A jövő hálózata: az okos hálózatok egészen más dimenzióját igényli a digitalizáció

forrás: Prím Online, 2016. február 23. 06:29

A digitalizáció nagy teljesítményű infrastruktúrát igényel: a jövő hálózatát.  A jövő hálózatát azonban ma kell kifejleszteni. Az olyan innovációk, mint a holografikus videókonferencia, az interaktív robotok, a vezető nélküli autók és a legkorszerűbb orvosi alkalmazások jelentős kihívásokat támasztanak az adatokra éhes digitális társadalomban.

A kézzelfogható internet például valós időben olyan válaszidőket igényel, amelyeket a felhasználók nem is érzékelnek. A Deutsche Telekom bővíti a hálózatát, hogy eleget tudjon tenni ezeknek a kihívásoknak, a legmagasabb szintre emelve annak színvonalát. Az idei, Barcelonában megrendezendő Mobile World Kongresszuson a társaság körvonalazza azokat a lépéseket, amelyeket megtesz ma, holnap és a jövőben ennek a célnak az elérése érdekében. 2015-ben a Deutsche Telekom 12 milliárd eurót fektetett be hálózatainak bővítésébe. A 2016 évben is több milliárd eurós beruházásokat terveznek ezen a területen.

 

„Az intelligens digitalizációhoz intelligens hálózatokra van szükség. Ezek pedig csak teljesen új kaliberű hálózatok lehetnek - nyilatkozza Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója. A vezetékes és a mobil hálózatok konvergenciája adja az alapját a Deutsche Telekom integrált hálózati stratégiájának. Egy új méretezésű hálózatra van szükség, hogy a digitális világra vonatkozó elképzelések valóra váltásának meglegyen a szükséges műszaki alapja.

 

„Új mérföldköveket állítunk fel az 5G, illetve európai Pan-Net hálózatunk kifejlesztésével, és egy új hálózati szolgáltatót hozunk létre a nagy globális cégek számára. Ilyen lesz a jövő hálózata. Ami a jövőbe mutató megoldásokat illeti, nem csak az a kérdés a viták során, hogy milyen vezetéket használunk, rézvezetéket vagy üvegszálas kábeleket; arról is meg kell állapodni, hogyan építsük fel a hálózatok architektúráját, hogyan lehet közös szabványokat és platformokat kidolgozni, és az adatbiztonság kérdése is rendkívül lényeges. Az élére állunk ennek.”

 

 

AZ 5G PREMIERE

Most először a Deutsche Telekom nem egyedi 5G modulokat fog bemutatni, hanem egy teljes 5G rendszert. Ennek során olyan sebességet valósít meg a válaszidők vagy „látencia” terén, amely a hanghatár áttöréséhez fogható: a végpontok közötti válaszidő kevesebb, mint egy ezredmásodperc. Ez egy műszaki rekord, és fontos lépést jelent számos valósidejű alkalmazás bevezethetővé tételében, mint például vezető nélküli autók, távolról elvégezhető sebészeti eljárások, vagy akár nagy teljesítményű játékok, amelyek egy ilyen szolgáltatás nélkül egyáltalán nem tudnának működni. „Minden a tervek szerint halad az 5G területén, és továbbra is aktívan szorgalmazzuk a szabványosítás és a fejlesztés folytatását, hogy minden készen álljon 2020-ra, vagy akár már korábban is” - magyarázza Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Európáért és a technológiai területért felelős menedzsment tagja. „Nem egyszerűen az a célunk az 5G-vel, hogy több szolgáltatást tudjunk kínálni. Az új mobiltelefonos technológia a felhasználók igényeit is egyedibb módon képes kezelni. Lehet, hogy az egyik felhasználónak elsősorban magas adatátviteli értékekre van szüksége, a másik számára viszont lényegesebb a minimális látencia vagy az alacsony energiafogyasztású, esetleg tömeges alkalmazások megléte".

 

A Deutsche Telekom rendkívül magas sávszélesség-teljesítményt is kínál az 5G hálózatban: partnereivel együtt egy okostelefon-prototípusban az adatátvitel sebességét mobil kapcsolatban másodpercenként 1,5 gigabit fölé tudta vinni. A jövőben szükség lesz az ilyen sebességű adatátvitelre, különösen tévékben és a virtuális valóság alkalmazásaiban. Ráadásul az 5G révén szó szerint több ezer kapcsolatot lehet majd létrehozni az úgynevezett keskenysávon is (keskenysávú loT).  A Deutsche Telekom hálózata már ma is készen áll ennek a rendkívül alacsony energiafogyasztással járó lehetőségnek az alkalmazására, melynek során az adatátvitel szenzorokon keresztül történik.

 

"Rövid időn belül a mindennapi életben is meg fogjuk ezt tapasztalni, olyan területeken, mint a hulladékgazdálkodás vagy a parkolóhelyek kezelése. „Az 5G egy hálózatba kapcsolt világ valósidejű alapját fogja képezni” - teszi hozzá Nemat.

