A Samsung új generációs hálózatokat mutat be az MWC-n

forrás: Prím Online, 2016. február 19. 14:50

A Samsung Electronics az idei Mobil Világkongresszuson (MWC) mutatja be a jövő 5G hálózata felé vezető 4G LTE és egyéb fejlett mobiltechnológiáit. A megbízható mobilitású és rugalmas architektúrájú ultragyors mobilkommunikáció biztosításához a Samsung bemutatja továbbá a multilink csatlakozás technológiát, a központosított rádiót, a Dolgok Internetét (IoT) és az mmWave rádiós hozzáférési megoldásokat is.

„A kommunikációs technológiák fejlődése megváltoztatta az emberek életét” – jelentette ki Youngky Kim, a Samsung Electronics elnöke és hálózati üzletágának vezetője. „Az 5G technológia egészen új élményt fog nyújtani, amely mélyreható, kézzelfogható és mindenütt jelen van. Az 5G technológia határok nélküli mobilitásának, nagyobb átviteli sebességének és alacsony késleltetésének köszönhetően olyan új szolgáltatások tarkíthatják majd az életünket, mint a hologramos hívások, a futballmérkőzések élő közvetítése virtuális valóságban és az önvezető autók” – tette hozzá.  

 

5G technológia 

A 2016-os MWC-n a Samsung bemutatja a megbízható mobilitást és a 6 GHz feletti spektrumok használatának lehetőségét, amivelaz 5G technológia is valóssággá válhat. A Samsung nyolc 4K ultra-HD videó késleltetés nélküli átvitelével fogja szemléltetni a technológiában rejlő lehetőségeket, amivel egy időben a vállalat mmWave rádiós rendszerét is használják 6 GHz feletti spektrumokban. Az érdeklődők egy milliszekundumnál kisebb késleltetést és gigabites átviteli sebességű adatkommunikációt tapasztalhatnak  a bemutató során. 

 

A Samsung ezenkívül bemutatja a világ első olyan mobilhívás-átadási tesztjét, amelyet az mmWave rádiós rendszerrel és okostelefonba beépített, SFF számítógépben található több antennamodul használatával valósítanak meg. Ez újabb olyan lépésnek tekinthető az 5G technológia megvalósítása felé, amellyel még senki sem foglalkozott.

 

 

Multilink csatlakozású hálózati megoldások

A mobiladatok iránt mutatkozó robbanásszerűen növekvő igény arra kényszeríti a szolgáltatókat, hogy új módszereket keressenek hálózati architektúráik egyszerűsítésére és rugalmasabbá tételére. A szolgáltatók számára komoly feladatot jelent az olyan heterogén hálózatok hatékony kezelése, amelyek LTE/Wi-Fi technológiát, makrocellákat és kisméretű cellákat, licenccel rendelkező és licenc nélküli spektrumokat és még akár különböző generációkat (2G-től 5G-ig) is tartalmaznak.  

 

A feladatok teljesítéséhez a Samsung számos új megoldást fog bemutatni, például az LTE-Unlicensed (LTE-U) / License Assisted Access (LAA), a Multi-Path Transfer Control Protocol (MP-TCP), a D-RAN Inter-site Carrier Aggregation és a Samsung Smart Multi-Linktm technológiát. 

 

A Multi-Path Transfer Control Protocol (MP-TCP) technológia jelenleg a Samsung egyik legmagasabb prioritású terméke, ami lehetővé teszi a különböző hálózatok, például a Wi-Fi, az IoT, a 3G, a 4G, az 5G stb. technológiát alkalmazó független rendszerek összevonását. A többi technológiától, például a kettős/többszörös csatlakozástól eltérően az MP-TCP lehetővé teszi az egyes független hálózatokból – beleértve a nem a 3GPP szabványon alapuló hálózatokat – érkező adatfolyamok egyesítését az IP-rétegben (Internet Protocol), ami jóval egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az összevonást. Ez a technológia az elmúlt évben már sikeresen elterjedt a kereskedelmi forgalomban Koreában, a világ egyik leginkább adatközpontú országában.

