A Dell új megoldásokkal segíti a HPC terjedését

forrás: Prím Online, 2015. december 21. 11:10

A Dell bemutatta nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) portfóliójának legújabb fejlesztéseit. A vállalat olyan új innovatív rendszereket alakított ki, amelyeknek célja, hogy egyszerűsítsék a HPC és az adatelemzés általános bevezetését a kutatás, a gyártás és a genomika területén. 

A HPC egyre fontosabb tényezővé válik a vállalatok fejlődésében és versenyképességében. A szervezetek általában nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel ahhoz, hogy egy HPC rendszert úgy konfiguráljanak, építsenek ki és helyezzenek üzembe, hogy közben ne veszítsék szem elől valódi tudományos, mérnöki és elemzési céljaikat. A National Center for Manufacturing Sciences szerint 2020-ra digitálisan fogják tervezni az összes termék 98 százalékát, ugyanakkor a központ 300 000 gyártással foglalkozó vállalatának 95 százaléka kevés vagy semmilyen szakértelemmel nem rendelkezik ehhez. 

 

Jim Ganthier, a Dell mérnöki megoldásokért és felhő alkalmazásokért felelős alelnöke és vezérigazgatója kifejtette, hogy a HPC már nem csak a legigényesebb kutatók eszköze. Felhasználják a leghaladóbb egyetemekkel és kutatóintézetekkel folytatott közös munka során tanultakat, és ezt a tudást szabják testre a hagymányos vállalatok számára. Azt látjuk, hogy egyre több gazdasági ágazatban tevékenykedő ügyfél használja ki a technológiában rejlő erőt.

 

A Dell felgyorsítja a HPC terjedését

 

A Dell új HPC rendszer kínálata a HPC és adatelemző megoldások olyan családja, amely az egyéni fejlesztésű rendszerek rugalmasságát kombinálja az előre konfigurált, gyári kiépítésű rendszerek egyszerűségével, megbízhatóságával és értékével. Mindezt a következő előnyök mellett: 

 

 • egyszerűbb kialakítás, konfigurálás és rendelés - hetek helyett órák alatt. 
 • az egyes szakterületekhez igazított megoldásokat a Dell mérnökei és szakértői a konkrét tudományos, mérnöki és elemzési terhelésekre tervezték, rugalmas iparági szabványelemek használatával.
 • a Dell mérnökei teljes körűen felügyelik a rendszereket, tesztelik és ellenőrzik azokat. További előny, hogy az ügyfelek egy kapcsolattartónál érhetik el a szolgáltatások széles körét és a központosított hardvertámogatást is.
   


 

Az új alkalmazásspecifikus Dell HPC rendszer ajánlatai: 

 

 • A genomikai adatelemzésre szolgáló Dell HPC rendszer célja, hogy kiszolgálja a genomikai kutatószervezetek igényeit. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a költséghatékony bioinformatikai központok eredményeket tudjanak elérni, és releváns időtartamon belül azonosíthassák a kezeléseket, egyidejűleg biztosítja a szabályok betartását és a bizalmas adatok védelmét. A platform kialakításakor a Dell a Translational Genomics Research Institute (TGen) intézettel működött együtt. A cél az volt, hogy segítsék a klinikai kutatókat és az orvosokat abban, hogy növeljék a világ első, az FDA (Food and Drug Administration) által jóváhagyott precíziós gyermekkori daganatok elleni gyógyszer tesztelésének hatókörét és hatásosságát. A TGen sikeresen javítja számos beteg esélyeit, mivel az új gyógyszerrel a korábbiaknál legalább egy héttel korábban képesek célzott kezelésekre.
 • A gyártásban használt Dell HPC rendszert olyan ügyfelek számára tervezték, akik összetett gyártástervezési szimulációkat futtatnak munkaállomások, klaszterek vagy mindkettő használatával. 
 • A kutatás számára tervezett Dell HPC rendszer olyan alap vagy referenciaarchitektúra, amely a kutatásra használt rendszerek és számos, összetett tudományos elemzést is igénylő alkalmazás alapját képezheti. Ezt a szabványos klaszter konfigurációt kiindulási pontként használhatják a Dell ügyfelei és rendszermérnökei, hogy olyan kutatási rendszereket dolgozzanak ki, amelyek a különböző kutatási programokon dolgozó ügyfelek egyedi igényeit fedik le.

 

A Dell felgyorsítja a HPC technológiai innovációkat

 

A Dell bejelentette, hogy további befektetéseket tervez a partnerkapcsolatok, a programok és a technológiák terén is, hogy az innovációs fejlesztések mindenki számára elérhetőek legyenek az asztali számítógépektől a "jövőkész", akár petaflopos teljesítményű rendszerekig. 

 

A Dell az Intellel együttműködve tovább bővíti a Dell HPC Innovációs Laboratóriumát, kifejezetten az IntelR Scalable System Framework támogatásának céljával. A texasi Austinban található labor több millió dolláros bővítése további szakértelemmel, infrastruktúrával és technológusokkal egészíti ki a meglévő szakértő bázist. A laboratóriumot azért hozták létre, hogy kiaknázzák és széles körben elérhetővé tegyék a fejlett technológiákban rejlő előnyöket, amelyek a feldolgozás, a hálózati és a tárolás területeit érintik, illetve nyílt szabványokat vezessenek be az iparágban.

