Általános iskolás lányok a légiközlekedési informatikában

forrás: Prím Online, 2016. március 8. 11:58

A Skool 2014 óta dolgozik azon, hogy megmutassa, a lányoknak igenis van keresnivalója az informatika területén. Ezzel az állítással a Lufthansa Systems Hungária Kft. csapata is teljes mértékben egyetért. Közös workshopjukon együtt bizonyították be, hogy csak döntés kérdése, hogy egy 10-12 éves lányból légiutas-kísérő, pilóta vagy a repülés biztonságáért felelős IT szakember lesz-e a légi közlekedés világában.

A jelenleg férfiak által dominált IT szektornak igénye és egyben szüksége is van a szakképzett női munkaerőre. A légiközlekedési informatika ráadásul az átlaghoz képest kiemelkedő életpályát biztosíthat a nyitott és érdeklődő lányok számára. Ennek apropóján tartotta meg első közös workshopját a Lufthansa Systems Hungária és a Skool csapata.

 

Az egynapos foglalkozáson tizenöt 10-12 év közötti, informatika iránt érdeklődő lány vehetett részt. Játékos formában ismerkedhettek meg a programozás alapjaival, a Scratch fejlesztői környezetben saját játékot fejlesztettek. A foglalkozások között a lányok a cég által fejlesztett programmal próbálhatták ki, hogyan kell egy repülőgép rakterét a lehető leggyorsabban és biztonságosabban megpakolni.

 

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó programozó legyen?

"A jó programozó rendszerekben gondolkodik, folyamatosan gyűjti és alkalmazza a különböző problémamegoldási technikákat és mintákat. A rendszerszemlélet mellett fontos, hogy a humán nyelvekhez hasonlóan tudja alkalmazni a különböző programnyelveket. Erre a gondolkodásmódra tudjuk már most megtanítani a lányokat" – véli Benke Tamás, a Lufthansa Systems Hungária Senior Software Architect munkatársa.

 

 

A név, amiről mindenkinek a repülés jut eszébe

"A Lufthansa Systems Hungária workshopra közel négyszeres volt a túljelentkezés, ez is bizonyítja, hogy a Lufthansa márkanév a 10-12 éves korosztály és szüleik számára is ismerős, és igenis a lányokat is érdekli ez a világ" - mondta Major Zsófi, a Skool egyik alapítója.

 

A Lufthansa Systems Hungária munkatársai között több követendő példát is találhattak a résztvevők, a vállalatnál most is szép számmal találhatunk olyan hölgyeket, akiknek személyes karriertörténetei jól megmutatják a légiközlekedési informatikában elérhető sikereket. A most 10-12 éves lányok fogékonyak a technikai újdonságokra, így már jóval a pályaválasztás előtt érdemes felhívni figyelmüket az IT szektorban rejlő sokszínűségre és szakmai lehetőségekre.

 

"A szülőkkel való találkozásunkkor azt tapasztaltuk, hogy ők maguk is keresik azokat az irányokat, hogy merre érdemes gondolkozni az informatika világában. Így számukra is hasznos, ha megismerkedhetnek a légiközlekedési informatikához hasonló különleges iparágakkal, amelyekben akár lányaik is komoly sikereket érhetnek el" – foglalta össze a hétvége tapasztalatait Torma Fanni, az együttműködés egyik vállalati koordinátora.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39