 

A Samsung ezenkívül most fogja első ízben bemutatni a Unified Core architektúrájára épülő Smart Multi-Linktm technológiáját. Ez a rendszer támogatja a korábbi és az új verziókkal való kompatibilitást, beépíti a 2G-t az 5G technológiába, és magában foglalja a nem a 3GPP szabványra alapuló technológiákat. Az NFV (hálózati virtualizációs funkció) és az SDN (öndefiniált hálózat) architektúrát használó Smart Multi-Linktm technológiával az elosztott hálózatok egyetlen egységes és rugalmas hálózattá alakíthatók át. 

 

A Dolgok Internete (IoT) 

Az idei MWC rendezvényen szerepelni fognak a Samsung legfontosabb IoT-megoldásai is, többek között az IoT Core, az átjárók és a különböző rádiós hozzáférésű megoldások, például a különálló IoT-alapállomás, az IoT-integrált digitális egység (DU) és a LoRaTM-alapú, licenc nélküli, kis teljesítményű, nagy kiterjedésű hálózat (LPWA).

 

A Samsung továbbá bemutatja nélkülözhetetlen IoT-szolgáltatásait is, amely egy a közbiztonsági LTE megoldásba épített új felhasználási mód. A fogyasztói elektronikai és az adatátviteli megoldások teljes körű szállítójaként a Samsung teljes csomagot tud biztosítani a nélkülözhetetlen IoT-szolgáltatásokból, amely akár különböző érzékelőket és eszközöket is tartalmazhat. 

 

A Samsung 2016-ban teljesíteni fogja a 3GPP szabványokkal, például a CAT-0, a CAT-1, a CAT-M és az NB-IoT szabvánnyal kapcsolatos követelményeket, emellett 2017-ben be fogja mutatni a „szabványon túli” technológiáit, amelyek elsősorban a nélkülözhetetlen IoT-szolgáltatások számára lesznek optimálisak. 

 

Közbiztonsági LTE 

A Samsung több kézi készülék használatával fogja szemléltetni élő Push-to-Talk szolgáltatásait, bemutatva egy jellemző vészhelyzeti felhasználást. A bemutatóban az eMBMS szolgáltatások (Evolved Multimedia Broadcast Multicast Services) kapnak kiemelt szerepet, amelyek segítségével HD videók és képek küldhetők több eszközre azonnal, a hálózati erőforrások minimális igénybevételével. Egy virtualizált alapmegoldással pedig egyetlen PS-LTE hálózat függetlenül konfigurálható és használható az egyes állami intézményeknél, például a rendőrségnél, a tűzoltóságnál és vasút-üzemeltetőnél úgy, hogy a felügyelet hatékonyan, egy helyen látható el a fő vezérlőközpontban. 

 

Mindezek mellett a Samsung a világ első 3GPP szabványú PS-LTE hálózatát fogja kiépíteni Koreában az end-to-end megoldás egyedüli szállítójaként, a szükséges eszközöktől kezdve egészen az alapvető és rádiós megoldásokig.

 

A centralizált RAN evolúciója: C-RAN 2.0+ 

A C-RAN Koreában történt kereskedelmi bevezetésével a Samsung már két továbbfejlesztési ciklust teljesített. Idén a Samsung még egy frissítést hajt végre a C-RAN platformján a C-RAN 2.0+ bevezetésével. A Samsung Smart SON és Smart Scheduler megoldása által kínált előnyök megtartásával az alapállomások észlelni fogják az interferenciát a cella szélén, valamint valós időben fogják szabályozni a rádiós átvitel teljesítményét, ezzel átlagosan 40–50 százalékkal fogják növelni a maximális adatátviteli sebességet.

 

A C-RAN már most is a mobil iparág forradalmian új megoldásának számít. A Samsung folyamatosan fejlesztett C-RAN platformja fontos eszköz lesz az 5G hálózatokat előkészítő szolgáltatók számára.

 

A fenti új megoldások a Samsung pavilonján tekinthetők meg a spanyolországi Barcelonában február 22-25. között, az idei Mobil Világkongresszuson.

 

Kulcsszavak: MWC 2016 MWC 5G Samsung

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48