Sikeres évet zárt az Intel

forrás: Prím Online, 2016. január 18. 10:33

Az Intel Corporation 55,4 milliárd dolláros éves árbevételről, 14,0 milliárd dolláros üzemi nyereségről, 11,4 milliárd dolláros nettó eredményről és 2,33 dolláros EPS-ről (egy részvényre jutó eredmény) számolt be a mai nap. A vállalat körülbelül 19,0 milliárd dollárnyi készpénzt termelt, 4,6 milliárd dollárnyi osztalékot fizetett, és 3,0 milliárd dollárt költött 96 millió saját részvény visszavásárlására.

Összefoglaló

 • Rekord mértékű éves árbevétel a Data Center, az Internet of Things (IoT) és a Non-Volatile Memory Solutions Group esetén, valamint rekord mértékű negyedéves árbevétel a Data Center és az IoT Groupnál 
 • Novemberi állapot szerint a 14 nm-es termékek a Client Computing Group értékesítési volumenének több mint 50 százalékát tették ki a 6. generációs Intel® Core™ („Skylake”) processzorokat övező egyre növekvő lelkesedésnek köszönhetően
 • Bejelentették, hogy a készpénzben fizetett osztalék részvényenként 1,04 dollárra nőtt éves alapon
 • Az Intel portfolióját gazdagító Altera akvizíciója 2016 első negyedévének elején lezárult

 

Az Intel a negyedik negyedévre vonatkozóan 14,9 milliárd dolláros árbevételről, 4,3 milliárd dolláros üzemi nyereségről, 3,6 milliárd dolláros nettó eredményről és 74 centes EPS-ről adott számot. A vállalat körülbelül 5,4 milliárd dollárnyi készpénzt termelt, 1,1 milliárd dollárnyi osztalékot fizetett, és 525 millió dollárt költött 17 millió saját részvény visszavásárlására.

 

„A negyedik negyedéves eredményeink sikeres lezárását jelentették az évnek, és a várakozásainknak megfelelően alakultak” – mondta Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója. „A 2015-ös eredményeink  jól mutatják, hogy az Intel folyamatosan fejlődik, és a stratégiánk megfelelően működik. Az okos eszközök révén hálózatba kapcsolt világ infrastruktúrájának működtetése révén idén is a fejlődés mozgatórugói leszünk.”

 

A 2015 év üzletági folyamatai 

 • A Client Computing Group 32,2 millió dolláros árbevételt ért el, ami 8 százalékos csökkenést jelent 2014-hez viszonyítva. 
 • A Data Center Group 16,0 milliárd dolláros árbevétele 11 százalékos bővülést jelent a 2014-es évhez képest 
 • Az Internet of Things Group 2,3 milliárd dolláros árbevételről adott számot, ami 7 százalékos bővülésnek felel meg 2014-hez viszonyítva. 
 • A Szoftverek és Szolgáltatások vállalati szegmens 2,2 milliárd dolláros árbevétele 2 százalékos csökkenést jelent a 2014-es évhez képest. 
 • A Non-Volatile Memory Solution Group 21 százalékos árbevétel-növekedést ért el a 2014-es évhez viszonyítva.

 

A negyedik negyedév üzletági folyamatai 

 • A Client Computing Group 8,8 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest, ugyanakkor 1 százalékos csökkenést az előző év azonos időszakához viszonyítva. 
 • A Data Center Group 4,3 milliárd dolláros árbevétele 4 százalékos növekedés mutat az előző negyedévhez, és 5 százalékos bővülést az előző év azonos időszakához képest. 
 • Az Internet of Things Group 625 millió dolláros árbevételről adott számot, ami 8 százalékos növekedés az előző negyedévhez, és 6 százalékkal jobb eredmény az előző év azonos időszakához viszonyítva. 
 • A Szoftver és Szolgáltatások vállalati szegmens 543 millió dolláros árbevétele 2 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest, és 3 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának eredményétől.
 • A Non-Volatile Memory Solution Group árbevétele nem változott az előző negyedévhez viszonyítva, de 10 százalékos bővülést mutat az előző év azonos időszakához képest.

  

  

Üzleti kilátások

Az Intel üzleti kilátásai nem tartalmazzák azon üzletági összevonások, eszközbeszerzések, vállalatértékesítések, stratégiai beruházások és egyéb jelentős ügyletek potenciális hatását, amelyek január 14. után zárulnak le.

 

Megjegyzés: a 2016-os éves és a 2016. 1. negyedévi vállalati előrejelzés már tartalmazza a nemrégiben lezárult Altera akvizíció tervezett eredményeit, valamint eggyel több héttel számolunk az első negyedévben, mivel 2016-ban 53 hét lesz. Emellett gépeink és berendezéseink gyári becsült hasznos élettartama négy évről öt évre változott. 

 

Az Altera akvizíciója a 2016-os pénzügyi év elején zárult le, ami azt jelenti, hogy a 2016-os év előrejelzése már tartalmazza az FPGA üzletág várt eredményeit. Az Altera akvizíciója miatt elsődlegesen pénzmozgással nem járó akvizíciós költségeink voltak. Az első negyedéves és 2016-os éves várakozásunk GAAP és nem-GAAP szerinti becslés is egyben. A GAAP és a nem-GAAP szerinti pénzügyi intézkedések összeegyeztetése alább látható.

 

Kulcsszavak: Intel árbevétel +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

OTT-One közgyűlés: rekord eredmény után részvénykibocsátásra készül a vállalat

Eddigi legjobb eredményét érte el az OTT-One 2018-ban, árbevétele 1,7 milliárd forintra nőtt, adózott vállalkozási eredménye pedig elérte a 215,5 millió forintot. Az OTT-One éves rendes közgyűlése kiemelt részvényesi érdeklődés mellett zajlott le, ahol elfogadták többek között a 2018-as üzleti évre vonatkozó jelentést, illetve döntöttek arról, hogy a vállalat bevételeit a növekedésére kívánják fordítani, így az idei évben nem fizet osztalékot a társaság.  A közgyűlésen a menedzsment felvázolt egy a közeljövőben tervezett lehetséges tőkepiaci tranzakciót is, amely során a társaság akár közel 1 milliárd forint tőkét is bevonna.

2019. április 23. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54

MagyarBrands díjas a Cellum

2019. március 21. 11:06
cloudappsportal.com