 

A Dell és az Intel partnerkapcsolata

 

Amellett, hogy a Dell a jelentős OEM gyártók közül elsőként csatlakozott az Intel Fabric Builders programhoz, szorosan együttműködik az Intellel. A vállalat támogatja az IntelR Scalable System Framework keretrendszert, amelynek részei az IntelR Omni-Path Fabric technológia, a következő generációs IntelR XeonR processzorok, az IntelR Xeon PhiT processzorcsalád és az IntelR Enterprise Edition for Lustre is. Az ezzel kapcsolatos bejelentések:

 

 • Az IntelR Omni-Path architektúrát használó PowerEdge szerverekhez új Dell Networking H sorozatú switchek és adapterek érhetők el,  amelyek következő generációs hálózati technológiát biztosítanak a HPC telepítésekhez. Az architektúra olyan fejlett szolgáltatásokat kínál, mint például az adatforgalom optimalizálása, a csomagintegritás védelme, és a dinamikus sávméretezés. Hálózati szinten ez kifinomultabb vezérlést tesz lehetővé, aminek eredménye a nagy teherbírás, nagy teljesítmény és optimalizált adatforgalom. 
 • .A Dell és az Intel támogatja a Linux Foundation OpenHPC közösséget. A közösség azért alakult, hogy olyan közös platformot biztosítson, amelyen a végfelhasználók közösen dolgozhatnak és fejleszthetnek. Így leegyszerűsíthetik az egyéni szoftvercsomagok használatával járó telepítés, konfiguráció és folyamatos fenntartás összetettségét, illetve megkönnyíthetik az utat az óriási léptékű üzemeltetés felé.
 • A Dell bemutatja az IntelR Scalable System Framework számos összetevőjét, beleértve az IntelR Omni-Path architektúrát, az IntelR Enterprise Edition of Lustre megoldást, és az IntelR Xeon PhiT processzorcsaládot. Emellett a Dell rendszeresen egyeztet az ügyfelekkel, hogy minél jobban megértse, hogyan tudja segíteni az ügyfeleket a következő generációs IntelR Xeon PhiT processzorokat használó rendszerek bevezetésének optimalizálásában. 

 

A Dell és a Mellanox partnerkapcsolata

 

A Dell és a Mellanox Technologies régóta együttműködő partnerek, és vezetői a HPC közösségnek.  A HPC Advisory Council közösséggel közösen számos iparágvezető gyakorlatot és használati esettanulmányt adtak már ki, amelyekben szemléltették a kiemelkedő alkalmazás-méretezhetőséget és a teljesítményt. A Dell és a Mellanox több éve biztosít HPC klasztereket a HPC Advisory Council közösségnek, így a HPC közösség a kategória legjobb rendszereit használhatja az alkalmazásoptimalizáláshoz, a teljes HPC eléréshez és oktatáshoz.

 

A Dell és a Mellanox bejelentette, hogy további befektetéseket tervez a Dell meglévő HPC Innovation Lab részlegébe. Egy teljes körű EDR 100Gb/s InfiniBand szuperszámítógépes rendszerrel bővítik a labort.  A rendszer rendkívüli méretezhetőséget kínál, illetve alkalmazásspecifikus összehasonlító elemzéseket, valamint karakterizálást biztosít az ügyfelek és partnerek számára az átterhelési képességek és a Mellanox kapcsolat fejlett gyorsítási motorjainak köszönhetően.  

 

Lendület az ügyfeleknek és a közösségnek

 

A Dell folytatja a HPC megoldások globális üzembe helyezését, hogy ezzel is támogassa a tudományos fejlődést elősegítő szervezeteket, illetve biztosítsa gazdasági és globális versenyképességüket.  A HPC számos ország napirendjén fontos helyen szerepel, mivel létfontosságú az olyan területeken, mint például a tudomány, az ipari termelékenység, a klímaváltozás, az energiaellátás és a biztonság, illetve jó néhány gazdasági ágazatban is. Emellett a HPC kezdeményezések egyre inkább közelítenek a Big Data és felhőalapú rendszerekkel foglalkozó kezdeményezésekhez. 

 

Elérhetőség

 

A genomikai adatelemzésre szolgáló Dell HPC rendszer már kapható. A Dell HPC rendszerek, amelyeket gyártáshoz és kutatáshoz terveztek 2016 elejétől lesznek elérhetőek. Az IntelR Omni-Path architektúrára épülő Dell Networking H sorozatú switchei, adapterei és szoftverei pedig 2016 első felében jelennek meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a Xiaomi első klímapolitikai jelentése

A Xiaomi nyilvánosságra hozta első hivatalos jelentését a klímaváltozás elleni intézkedéseiről (White Paper on Climate Action). A dokumentum a vállalat azon erőfeszítéseit tárgyalja, amelyekkel a klímaváltozást igyekeznek megfékezni. Az Alain Lam Sai-wai, a Xiaomi alelnöke és pénzügyi igazgatója által jegyzett jelentést Dubajban adták ki, ahol jelenleg is zajlik az év legfontosabb klímarendezvénye, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye résztvevőinek konferenciája (Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change – COP28).

2023. december 7. 18:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27