Milyen veszélyeket rejtenek a Facebook-posztok?

forrás: Prím Online, 2016. január 6. 13:51

A Kaspersky Lab által készített kvíz kimutatta, hogy a közösségi oldalak használói egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy a nyilvános megosztások milyen veszélyeket rejtenek, hogy a személyes információkat kiberbűnözők személyazonosság-lopásra vagy pénzügyi csalásra használhatják fel. 

A felhasználók 12%-a ismerte el, hogy bárkit hozzáad a barátlistájához, függetlenül attól, hogy ismeri-e az illetőt vagy nem. A felhasználók közel harmada (31%) szintén elfogad felkéréseket olyan emberektől, akiket nem ismer. Amikor a “barátok” iránti bizalommal kapcsolatos kérdésekre került sor, a megkérdezettek negyede (26%) válaszolta, hogy habozás nélkül kattintana egy olyan hivatkozásra, amelyet valamelyik ismerőse küldött, anélkül, hogy megkérdezné, mi az, vagy arra gondolna, hogy esetleg a küldő fiókját feltörték.
 
A közösségi médiát használók veszélyes játékot űznek azzal, hogy nem hozzáértőként viselkednek, és ezáltal egyszerű hozzáférést biztosítanak idegenek számára személyes adataikhoz és információikhoz. Mivel a közösségi média profilok betekintést engednek a magánszféránkba – kezdve a születésnapoktól a címeken át az utazási tervekig – egy kiberbűnözőnek nem kerül nagy fáradtságába, hogy értékes információkat kutasson és használjon fel, vagy ellopja a személyazonosságunkat haszonszerzési célból. Ez pedig még egyszerűbbé válik számára, ha feltétel nélkül a barátunkká fogadjuk.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.
 
Annak érdekében, hogy közösségi megosztásaik ne tegyék ki őket veszélyeknek, a Kaspersky Lab azt javasolja az internetezőknek, körültekintően válasszák meg, hogy kikkel barátkoznak, és kikben bíznak meg ezeken az oldalakon, ugyanis nem minden az, aminek látszik. Ha kétségeink vannak, ne fogadjunk el a barát-felkéréseket, és ne kattintsunk olyan hivatkozásokra, amelyeket nem vártunk. Az is lényeges, hogy az adatvédelmi beállításokon belül a fiókok legyenek a legmagasabb biztonsági szintre állítva annak érdekében, hogy csak az igazi barátainkkal osszuk meg a posztokat.
 
Az éberség mellett egy megfelelő biztonsági szoftver lehetővé teszi, hogy megvédje digitális életünket az internetes fenyegetésekkel szemben, védje a magánszféránkat és őrizzen személyazonosságunkat.
 
Azt, hogy mennyire vagyunk hozzáértők és elővigyázatosak, magunk is leellenőrízhetjük a Kaspersky Lab kvízén: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. 
Kulcsszavak: biztonság Kaspersky Lab

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás