Iskolai felmérés a számítógép ártalmairól

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 16. 07:44
Korunk csodájának, a számítógépnek a használata nemcsak előnyökkel, hanem veszélyekkel is jár. Még ha nem is a monitoron beérkező üzenetekre, csupán az eszközök használatára gondolunk. Egy, az iskolások körében nemrég befejezett közegészségügyi vizsgálat szinte riasztó megállapításokkal figyelmeztet erre.
Egyelőre nincs hatályos jogszabály, mely rögzítené: milyen bútorokat, székeket használhatnak az iskolákban a gyerekek a számítógépezéshez, milyen felszereltségű termekben lehetne berendezni az informatikai laborokat. Pedig sok múlik a bútorokon, a tantermeken - állapította meg az a közegészségügyi vizsgálat, melyet az utóbbi két esztendőben végzett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi intézete, illetve az Országos Közegészségügyi Központ, Ferenczi Lászlóné közegészségügyi felügyelő és dr. Bihari Ágnes főorvos irányításával.

Az ország ötszáztíz iskolájára, és ennek mintegy nyolcszáz termére kiterjedő felmérés szerint a termek húsz százalékából hiányzik az elsötétítő függöny, huszonkét százalékában a látást zavaróan tükröződik az asztallap, és kilencvenöt százalékában nem állítható az asztal magassága. Nyak-, váll-, derék- és lábfájást okozhat a rögzített magasságú asztal azoknak, akiknek a testméretéhez ez nem illik, és ugyanilyen fájdalmakra panaszkodhatnak azok is, akik rossz dőlésszögű, magasságú széken ülnek a képernyő előtt. Ilyen székek voltak a vizsgált termek nyolcvannyolc százalékában! Orvosnak, közegészségügyi szakembernek sem kell lenni ahhoz, hogy tudjuk, mennyire rontja a látást, a szemet a visszatükröződő felület vagy a sötétítőfüggöny hiányában betóduló fény.

Arra is rámutatott a felmérés, hogy a számítógépes termek két százaléka ablak nélküli, öt százaléka pedig alagsori vagy pincehelyiségben van. Egyik sem légkondicionált, nincs bennük légcserét biztosító ventillátor. Az ilyen helyiségekben számítógépező gyerek előbb-utóbb bizonyosan fejfájásra panaszkodik majd. Nem jó a padlózat sem a termek kilencvenöt százalékában. Vagy azért, mert a statikus feltöltődést, a lábfájást elősegítő műanyagból van, vagy azért, mert lakkozott a parketta, s a szoba fénye visszatükröződik. De legtöbb helyütt rossz a termek megvilágítása, és kicsi a távolság a képernyő és a gyerek között, ugyanakkor erős a képernyő kisugárzása.

A felmérést végzők-elemzők szerint mielőtt megszaporodnának a számítógép-használattal összefüggő közegészségügyi ártalmak az iskolákban, fel kellene hívni a pedagógusok figyelmét az egészségügyi károsodás veszélyeire, hiszen a számba vett gondok egy része könnyen, helyben megoldható. Ezenkívül szabályozni kell a számítógépes oktatás körülményeit, különös tekintettel annak közegészségügyi veszélyeire.

Kulcsszavak: oktatás trend piackutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás