Egymilliárd dollárnyi felhőkapacitás a közjó szolgálatába

forrás: Prím Online, 2016. január 20. 11:49

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella egy új, három fókuszterületet felölelő kezdeményezést jelentett be, amelynek célja, hogy a Microsoft felhőtechnológiáját a közjó szolgálatába állítsák. A kezdeményezés támogatására jött létre a vállalaton belül a Microsoft Philanthropies, amely valós piaci értéken számolva 1 milliárd dollár értékben ajánlott fel felhőszolgáltatásokat non-profit szervezeteknek és egyetemeknek, amelyet ezek az elkövetkező három évben vehetnek igénybe.

A Microsoft felajánlása három fő területre koncentrál annak érdekében, hogy a felhő technológia a legszélesebb értelemben a közjót szolgálja: a felhőszolgáltatást biztosít civil szervezeteknek, tovább növeli az egyetemi kutatók ezekhez való hozzáférését, továbbá segít leküzdeni az internethozzáférés nehézségeit.

 

„A Microsoft a felhőszolgáltatásai rendelkezésre bocsátásával támogatja a közjóért elkötelezett szervezeteket az egész világon. Ma ez a technológia formálja át a világunkat” – mondta Satya Nadella, aki a Világgazdasági Fórumon is felszólalt a svájci Davosban. „A mostani kezdeményezés keretében több mint 70 000 szervezetnek szeretnénk hozzáférést biztosítani ehhez a technológiához, amely segítségükre lesz a társadalmi problémák megoldásában. Végeredményben, a felhőtechnológia révén jobb életfeltételeket biztosíthatnak és előmozdíthatják a fejlődést mindenütt a világon.”

 

 

A felhőalapú számítástechnikával már eddig is kimagasló eredményeket értek el a nagy adatállományok elemzése terén. Az így kinyert információ és felismerések nemcsak a tudomány és technika világában hoztak áttöréseket, hanem a legkülönbözőbb gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében is komoly szerepet játszottak és javuló közszolgáltatásokat eredményeztek. A felhőtechnológia javította a kommunikációt és hozzájárult a problémamegoldó módszerek fejlődéséhez is, a munkavégzés, az ügyek intézése a munkahelyen és a magánéletben egyaránt hatékonyabbá, eredményesebbé vált.

 

2015 szeptemberében, 193 államfő és állami vezető egyhangúan elfogadott 17 fenntarthatósági célkitűzést, amelyeket 2030-ig szándékoznak megvalósítani. Ezek az ambíciózus célok – amelyek között szerepel a szegénység, az éhség felszámolása, a megfizethető, megbízható és fenntartható forrásból származó energia minden ember számára való biztosítása – csak jelentős fejlesztésekkel és technológiai innovációval érthetők el. A felhőtechnológiai által biztosított számítástechnikai erőforrás elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy ezekre, az első látásra leküzdhetetlennek tűnő problémákra egyszer majd választ találjon az emberiség.

 

„Készek vagyunk támogatni a non-profit szervezeteket és az egyetemeket abban, hogy a felhőtechnológia használatával az emberiség legalapvetőbb kihívásaira megtalálják a válaszokat” – mondta a Microsoft elnöke, Brad Smith. „A Microsoft Philanthropies kezdeményezésnek épp az az egyik célja, hogy ezekkel a szereplőkkel együttműködve minél több emberhez juttassák el a felhőszolgáltatásokat, hogy a társadalmi kihívások kezelésében minél szélesebb körében tudják hasznát venni ezeknek.”

 

Az új kezdeményezés elemei többek között:

 

