Egymilliárd dollárnyi felhőkapacitás a közjó szolgálatába

forrás: Prím Online, 2016. január 20. 11:49

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella egy új, három fókuszterületet felölelő kezdeményezést jelentett be, amelynek célja, hogy a Microsoft felhőtechnológiáját a közjó szolgálatába állítsák. A kezdeményezés támogatására jött létre a vállalaton belül a Microsoft Philanthropies, amely valós piaci értéken számolva 1 milliárd dollár értékben ajánlott fel felhőszolgáltatásokat non-profit szervezeteknek és egyetemeknek, amelyet ezek az elkövetkező három évben vehetnek igénybe.

A Microsoft felajánlása három fő területre koncentrál annak érdekében, hogy a felhő technológia a legszélesebb értelemben a közjót szolgálja: a felhőszolgáltatást biztosít civil szervezeteknek, tovább növeli az egyetemi kutatók ezekhez való hozzáférését, továbbá segít leküzdeni az internethozzáférés nehézségeit.

 

„A Microsoft a felhőszolgáltatásai rendelkezésre bocsátásával támogatja a közjóért elkötelezett szervezeteket az egész világon. Ma ez a technológia formálja át a világunkat” – mondta Satya Nadella, aki a Világgazdasági Fórumon is felszólalt a svájci Davosban. „A mostani kezdeményezés keretében több mint 70 000 szervezetnek szeretnénk hozzáférést biztosítani ehhez a technológiához, amely segítségükre lesz a társadalmi problémák megoldásában. Végeredményben, a felhőtechnológia révén jobb életfeltételeket biztosíthatnak és előmozdíthatják a fejlődést mindenütt a világon.”

 

 

A felhőalapú számítástechnikával már eddig is kimagasló eredményeket értek el a nagy adatállományok elemzése terén. Az így kinyert információ és felismerések nemcsak a tudomány és technika világában hoztak áttöréseket, hanem a legkülönbözőbb gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében is komoly szerepet játszottak és javuló közszolgáltatásokat eredményeztek. A felhőtechnológia javította a kommunikációt és hozzájárult a problémamegoldó módszerek fejlődéséhez is, a munkavégzés, az ügyek intézése a munkahelyen és a magánéletben egyaránt hatékonyabbá, eredményesebbé vált.

 

2015 szeptemberében, 193 államfő és állami vezető egyhangúan elfogadott 17 fenntarthatósági célkitűzést, amelyeket 2030-ig szándékoznak megvalósítani. Ezek az ambíciózus célok – amelyek között szerepel a szegénység, az éhség felszámolása, a megfizethető, megbízható és fenntartható forrásból származó energia minden ember számára való biztosítása – csak jelentős fejlesztésekkel és technológiai innovációval érthetők el. A felhőtechnológiai által biztosított számítástechnikai erőforrás elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy ezekre, az első látásra leküzdhetetlennek tűnő problémákra egyszer majd választ találjon az emberiség.

 

„Készek vagyunk támogatni a non-profit szervezeteket és az egyetemeket abban, hogy a felhőtechnológia használatával az emberiség legalapvetőbb kihívásaira megtalálják a válaszokat” – mondta a Microsoft elnöke, Brad Smith. „A Microsoft Philanthropies kezdeményezésnek épp az az egyik célja, hogy ezekkel a szereplőkkel együttműködve minél több emberhez juttassák el a felhőszolgáltatásokat, hogy a társadalmi kihívások kezelésében minél szélesebb körében tudják hasznát venni ezeknek.”

 

Az új kezdeményezés elemei többek között:

 