 

Nagy sebességű internet repülőgépen

A Deutsche Telekom hálózata a levegőben is új dimenziót ér el. Még az idén felszerelik az első olyan antennákat, amelyek a jövőben LTE jeleket fognak küldeni az ég felé, hogy megkönnyítsék az internet vételét az európai légi útvonalakon, akár 10,000 méteres magasságban is. A 2018 kezdetére várható piacindítással a Deutsche Telekom összesen 300 LTE állomást fog létrehozni és elindítani erre a célra Európa-szerte. Az európai légi hálózat tervezett kiterjesztése során az első LTE állomásokat a várhatóan az év végén fogják kiépíteni Dél-Angliában. Hat tesztrepülést terveznek, melyek közül az elsőre már az idén sor kerül. Ezt fogja követni 2017 tavaszán az első üzleti célú pilot szolgáltatás a hálózaton, szintén Angliában. Németország és Nyugat-Európa más, sűrűn lakott területein a tervek szerint 2017 közepétől lesz elérhető a szolgáltatás. A légi internet szolgáltatást Európa-szerte az Inmarsat műholdas szolgáltatóval partnerségben építik ki.

 

Az első adatközpont az Európai PAN-NET számára

A “Holnap hálózata” azt is jelenti, hogy határokon átnyúló tevékenységekben gondolkodunk. Ezért a Deutsche Telekom, mint Európa vezető hálózat-üzemeltetője folyamatosan dolgozik az Európai Pan-Net kiépítésén. Fontos mérföldkövet fognak elérni az idei év második negyedévében, amikor működni kezd majd az első Pan-Net adatközpont Magyarországon. Ez lesz az első olyan adatközpont, amely Pan-IP szolgáltatásokat fog nyújtani a jövőben minden európai nemzeti leányvállalat számára, egyetlen központi helyről. Az első olyan szolgáltatás, amelyet ősszel már ebből az adatközpontból fognak nyújtani, egy olyan e-mail szolgáltatás lesz, amely a legmagasabb szintű védettséggel dicsekedhet. Ezt a negyedik negyedévben a CloudCPE szolgáltatás fogja követni. A CPE kifejezés az Előfizetői Berendezés (Customer Premises Equipment) angol nyelvű rövidítése, és olyan, az előfizetők lakásán vagy telephelyén használt, végpontok közötti eszközökre vonatkozik, mint a routerek vagy a telefonrendszerek. A CloudCPE a VPN, vagyis a virtuális magánhálózat egy olyan innovatív fejlesztése, amely segíti a vállalatokat a szolgáltatásaik virtualizálása felé vezető úton.

 

A Pan-Net hálózati architektúra lehetővé teszi egy közös, szabványosított infrastruktúra határokon átívelő használatát. A nemzeti leányvállalatok egy központi katalógusból kiválaszthatják azokat a szabványosított termékmodulokat, amelyekre szükségük van saját régiójuk egyéni piaci helyzetében.  A cél, hogy 2020-ig, lépésről-lépésre centralizált, európai szolgáltató hálózati központok jöjjenek létre.

 

Globális hálózat vállalati ügyfelek számára

A CenturyLink, a Deutsche Telekom, a Reliance és az SK Telecom közösen alapítanak egy új nemzetközi távközlési szolgáltatót. A társaság neve „ngena” (Next Generation Enterprise Network Alliance).  A vállalat megalakítását még jóvá kell hagyniuk az európai versenyt felügyelő hatóságoknak is.

 

A ngena célja nemzetközi hálózati szolgáltatások nyújtása nagyvállalati ügyfelek számára 2017 első félévétől.  Ma a nagy globális vállalatok célja, hogy még távoli helyszíneken is lehetőleg minden alkalmazottjukkal minél egyszerűbben és minél nagyobb sebességgel tudjanak kapcsolatot tartani. Jelenleg nincs olyan szolgáltató, amely szolgáltatások vásárlása vagy partnerségek kötése nélkül tudna egy ilyen, egységesen működő hálózatot kínálni. Egy globális hálózat létrehozása és üzemeltetése rendkívül összetett és időigényes vállalkozás.

 

A ngena Cisco technológiát használ ahhoz, hogy a szövetségbeli partnerei hálózatát hozzákapcsolja egy virtuális, következő generációs globális hálózathoz. A cél az, hogy a vállalati ügyfelek számára egy földrészeket átívelő, rugalmas és nagy teljesítményű, biztonságos hálózatot kínáljunk. A ngena célja, hogy az elkövetkező évek során 20 további partnert vonjon be a szövetségbe. A hálózati elérési és átviteli szolgáltatások piaca évi 3,5%-kal nő, és már ma is évi 50 milliárdos piacot jelent.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05