  • Civil közösség támogatása. A Microsoft Philanthropies közreműködésével, egy új jótékonysági program keretében non-profit szervezetek kapnak hozzáférést a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz – így a Microsoft Azure, Power BI, CRM Online és az Entrerprise Mobility Suite szolgáltatásokhoz. A kezdeményezés egy már meglévő program eredményeire épül, amely hasonló módon nyújt hozzáférést a civileknek az Office 365 programcsomaghoz. A program idén tavasszal indul és a Microsoft Philanthropies 70 ezer non-profit szervezet munkáját szeretné segíteni az elkövetkező három évben a Microsoft felhőszolgáltatásaival.
  • Még több felhőalapú számítástechnikai erőforrás biztosítása az egyetemi kutatások céljaira. A Microsoft Kutatási Központja és a Microsoft Philanthropies 50 százalékkal több ingyenes Azure tárhelyet és számítási kapacitást biztosít a Microsoft Azure for Research programja keretében, hogy ennek révén felgyorsulhassanak a globális kihívások kezelésére irányuló kutatások. Jelenleg hat kontinensen több mint 600 kutatási projekt használhat felhőalapú erőforrásokat ennek a programnak köszönhetően.
  • Felhőszolgáltatások még több embernek az internethozzáférési nehézségek leküzdésére. A Microsoft Philanthropies és a Microsoft üzletfejlesztési üzletága azzal kívánja elősegíteni a felhőszolgáltatások szélesebb körben való elterjedését, hogy beruházásokat biztosít az internethozzáférési nehézségek leküzdéséhez és a felhasználók oktatásához. A felhőszolgáltatások és az internetkapcsolat, valamint a tréningek egyidejű biztosításával, a közintézmények és magánvállalatok közötti együttműködés erősítésével, a Microsoft Philanthropies legalább 15 országban 20 ilyen projekt támogatását vállalták el 2017 közepéig.

 

A mostani nem az első ilyen társadalmi célú kezdeményezése a vállalatnak. A Microsoft hosszú idő óta segíti a legnehezebb társadalmi problémák leküzdésén munkálkodó szervezeteket azzal, hogy ingyen vagy kedvezményesen bocsátja rendelkezésükre a legmodernebb technológiákat, mint amilyen a Microsoft felhőszolgáltatása, a Microsoft Azure platform.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kampány az állami gondozott gyerekekért

Idén ünnepli 30. évfordulóját az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet Magyarország is ratifikált. Ebből az alkalomból az SOS Gyermekfalvak társadalmi kampányban mutatja meg, hol vannak repedések az állami gondoskodás rendszerén és mit jelent szülők nélkül felnőni.

2019. november 19. 11:33

Sikeresen mutatkoztak be a magyar startupok az ázsiai fintech csúcstalálkozón

A Startup Campus és Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA)  együttműködésében három hazai startup mutatkozott be az Ázsia FinTech Roadshow ötnapos, intenzív üzletfejlesztési túrán a globális pénzügyi innováció élvonalának Szingapúr, Kuala Lumpur és Jakarta érintésével. A résztvevő Brokerchooser, Péntech és Scolvo egyaránt hosszútávú ázsiai együttműködések reményében tértek haza.

2019. november 19. 10:13

Jelentős változások a nemzetközi autómegosztásban

A DriveNow szolgáltatása mától Bécsben SHARE NOW néven lesz elérhető. A névváltás mögött egy világméretű piaci összeolvadás áll: A car2go és a DriveNow autómegosztó vállalatok egyesülésével a világ legnagyobb car-sharing szolgáltatója jön létre. Európa többi „DriveNow városa”, így Budapest is sorra csatlakozik az új rendszerhez, a SHARE NOW tervei szerint 2020 első negyedévében a felhasználók már mindenhol új néven találkozhatnak a közel 20 000 autót számláló flottával.

2019. november 19. 09:09

A Fujitsu modellje új szintre emeli az automatizációval elérhető megtakarítást

A robotalapú folyamatautomatizáció (RPA) széles körű alkalmazásnak korlátait megszüntetve, a Fujitsu új modelje 12-16% közötti megtakarítást tesz lehetővé a működési költségben. A Fujitsu észak- és nyugat-európai ügyfelek számára elérhető, új ipari automatizációs működési modellje kiiktatja az RPA terjedését eddig gátló akadályokat, ami komoly változást hozhat tekintettel arra, hogy jelenleg világszerte csak a szervezetek 4%-a alkalmazza széles körben az RPA-technológiát. 

2019. november 18. 18:54

Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

A Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Innovációs Szövetség 2019. november 15-én megtartott, összevont választmányi és elnökségi ülésén, melynek a Tungsram volt a helyszíne, ill. házigazdája. A cél, hogy tevékenységük eredményeiből szűkebb környezetükön túl a tágabb közösség is részesülhessen. Az aláírást követően, Jörg Bauer elnök-vezérigazgató előadásában bemutatta, miért lett a Tungsram szlogenje az, hogy "Örökségünk az innováció".

2019. november 18. 17:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás