ABB: megnövekedett jövedelmezőség átszervezések közepette

forrás: Business Online, 2016. február 3. 14:22

A 2015-ös eredményeket büszkén hozta nyilvánosságra az ABB: hetedik egymás követő alkalommal javasolják a részvények után fizetett osztalék növelését, ami köszönhető az EBITDA ismételt növelésének, a rendelésállomány és a bevételek stabilitásának.

 „Határozott lépéseket tettünk a vevőközpontúság javítására, nyereséges növekedést értünk el a célszegmensekben, és arra törekedtünk, hogy tompítsuk a kedvezőtlen piaci viszonyok hatását. Ezzel párhuzamosan, egyszerűbbé tettük a szervezeti struktúrát, fokoztuk a termelékenységjavítási erőfeszítéseinket, és felgyorsítottuk a költségcsökkentés folyamatát” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Az említett intézkedéseink eredményeként, növeltük az árrés nagyságát és a cashflow-t. Az energetikai rendszerek sikeres gazdasági talpra állítása azt mutatja, hogy erősségeink közé tartozik az üzleti folyamatok következetes végrehajtása és a fenntartható értéktermetés.  Az erős pénzügyi helyzetünknek, valamint a karcsúbb, piacorientáltabb szervezetünknek köszönhetően, ma jó eséllyel tudunk megbirkózni azokkal a globális bizonytalanságokkal, amelyek várhatóan a 2016-os évet is jellemezni fogják.”  
 

„A Next Level stratégiánkkal összhangban, erőfeszítéseinkben súlypont-áthelyezésre törekszünk, amit a célszegmensekben az organikus növekedés ösztönzésével, a versenyképesség erősítésével és kockázatcsökkentéssel kívánunk elérni”- folytatta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.  "Vezető szerepre törekszünk a technológia terén; e cél elérése érdekében vezettük be a piacra YuMi-t, az első valóban együttműködő robotot.
 
"A Dolgok, Szolgáltatások és Emberek Internete terén is megerősítettük technológiai vezető szerepünket. Ezt a célt szolgálja, például, a tengerjáró hajók optimalizált üzemét szolgáló innovatív Octopus termékkínálatunk is. Komoly erőfeszítéseket teszünk a gyorsan növekvő piacok, mint pl. az élelmiszer- és italgyártásban rejlő lehetőségek kiaknázására. Erőfeszítéseink az afrikai piacokon már szép anyagi sikerekkel jártak.” - mondta a vezérigazgató, (akit képünkön Angela Merkel társaságában láthatunk a YuMi bemutatóján).    
 
A rendelésállomány szintje az év során stabilan alakult (dollárban számított értéke 12%-kal kisebb volt). A nagy volumenű megrendelések (>15 millió $) értéke 10%-kal nőtt (ez 5%-os csökkenést jelez $-ban számítva), azonban ezt a kedvező tendenciát rontotta az a tény, hogy a kisebb értékű, de rendszeres megrendelések állománya 3%-kal csökkent (ez 14%-os csökkenést jelent $-ban számítva).  A még teljesítésre váró rendelésállomány 2015. december végén 24,1 milliárd $ volt, ami 2014 végéhez képest 5%-os növekedést reprezentál (3%-os csökkenés $-ban). A gyorsan számlázható rendelésállomány aránya (book-to-bill ratio) stabil maradt, értéke: 1,03x.      
 
Az árbevételek szintje a 2014. évi értékhez képest stabil maradt ($-ban mért értéke 11%-kal csökkent), mivel a gyártásautomatizálás és hajtások, ill. a folyamatautomatizálás divíziókban tapasztalt visszaesést ellensúlyozni tudta az energetikai termékek és az energetikai rendszerek divíziók által elért kedvező eredmény. A Szerviz üzletág árbevétele 6%-kal nőtt (8%-os csökkenés $-ban mérve), ami a vállalatcsoport teljes árbevételének százalékában mérve 1%-os növekedésnek felel meg (a kiválásokkal korrigálva korrekció előtti értéke: 0,5%).
 
Az ABB 2015-ben folytatta a Next Level stratégia végrehajtását. Ennek köszönhetően az üzemi EBITA marzs 60 bázisponttal 11,8 %-ra emelkedett, a szabad pénzeszközök („free cashflow”) generálása – változatlan árfolyamon számolva – 16%-os javulást mutatott (6% $-ban), elérte a 3 milliárd dollárt. A vállalatcsoport megnövekedett jövedelmezőségének fő hajtómotorjai az energetikai rendszerek divízió sikeres gazdasági talpra állítása, ill. a költségmegtakarításokat és termelékenység javítását célzó intézkedések folytatása voltak.
 
„A stratégiánk következetes és intenzív végrehajtása már látható eredményeket hoz”- mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „2015-ben erőfeszítéseinket továbbra is a növekedési lehetőségekre összpontosítottuk, míg a kapacitások optimalizálásával, a termelékenységnövelő és költségcsökkentő intézkedéseinkkel mérsékeltük a kedvezőtlen piaci viszonyok hatását.  Az ABB átalakítása során jelentős előrelépést értünk el a teljesítmény-alapú kultúránk megerősítése irányában. Ezt a célt szolgálja az is, hogy 2015-ben új teljesítményirányítási és jutalmazási modellt vezettünk be 70 000 alkalmazottnál.  A divíziók átszervezését befejeztük, az energetikai hálózatok divízió stratégiai portfóliójának a felülvizsgálatát – mint azt korábban bejelentettük – 2016-ban kívánjuk elvégezni.”  
 
Az évi nettó eredmény 1,9 milliárd USD volt. A nettó eredmény alakulására jelentős hatást gyakorolt a 626 millió USD átszervezési költség, ill. azok a költségek, amelyek a kapacitásoptimalizálást, ill. a szellemi dolgozók termelékenységének javítását célzó intézkedések nyomán merültek fel. A nettó működő tőke hatékonyságát javító intézkedéseink sikeresek voltak. Ezen intézkedések nyomán javult a működési tevékenységek cash-flow-ja (változatlan árfolyamon számolva) és a szabad pénzeszközök konverziója, de kedvezően alakult a befektetett tőke megtérülése (CROI) is, amely 13,4%-kal nőtt. A részvényenkénti hozam a vizsgált időszakban 0,87$ volt, míg a részvényenkénti működési eredmény2 változatlan árfolyamon számolva 1,35$ volt, ami 5%-os javulásnak felel meg.            
Az ABB 2015-ben 3,2 milliárd $-t fizetett ki a részvényeseink, ami minden idők legmagasabb összegének számít. A kifizetések osztalék és részvény-visszavásárlás formájában történtek. Az igazgatótanács azt javasolja, hogy az osztalék nagyságát 0,2 svájci frankkal növeljük, így a részvényenkénti osztalék értéke eléri a 0,74 svájci frankot. A javaslatot a részvényesek 2016. április 21-én tartandó éves közgyűlésén kell majd jóváhagyni.    
 
„Összhangban azzal a törekvésünkkel, hogy részvényeseinknek vonzó jövedelmet biztosítsunk, az ABB igazgatótanácsa a 7. egymást követő növekvő részvényenkénti osztalékot javasol 0,74 svájci frank per részvény értékben. Az ABB erős készpénztermelő teljesítménye jó alapot termet annak a politikánknak a végrehajtásához, amelynek célja, hogy biztosítsuk a részvények fenntartható jövedelemtermelő képességét”- mondta Ulrich Spiesshofer.
Kulcsszavak: ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50