Általános iskolás lányok a légiközlekedési informatikában

forrás: Prím Online, 2016. március 8. 11:58

A Skool 2014 óta dolgozik azon, hogy megmutassa, a lányoknak igenis van keresnivalója az informatika területén. Ezzel az állítással a Lufthansa Systems Hungária Kft. csapata is teljes mértékben egyetért. Közös workshopjukon együtt bizonyították be, hogy csak döntés kérdése, hogy egy 10-12 éves lányból légiutas-kísérő, pilóta vagy a repülés biztonságáért felelős IT szakember lesz-e a légi közlekedés világában.

A jelenleg férfiak által dominált IT szektornak igénye és egyben szüksége is van a szakképzett női munkaerőre. A légiközlekedési informatika ráadásul az átlaghoz képest kiemelkedő életpályát biztosíthat a nyitott és érdeklődő lányok számára. Ennek apropóján tartotta meg első közös workshopját a Lufthansa Systems Hungária és a Skool csapata.

 

Az egynapos foglalkozáson tizenöt 10-12 év közötti, informatika iránt érdeklődő lány vehetett részt. Játékos formában ismerkedhettek meg a programozás alapjaival, a Scratch fejlesztői környezetben saját játékot fejlesztettek. A foglalkozások között a lányok a cég által fejlesztett programmal próbálhatták ki, hogyan kell egy repülőgép rakterét a lehető leggyorsabban és biztonságosabban megpakolni.

 

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó programozó legyen?

"A jó programozó rendszerekben gondolkodik, folyamatosan gyűjti és alkalmazza a különböző problémamegoldási technikákat és mintákat. A rendszerszemlélet mellett fontos, hogy a humán nyelvekhez hasonlóan tudja alkalmazni a különböző programnyelveket. Erre a gondolkodásmódra tudjuk már most megtanítani a lányokat" – véli Benke Tamás, a Lufthansa Systems Hungária Senior Software Architect munkatársa.

 

 

A név, amiről mindenkinek a repülés jut eszébe

"A Lufthansa Systems Hungária workshopra közel négyszeres volt a túljelentkezés, ez is bizonyítja, hogy a Lufthansa márkanév a 10-12 éves korosztály és szüleik számára is ismerős, és igenis a lányokat is érdekli ez a világ" - mondta Major Zsófi, a Skool egyik alapítója.

 

A Lufthansa Systems Hungária munkatársai között több követendő példát is találhattak a résztvevők, a vállalatnál most is szép számmal találhatunk olyan hölgyeket, akiknek személyes karriertörténetei jól megmutatják a légiközlekedési informatikában elérhető sikereket. A most 10-12 éves lányok fogékonyak a technikai újdonságokra, így már jóval a pályaválasztás előtt érdemes felhívni figyelmüket az IT szektorban rejlő sokszínűségre és szakmai lehetőségekre.

 

"A szülőkkel való találkozásunkkor azt tapasztaltuk, hogy ők maguk is keresik azokat az irányokat, hogy merre érdemes gondolkozni az informatika világában. Így számukra is hasznos, ha megismerkedhetnek a légiközlekedési informatikához hasonló különleges iparágakkal, amelyekben akár lányaik is komoly sikereket érhetnek el" – foglalta össze a hétvége tapasztalatait Torma Fanni, az együttműködés egyik vállalati koordinátora.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07
online sportfogadás