Mitnick: DNS-adatbázist a kormánynak

Gyimesi Dávid, 2000. október 16. 10:36
Vajon kellene-e a kormányoknak DNS-adatbázist létrehozniuk, hogy pontosan lehessen mindenkit azonosítani? A hacker Kevin Mitnick szerint igen.
Mitnick, akit januárban bocsátottak szabadlábra, miután fél évet kapott számítógépes csalásért, nem igazán nagy barátja a hatóságoknak, mégis felhívta a figyelmet az internetes visszaélésekre. Szerinte a személyazonosság lopása nagy problémát fog jelenteni a közeljövőben, amivel mindenképpen már most foglalkozni kell.

"Az adatbázisok többsége a társadalombiztosítási számot használja azonosításra. Ha tudod egy embernek és szüleinek a nevét, születési idejét, akkor hozzáférhetsz a születési anyakönyvi kivonatához is. Egyre többen teszik ki ezeket az információkat a netre. Ez egy hatalmas probléma, aminek véget kell vetni" - mondta Mitnick a Yahoo! Internet Life-nak.

"Úgy gondolom, hogy a kormánynak létre kell hoznia egy DNS-adatbázist, amivel megelőzhetnénk rengeteg telefonos és internetes csalást. Sok ember nem veszi a fáradságot, hogy rendesen bekonfigurálja a biztonsági rendszereket. A tolvajok pedig pont ezeket a hibákat és lyukakat használják ki. Nem csak hitelkártyaszámokhoz férhetnek hozzá, hanem magához az árukhoz is."

Habár Mitnick nem nyúlt PC-hez 1995-óta, mégis úgy gondolja, hogy sikeres hacker lenne most is.

"Mindegy, hogy most milyen technológiát használnak az emberek. Mindig lehet találni valakit, akit rá lehet szedni, hogy adja ki a szükséges információkat."

"Most már tudom, hogy hibáztam, és megbántam a bűneimet. Úgy érzem, hogy a büntetés, amit kaptam, megtette hatását, és megérdemeltem."

Mitnick még 2003 januárjáig nem használhat semmilyen számítógépet.

Kulcsszavak: security hacker jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50