Elindult a fogyasztói panaszok elektronikus kezelési platformja

forrás: Prím Online, 2016. március 11. 09:07

"A gyakorlatban is elindult a fogyasztói panaszok hatékony, elektronikus kezelésére létrehozott online vitarendezési platform (OVR). „Az Európai Bizottság által működtetett online platform a mindennapos üzleti gyakorlat szempontjából is hozott lényeges jogi változásokat” – tájékoztat Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c ügyvédi iroda jogásza.

Az új rendszerben többletkötelezettsége az elektronikus - webshop-on keresztüli, vagy más elektronikus módon, pl. e-mailben - kereskedelmet folytató kereskedőknek keletkezett. Az érintett szerződések köre pedig az általuk a fogyasztókkal kötött online adásvételi vagy szolgáltatási szerződések.  

 

A kereskedők kötelesek az OVR létéről tájékoztatni a velük a fenti módon szerződést kötő fogyasztókat. Emellett meg kell jeleníteniük honlapjukon az OVR-re mutató linket, méghozzá a fogyasztó számára könnyen elérhető módon, meg kell adniuk továbbá saját e-mail címüket is. Az OVR az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/consumers/odr/

 

„Azoknak a kereskedőknek pedig, akik kötelesek egy vagy több alternatív vitarendezési fórumot igénybe venni a fogyasztókkal való viták rendezése érdekében, vagy magukat kötelezik erre, tájékoztatniuk kell online felületükön a fogyasztókat az OVR létéről és arról, hogy az vitarendezéshez igénybe vehető. E-mailben történő ajánlattétel esetén mindezt az e-mailnek kell tartalmaznia” – hívja fel a figyelmet Torsten Braner. Kiemeli: a fenti információkat a kereskedőnek be kell építenie az adott szerződésre érvényes ÁSZF-be is.

 

Fontos tudni, hogy a fenti kötelezettségek nem teljesítése esetén az érintett kereskedő szankcionálható. A rendelet a tagállamok hatáskörébe utalja a megfelelő szankciókra vonatkozó szabályok megállapítását. Ez a szankció nálunk, Magyarországon a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rendelkezései szerint, az ügy súlyától és egyéb körülményektől függően 15 ezer forinttól akár 500 millió forintig terjedő fogyasztóvédelmi bírság. 

 

Tehát akit érintenek az OVR-rel kapcsolatos új szabályok, azok mindenképpen tegyék meg a szükséges lépéseket, javasolja a szakjogász. Ezzel egyrészt elkerülhetőek a szankciók, másrészt a várakozások szerint ez a kezdeményezés ténylegesen elő fogja segíteni az Európai Unión belüli online kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói jogviták gyors, hatékony és békés elrendezését.      

 

 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55