  • Civil közösség támogatása. A Microsoft Philanthropies közreműködésével, egy új jótékonysági program keretében non-profit szervezetek kapnak hozzáférést a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz – így a Microsoft Azure, Power BI, CRM Online és az Entrerprise Mobility Suite szolgáltatásokhoz. A kezdeményezés egy már meglévő program eredményeire épül, amely hasonló módon nyújt hozzáférést a civileknek az Office 365 programcsomaghoz. A program idén tavasszal indul és a Microsoft Philanthropies 70 ezer non-profit szervezet munkáját szeretné segíteni az elkövetkező három évben a Microsoft felhőszolgáltatásaival.
  • Még több felhőalapú számítástechnikai erőforrás biztosítása az egyetemi kutatások céljaira. A Microsoft Kutatási Központja és a Microsoft Philanthropies 50 százalékkal több ingyenes Azure tárhelyet és számítási kapacitást biztosít a Microsoft Azure for Research programja keretében, hogy ennek révén felgyorsulhassanak a globális kihívások kezelésére irányuló kutatások. Jelenleg hat kontinensen több mint 600 kutatási projekt használhat felhőalapú erőforrásokat ennek a programnak köszönhetően.
  • Felhőszolgáltatások még több embernek az internethozzáférési nehézségek leküzdésére. A Microsoft Philanthropies és a Microsoft üzletfejlesztési üzletága azzal kívánja elősegíteni a felhőszolgáltatások szélesebb körben való elterjedését, hogy beruházásokat biztosít az internethozzáférési nehézségek leküzdéséhez és a felhasználók oktatásához. A felhőszolgáltatások és az internetkapcsolat, valamint a tréningek egyidejű biztosításával, a közintézmények és magánvállalatok közötti együttműködés erősítésével, a Microsoft Philanthropies legalább 15 országban 20 ilyen projekt támogatását vállalták el 2017 közepéig.

 

A mostani nem az első ilyen társadalmi célú kezdeményezése a vállalatnak. A Microsoft hosszú idő óta segíti a legnehezebb társadalmi problémák leküzdésén munkálkodó szervezeteket azzal, hogy ingyen vagy kedvezményesen bocsátja rendelkezésükre a legmodernebb technológiákat, mint amilyen a Microsoft felhőszolgáltatása, a Microsoft Azure platform.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyártás a Covid-19 időszakában

Hogyan lehet biztosítani az ellátási láncot vírus idején? Erről beszélgettünk Martin Kjaerboval az Universal Robots ellátási láncokért felelős alelnökével.

2020. július 10. 18:20

Visszatérő toborzási kedv: egyre több álláshirdetést adnak fel a cégek

2020 második negyedéve a koronavírus-járvány következtében kialakult válságról, és az azt követő újranyitás kezdetéről szólt – a hazai munkaerőpiacon is. Míg a járványhelyzet mélypontján az álláshirdetések száma drasztikusan csökkent az előző év azonos időszakához képest, később ez a tendencia gyorsan megváltozott. Amint elkezdett hozzászokni a társadalom az új helyzethez, a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is – ez látszik a Profession.hu második negyedéves jelentésének adataiból.

2020. július 10. 16:12

Kérdések és válaszok: Szünetmentes tápegységek, az energiagazdálkodás jövője

Az energiagazdálkodás jövőjéről Mike Byrnes, az Eaton felhő- és adatközponti szegmensének EMEA régiós értékesítési igazgatója fejti ki véleményét.

2020. július 10. 14:44

A világ legjobb gamer egere már mini méretben is kapható

A Razer a mai napon piacra dobta a Razer DeathAdder V2 Mini-t, amely a Razer DeathAdder családjának legújabb tagja. A Razer DeathAdder V2 Mini úgy lett megtervezve, hogy megfeleljen a közösség - egy kisebb, könnyű változatra vonatkozó - igényeinek, miközben megtartja az ikonikus ergonomikus jobbkezes kialakítást, amely mellett már több mint 10 millió Razer DeathAdder rajongó tette le a voksát. 

2020. július 10. 13:17

Vezető konténerfelügyeleti vállalatot vásárol fel a SUSE

A SUSE bejelentette, hogy megállapodást kötött a Rancher Labs felvásárlására. A kaliforniai székhelyű, nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó vállalat piacvezető Kubernetes-felügyeleti platformot kínál ügyfeleinek. Az akvizíciónak és a két portfólió egyesülésének köszönhetően az ügyfelek a jövőben még egyszerűbben helyezhetik üzembe és felügyelhetik a konténerizált szolgáltatásokat bármilyen környezetben, beleértve az adatközpontokat, a peremhálózatokat és a felhőt.

2020. július 10. 11:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás