Az Ericsson 5G-s helyszíni tesztberendezése 25 Gbps feletti Letöltési sebességet ért el

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 13:31

Mivel az 5G technológia kereskedelmi bevezetése várhatóan 2020-ban megtörténik, a piacvezető mobilszolgáltatók már belekezdtek az 5G szabvány megjelenése előtti helyszíni tesztek megtervezésébe annak érdekében, hogy kipróbálják és megismerjék a nagyfrekvenciás spektrumok hatékony hasznosítását lehetővé tevő technológiát.

Az Ericsson 5G Radio prototípusok MU-MIMO (többfelhasználós, többantennás), valamint Massive MIMO (azaz igen nagy számú antennás) eljárást alkalmaznak a lefelé irányú adatsebesség növeléséhez. Emellett a továbbfejlesztett, milliméteres hullámhosszú sávok alkalmazásakor elengedhetetlen antennanyaláb-követést (beam-tracking) is használják, így kiváló teljesítményt és megbízható működést biztosítanak a helyzetüket folyamatosan változtató felhasználók számára. 

 

 

Seizo Onoe, az NTT DOCOMO INC. ügyvezető alelnöke és műszaki vezérigazgatója szerint: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az Ericsson és a DOCOMO között évek óta zajló, az 5G technológia kifejlesztésére irányuló műszaki együttműködés eredményeként az Ericsson 5G Radio prototípusai ilyen kiváló eredményt értek el. A két vállalat közösen folytat kültéri teszteket annak érdekében, hogy megértsék az 5G technológia gyakorlati működését. Ezzel lehetőségünk nyílik olyan új és továbbfejlesztett szolgáltatások megtervezésére is, amelyeket az 5G technológia segítségével nyújthatunk majd ügyfeleink számára. Mindenképpen előnyös helyzetben vagyunk ahhoz, hogy 2020-ban maximálisan kihasználhassuk az 5G technológiában rejlő piaci lehetőségeket.”

 

Dongmyun Lee, a KT műszaki vezérigazgatója: „Az Ericsson munkatársaival való együttműködésünknek köszönhetően a Korea Telecom jó úton halad afelé, hogy már a 2018-as, Phjongchangban megrendezendő téli olimpián ízelítőt adhassunk az új 5G-s technológiában rejlő lehetőségekből. Hálával tartozunk az Ericssonnak, hogy az 5G technológia továbbfejlesztett funkciói, így például az antennanyaláb-követés, a MU-MIMO vagy a Massive MIMO tesztelésére is lehetőséget biztosít a számunkra, hiszen ezen funkciókra nagy szükségünk van az 5G piaci bevezetésének megtervezéséhez.”

 

Az Ericsson 5G Radio prototípusai jelenleg 12 Gbps felhasználónkénti mobiladat-átviteli sebességre képesek, a valós hálózati környezetben pedig a MU-MIMO eljárással a 25 Gbps-os határt is sikerült átlépni a lefelé irányú adatforgalom esetében. Az NTT DOCOMO és a Korea Telecom élő bemutatójára is a svédországi Kista-ban, az Ericsson központban zárt térben került sor, amely bemutatót a most zajló Mobil Világkongresszuson megismételnek Barcelonában. Az 5G Radio kézipoggyász méretű egyes prototípusainak teljesítménye 40 LTE hordozóéval egyezik meg.

 

Arun Bansal, az Ericsson vezérigazgató-helyettes és a Radio üzleti részleg vezetője: „Az Ericsson lehetővé teszi piacvezető mobilszolgáltató partnereink számára, hogy megtapasztalják a továbbfejlesztett 5G-funkciókban rejlő lehetőségeket és valós körülmények között érjenek el mérföldköveket a teljesítmény terén. Az Ericsson 5G Radio prototípusai már most is támogatják a MU-MIMO, a Massive MIMO és a nyalábkövetés funkciókat, így a milliméter hullámhosszú spektrumok egyre szélesebb sávja válik kereskedelmileg elérhetővé.”

 

Az 5G technológia nyújtotta teljesítmény a fogyasztóknak, az üzleti felhasználóknak és a teljes iparágnak az előnyére fog válni. Az Ericsson 5G Radio prototípusok által biztosított, több Gbps sebességű adatátvitel nem csak az okostelefonok és mobileszközök terjedésével nagy ütemben növekvő adat- és videoforgalom jelentette egyre nagyobb terhelés kiszolgálására képes, hanem az otthoni vezetékes internetkapcsolat kiváltásra is alkalmas, működőképes és költséghatékony alternatívát is jelent. Az 5G nagy hatással lesz az IoT (Internet of Things, vagyis a dolgok internete) által biztosított funkciókra is, hiszen lehetővé válik az újonnan kifejlesztett intelligens járművek és közlekedési rendszerek alkalmazása, a nehéz körülmények között üzemeltetett nehézgépek távoli irányítása, a távműtétek elterjedése, valamint az ember-IoT interakciók új szintjeinek kifejlesztése, beleértve a virtuális környezetekben való teljes elmerülést biztosító játékélményeket és kiterjesztett valóságot.

 

Az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi LTE továbbfejlesztése, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő rádióinterfészek megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb átviteli tartománnyal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta gyengülésre, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra.

 

Az Ericsson 5G Radio prototípusok többfelhasználós MIMO kialakítást használnak az azonos idő- és frekvencia-erőforrásokat használó, különböző felhasználói eszközökkel való adatátvitelre, ezáltal növelik a rendszer spektrális hatékonyságát. A Massive MIMO funkció – ami a MIMO funkció és a nagyszámú antennaelemekkel végzett sugáralakítás kombinációja – növeli az adatsebességet és az energiahatékonyságot. A nyalábkövetés funkció segítségével az Ericsson 5G Radio prototípusok képesek nyomon követni egy adott eszköz pozícióját és mozgását, és képesek egy vagy több antennanyalábot az eszköz számára a legjobb irányból, valós időben odairányítani, ezáltal folyamatosan megbízható kapcsolat alakítható ki. Ezek az antennanyalábok több átviteli pontból is érkezhetnek.

 

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a mobilelérésig, a központig és a felhőig. Az Ericsson 5G Radio prototípusok olyan rádió-hozzáférési termékek, amelyek a kül- és beltérben egyaránt telepíthetők, lehetővé téve ezáltal a kezelők számára az 5G próbaszolgáltatásainak saját hálózati környezetükben történő elérését. Az Ericsson 5G Radio prototípusok a díjnyertes Ericsson Radio Test Bed első fázisától számítva laboratóriumban, valamint külső és belső környezetben élőben is tesztelt technológiai innovációkat igyekeznek kihasználni, amelyeket már Japánban, Koreában, az Egyesült Államokban és Svédországban is használnak. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás