvarozáskor.

A taxitársaságok vezetői nem a konkurencia kizárását akarták elérni, hanem azonos jogi feltételeket, versenyt és ellenőrzést követeltek a jogalkotótól. A viszály rendezésére született meg az új taxirendelet, de az álláspontok közötti ellentétek továbbra sem rendeződtek megnyugtatóan.

Bírságolt a NAV

Korábbi sajtóhírek szerint a taxirendelet augusztus 7-i hatályba lépése óta több száz alkalommal végeztek ellenőrzést a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) dolgozói a főváros útjain fuvarozókkal szemben. Többször ellenőrizték az Uber-sofőröket is, akik általában nem tudták igazolni a jogszabályban meghatározott tevékenységi engedély meglétét, nem rendelkeztek személyszállítói vezetői igazolvánnyal, illetve kocsijuk nem felelt meg a kritériumoknak. A hiányosságok megállapítását követően a BKK bejelentést tett az illetékes hatóságoknál.

A Nemzeti Adó- és Vámhivtal a hirado.hu megkeresésére a nyár folyamán végzett ellenőrzésekről közölte: az adóellenőrök azt tapasztalták, a szállítást végzők egyike sem rendelkezett adószámmal, illetve a viteldíjról nem bocsátottak ki adóügyi bizonylatot. Azon magánszemélyeknél, ahol egyértelműen megállapítható volt, hogy mint jövedelemszerző tevékenységet, üzletszerűen végzik az ellenőrzési cselekmények lezárulását követően hatósági eljárás indult, és a jogsértés miatt mulasztási bírságot szabtak ki, mivel az érintettek bejelentés nélkül folytattak adóköteles tevékenységet. Az érintettek a mulasztásukat elismerték, és az ügyekben perek nem indultak, mivel a határozatok első fokon jogerőre emelkedtek – tette hozzá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az Uber tovább folytatja

Az utazásmegosztással foglalkozó Uber a rendelet hatálybalépését követően leszögezte, hogy folytatja működését Budapesten az új jogi környezetben is. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezető igazgatója a hatályba lépést követően azt kifogásolta, az Uber mintegy ezer autós felhasználója számára nem elegendő 30 nap ahhoz, hogy beszerezzék a szükséges engedélyeket, de azért az Ubert használó autósoknak igyekeznek megadni minden támogatást, ideértve a jogi segítségnyújtást is.

 

Az Uber közösségitaxi-szolgáltatás egyik sofőrjének (j) és utasának mobiltelefonja indulás előtt Budapesten. (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)


A társaság kommunikációjáért felelős ügynökségtől ennek kapcsán azt a tájékoztatást kapta a hirado.hu, hogy elkötelezettek egy olyan, modern szabályozás kialakítása mellett, amely biztosítja a budapestieknek a hozzáférést a biztonságos és kényelmes utazáshoz, ezzel együtt az állam számára is biztosítja az adóbevételeket.

Szoftvert fejlesztenének az adóhatósággal együttműködve

Az adózási kérdésekkel kapcsolatban Európa-szerte folytatnak tárgyalásokat az illetékes hatóságokkal. Legutóbb az észt adóhivatallal állapodtak meg egy közös rendszer kiépítésében, amit a reményeik szerint a rohamosan növekvő, megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) minden szereplője használhat majd. „Nagyon örülünk annak, hogy más EU-s tagországok esetében is látunk hajlandóságot egy hasonló rendszer kifejlesztésére. Magyarországon is folyik kommunikáció a döntéshozókkal és a hatósággal, de mivel ezek folyamatban lévő tárgyalások, a fejleményeket egyelőre nem kívánjuk kommentálni” – tette hozzá Bíró Bori PR-tanácsadó.

 

MTI / hirado.hu

 

Kulcsszavak: mobilalkalmazás Uber

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csúcskategóriás Mio autós eszközök hölgyeknek is

Csajos hétvége, meghitt romantikázás vagy mozgalmas családi vakáció? Nem muszáj a férfiakra bíznunk a vezetést, ha autóval indulunk útnak. Mi kell a gondtalan utazáshoz? Alapos felkészülés és néhány okoseszköz, amivel még könnyebbé és biztonságosabbá tesszük a többórás vezetést. A Mio legújabb, csúcskategóriás autós kamerái hasznos társaink lesznek a volán mögött. Kezdődhet a pihentető nyár!

2017. június 28. 12:46

A Continental útviszony felismerő rendszerrel növeli a közlekedés biztonságát

A nedves és jeges utakon gyakran történnek balesetek. Sokszor még a tapasztaltabb sofőrök sem képesek megfelelően megítélni, hogy az abroncs mennyire tapad az úton. A Continental jelenleg egy olyan Útviszony Felismerő Rendszer fejlesztésén dolgozik, amely megoldást jelenthet ezekre az esetekre. 

2017. április 27. 10:08

A CES és Trump

Amerikai tudósítónk ezúttal már a negyedik cikkben tér vissza a jövőt meghatározó január elejei Las Vegas-i CES konferenciára (itt kezdte: http://hirek.prim.hu/cikk/123447/), de immár kissé nagyobb látószeget nyit, a politika, az új amerikai elnök sem maradhat ki beszámolójából, hisz némiképp ezek a kérdések is befolyásolják a jövőt. 

2017. február 6. 14:19

A Kaspersky Lab és az automatizált autók

Az idei CES2017 kiállításon bemutatták azokat a legújabb technológiákat, amelyek támogatják az önálló  vagy automata vezetést, beleértve olyan programokat, mint például a parkolást segítő asszisztenciát,  az összeütközés elkerülése érdekében létrehozott érzékelőket, vagy az automata  vészfékezést és még sok más hasznos funkciót.

2017. január 17. 10:03

Az egész autóiparban forradalom zajlik

Fejlett vezetői asszisztens rendszerek, biztonsági megoldások, a tisztább autózás koncepciói és holisztikus kapcsolódás: a Continental úttörő termékeinek köre folyamatosan bővül, ahogy az autóipar is egyre gyorsabban mozdul el a szoftverek és mobilitási szolgáltatások felé. 

2017. január 8. 09:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38

Folytatódhat a nevezés - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2017. október 16. 14:34
cloudappsportal.com