A vállalati adatok 40 százaléka elavult

forrás: Prím Online, 2016. március 23. 10:35

A Veritas bemutatta Data Genomics Index elnevezésű jelentését, amely az iparágban elsőként pontos, valós idejű képet ad a vállalati adatok összetételéről. A jelentés a Veritas Data Genomics Project elnevezésű kezdeményezésének első kutatása, amely szerint a vállalati adatok több mint 40%-a elavult, és érintetlenül maradt az elmúlt három évben. 

A Fortune 500 vállalatainak 86%-ával együttműködve, adataiknak exabájtjait archiválva és elemezve, a Veritas egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik a vállalati környezetek jellegének meghatározásához. A Veritas jelenleg a metaadatok jellemzőire fókuszál, és a vállalat elemzőmegoldásait használó ügyfelektől származó metaadatok összesítésével a Veritas pontos képet alkothat a nagyvállalati adatkörnyezetekről. 

 

Annak érdekében, hogy teret adjon a kutatáshoz tartozó közösségnek és fórumnak, a Veritas elindította Data Genomics Project elnevezésű kezdeményezését is, amely segíthet a vállalatoknak megérteni az általuk létrehozott, tárolt, és kezelt strukturálatlan adatok valódi természetét. A projekt adattudósok, iparági szekértők, és meghatározó gondolkodók közössége lesz, amely tovább építi az információkezelés adattérképét, és széles körben megosztja a szakemberek kutatási eredményeit és véleményeit az adatok növekedése okozta kihívásokkal küzdő szervezetekkel.

 

A Data Genomics Index az első olyan jelentés, amely összehasonlítási alapként szolgálhat a vállalatok adatkörnyezetének összetételéről. Ez a betekintés segítséget nyújthat a vállalatoknak, hogy azokon a területeken növeljék hatékonyságukat és fordítsanak többletfigyelmet a folyamatok optimalizálására, ahol az erőfeszítések a legjobban megtérülnek.

 

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • A fejlesztők adatai dominálnak, és a prezentációk száma csökkent: A jelentés eredményei szerint a képek, fejlesztői fájlok, és a tömörített fájlok a teljes adatkörnyezet közel harmadát foglalják el. A fájlok száma szerint a fejlesztői adatállományok a teljes adatmennyiség 20%-át adják. Más fájltípusokat vizsgálva kiderült, hogy a prezentációk száma az elmúlt 10 évben 500%-kal csökkent.
  • Ősszel készül a legtöbb fájl: A fájlok létrehozásának perspektívájában az ősz a legtermékenyebb időszak. A legnagyobb emelkedést a szöveges fájlok (91%), a földrajzi és információs rendszerfájlok (89%), és a táblázatok (48%) esetében tapasztaltak a Veritas szakemberei. A legtöbb videó nyáron és ősszel készül, amelyek később mentik a felhasználók a vállalati tárolókra, így a videók száma 68%-kal növekszik ősszel.
  • Az adatok 41%-a érintetlen: A vállalati szabályozások és az ezekhez tartozó követelmények kivételével, általában három év az az idő, amely alatt a potenciálisan fontos adatok elavulttá válnak.  Egy átlagos adatkörnyezetben az adatok 41%-a elavult, vagy érintetlen maradt az elmúlt 3 évben. 
  • A gazdátlan adatok nagy terhet jelentenek a vállalatoknak: A munkakörök megváltozásával, vagy a munkavállalók felmondásával gyakran keletkeznek gazdátlan adatok. Ezek az adatok gyakran láthatatlanok, azonban költségeket jelentenek a vállalatoknak. A Data Genomics Index szerint a gazdátlan adatok általában tartalomban gazdag fájltípusok, mint a videók, képek, és prezentációk, amelyek felügyelet nélkül hagyása kockázatokat is jelent a szervezetek számára. Ezek az adatok a fájlok számának alapján, a méltányosnál több mint 200%-kal több helyet foglalnak el a rendelkezésre álló lemezterületből. 
  • A kis változtatásoknak is nagy hatása lehet a tárolási költségekre: Egy Data Genomics Indexhez hasonló betekintés segítségével a vállalatok előnyben részesíthetik azokat a területeket, ahol a legjelentősebb megtérülést érhetik el. Az elavult, hagyományos „irodai” formátumok, mint a prezentációk, táblázatok, és dokumentumok a szükségesnél több tárhelyet foglalnak el, így felesleges többletkiadásokat jelentenek a szervezetek számára. A vizuális formátumok, mint a videók és képek ugyancsak nehézséget jelentenek. Ezek esetében az archiválás, a törlés, illetve az adatok migrációja jelentik a legnagyobb költségeket. Egy átlagos 10 petabájtos környezetben, egy archiválási projekt, amely csak az elavult prezentációkat, dokumentumokat, táblázatokat és szöveges fájlokat érinti, akár 2 millió dolláros megtérülést jelenthet évente a tárolási költségek területén.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38