Integrált szoftvermegoldások a TANAP-hoz

forrás: Business Online, 2016. január 6. 16:02


Az ABB nagy volumenű megrendelést nyert a Transzanatóliai Földgázvezeték kiépítésében, s ennek révén integrált szoftvermegoldásokat szállít azokhoz a távközlési és folyamatirányítási rendszerekhez, amelyek felügyelik, biztosítják és vezérlik az 1 850 km hosszú gázvezeték működését. 

A megbízás értelmében az ABB vezérlési infrastruktúrát fog szállítani, amely a biztonságos és megbízható üzemelést szolgálja az azerbajdzsáni földgázt közvetlenül Európába szállító, 1 850 km hosszúságú Transzanatóliai Földgázvezeték (TANAP) teljes élettartama során.  

A 11 milliárd dollár költségű vezeték két másik gázvezetéket fog összekötni: a török-grúz határon a dél-kaukázusi gázvezetékhez, majd a görög határnál az Adriai-gázvezetékhez csatlakozik.  A gáz a Kaszpi-tengeri Şah Deniz II. gázmezőről érkezik, és Olaszországban lép be az európai gázhálózatba. A földgáz a 45 milliárd dolláros tervezett költségű Déli Gázfolyosó központi részét alkotó TANAP-on halad át Törökországon.  A Déli Gázfolyosó fontos részét képezi Európa jövőbeni stratégiai energetikai infrastruktúrájának.
 
Az ABBfolyamatirányítási, távközlési, csővezeték-felügyeleti és biztonsági rendszereket fog szállítani. Ebben szerepelnek száloptikai kábelek is, amelyek a vezetékek mentén szállítják majd az adatokat. A csővezeték vezérlését és automatizálását az ABB piacvezető System 800xA folyamatautomatizálási rendszere fogja biztosítani. A szoftvermegoldások integrálják a felügyeleti, vezérlő- és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket és a telekommunikációt, amelyek szabályozzák a gázáramlást, érzékelik a szivárgást és a behatolást, továbbá a létesítmény biztonsága és védelme érdekében zárt láncú televíziós közvetítést tesznek lehetővé.
 
 
Az ABB már jelentős referenciával rendelkezik ezen a területen, számos szoftvermegoldást szállított hasonló projektekhez, beszállítóként vett részt például a dél-kaukázusi gázvezeték építésében, valamint az Azerbajdzsánt a Mediterrán-tenger vidékével összekötő Baku –Tbiliszi – Ceyhan kőolajvezeték megvalósításában.  A térségben futó, 4 500 km-nél is hosszabb gázvezetéket az ABB System 800xA rendszere fogja vezérelni, így ez a rendszer őrködik majd Európa éves gázigényének megközelítően 5%-át kitevő gázmennyiség biztonságos szállítása felett is
Kulcsszavak: szoftver ABB

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5G frekvencia: három jelentkező került az árverési nyilvántartásba

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vett árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az árverési eljárás az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal, majd a licitnapokkal folytatódhat, eredmény késő őszre várható.

2019. szeptember 13. 13:01

Elstartolt "Az Év Honlapja" pályázat

Egy rövid Early Bird időszak után a szokásos feltételekkel folytatódik Magyarország legismertebb online marketingkommunikációs pályázata, "Az Év Honlapja".  A Magyar Marketing Szövetség által szervezett verseny szakmai zsűrije idén is a digitális marketing legújabb és legkreatívabb megoldásait keresi. 

2019. szeptember 6. 15:31

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét  melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok  az idén szeptember 14. és 19. között Dublinban rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal - Novák Blanka - megkapta a különdíjat.

2018. szeptember 21. 00:18

Neked kell 100 millió?

Kivételesen nem egy adathalász, lehúzó spam subjectjére utal a cím, hanem egy pályázatra, amelynek keretében hardverfejlesztési projetkteket, a nemzetközi piacokon is sikerre esélyes, korai és seed stádiumban lévő startupokat keres az Intellitext akcelerátor. A vállalat a finanszírozás mellett folyamatos mentorálással, infrastruktúrával és kapcsolatrendszerrel segíti az innovatív projekteteket.

2018. szeptember 18. 11:44

3D téradatbázis készül Pécsen, Székesfehérváron, Veszprémben és Szegeden

Multiszenzoros felvételek előállítására és feldolgozására alkalmas aját fejlesztésű járműfedélzeti érzékelő és feldolgozó hardvereszköz kifejlesztésre nyert pályázatot egy konzorcium. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 641,38 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

2018. szeptember 12. 12:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05