A Nokia 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi hardveren

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 16:41

Az MWC 216-on a Nokia bemutatja, hogyan támogatja a kereskedelmi forgalomban kapható AirScale rádió hozzáférése az 5G-s technológiákat, így a hálózatüzemeltetők biztosak lehetnek abban, hogy mai eszközberuházásaik kielégítik majd a jövőbeni igényeket is. A cég 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi forgalomban kapható bázisállomáson mutatkozik be. 

Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

 

A Nokia demonstrálja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben  kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

 

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd. 

 

A Nokia standján az alábbi technológiák tekinthetők meg a 2016-os Mobil Világkongresszuson:

  • Szabvány előtti 5G-s rádiótechnológia a Nokia AirFrame IT hardveren futó Nokia AirScale bázisállomáson és AirScale Cloud bázisállomás szerveren.* A rendszer 8x8-as MIMO-t és optimalizált keretszerkezetet használ, mely a késleltetést 1 milliszekundum alá csökkenti. Az ultra alacsony késleltetés és a multi-Gbps sebesség lehetővé teszi a felhasználók számára a helytől független valós idejű együttműködést a több felhasználós, virtuális valóságot alkalmazó bemutató során.
  • Az mm-es hullámhosszú nagyérzékenységű vevőegység nyit a 64QAM és 2x2 MIMO használata felé, ezzel lehetővé teszi a multi-Gbps sebességet. Amint azt korábban már bemutattuk, a rendszer olyan csúcstechnológiás koncepciókat is támogat, mint például a nyalábformálás a végfelhasználó helyének és igényének pontos meghatározása érdekében. Habár a mm-es hullámhosszak 3GPP-n belüli szabványosítása 2019-re várható, a Nokia szabványosítás előtti rendszere gyakorlati tapasztalatot biztosít a végleges kereskedelmi megoldás megalkotására vonatkozóan.
  • A többszörös kapcsolódás koncepciója lehetővé teszi, hogy az eszközök egyidejűleg csatlakozzanak az LTE-hez és az 5G-s rádiós hálózathoz a zökkenőmentes működés érdekében, mivel az 5G párhuzamosan az LTE fölé kerül kiépítésre.
  • A mikrocellák pontos 3D-s tervezésével, illetve prediktív szolgáltatásokkal a Nokia Services tökéletes hibrid hálózati teljesítményt biztosít.

 

Hossein Moiin, a Nokia Mobile Networks technológiai igazgatója (CTO) az alábbiakat nyilatkozta: „A korábbi kísérleti rendszereket meghaladóan a telekommunikációs iparágban most először látható, hogyan fog működni az 5G a gyakorlatban. Az AirScale elnevezésű, rádió-hozzáféréses kereskedelmi termékünkön működés közben mutatjuk be az 5G-t – ez komoly előrelépés, mert azt jelenti, az 5G innentől kezdve nem csupán távoli vízió. Mostantól az operátorok nyugodt szívvel beruházhatnak olyan hálózati berendezésekbe, melyek támogatják mind a meglévő, mind a majd szabványosításra kerülő 5G-s technológiákat.” 

 

Kulcsszavak: Nokia MWC MWC 2016 5G

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09