Olasz (startup) renaissance

forrás: Business Online, 2016. február 6. 15:34

Magyarország mellett más európai államok is reménykednek abban, hogy startup-paradicsommá válnak, ilyen például Olaszország is, ahol - Yahoo technológiai rovatának friss beszámolója szerint - a Cisco, és az Apple is olyan beruházásokba kezdett Itáliában, amelyek révén újjászülethet az olasz startup ökoszisztéma.

Az első lökést januárban a Cisco adta meg, amely az oktatásügyi minisztériummal (Olaszországban ez felügyeli az egyetemeket és a kutatást is) írt alá megállapodást arról, hogy tréninget biztosít a tanároknak és a diákoknak. Az Invitalia Ventures-szel közösen a Cisco befektetési programot is indít a legígéretesebb olasz technológiai startup-ok számára.

Gyakorlatilag ezzel egyidőben az Apple bejelentette, hogy Nápolyban megnyitja első európai alkalmazás-fejlesztő központját. Az iOS App Development Centre támogatja az oktatást is, és partnercégekkel országszerte tréningeket szervez, hogy lehetőséget teremtsen a diákok számára a fejlesztői közösséghez való csatlakozásra.

Az Apple beruházása azért is nagy szó, mert Olaszország az egyik leglassabban fejlődő ország az Európai Unióban, a fiatalok 45 százaléka pedig nem talál munkalehetőséget. A döntést némi alku előzte meg: az olasz kormány jelentős adóengedményeket tett: az Il Fatto Quotidiano újság értesülése szerint beleegyezett abba, hogy 800 milliós adóhátraléka helyett az Apple-nek mindössze 318 millió dollárt kelljen megfizetnie.

 

Az amerikai cégek üzleti megfontolásai közé tartozik az is, hogy az átlagos fejlesztői fizetések itt harmadannyiak, mit mondjuk az Egyesült Királyságban.

Kulcsszavak: startup Apple Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás