Digitális eszközökkel segítik az autizmussal élők integrációját

forrás: Prím Online, 2016. március 30. 11:41

Kommunikációs nehézségekkel küzdő autizmussal élőknek szeretne segíteni a vezető infokommunikációs vállalat: civil stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Magyar Telekom és az Autistic Art művészeti programot működtető Mosoly Otthon Alapítvány. A bejelentésre szerdán délelőtt került sor Budapesten. 

Minden századik magyar autista, számos esetben azonban nem azonosítják ezt a fejlődési zavart. Körülbelül 60 000 diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal ma Magyarországon, ellátásuk pedig nem kielégítően megoldott. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeket érintő zavara, amely egész életen át fennmarad, és jelentős nehézségeket okoz a kommunikáció, a szociális viselkedés, a rugalmas gondolkodás és a képzelet terén. 

 

Jaksity György, az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány alapítója azokra a 16 évesnél idősebb autista fiatalokra igyekszik felhívni a társadalom figyelmét, akik kinőttek már az oktatási rendszerből, de önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek. „Számukra ezáltal tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra” – hangsúlyozta az alapító.

 

Az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány e korcsoport számára létrehozott nappali intézményeket, bentlakásos otthonok működését támogatja. Ennek érdekében kapcsolatot építenek az állami, önkormányzati intézményekkel, civil szervezetekkel, oktató-fejlesztő központokkal, érdekérvényesítő szereplőkkel is.

 

A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvánnyal megvalósított együttműködés során az autizmus témájának felkarolásával, az autizmussal élő emberek társadalmi elfogadását kívánja előmozdítani, és őket szeretné támogatni, mert számukra a kommunikáció különösen komoly akadályt jelent a mindennapokban.

 

„A Magyar Telekom vezető infokommunikációs vállalataként élen jár és szeretne példát mutatni a társadalom hátrányos helyzetben lévő csoportjainak támogatásában és társadalmi elfogadtatásában. A Telekomnál fellelhető tudásra és technológiai lehetőségekre építve szeretnénk tenni azokért, akik számára a kommunikáció jelent akadályt a hétköznapok során. Ezért kötünk Civil Stratégiai Partnerséget az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvánnyal” – mondta el az eseményen Somorjai Éva, a Magyar Telekom Humán erőforrás vezérigazgató-helyettese. 

 

A több éven át tartó partnerség során a vállalat legfontosabb adománygyűjtő akcióinak kedvezményezettje az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány lesz: az április 16-17-i Telekom Vivicittán a vállalat munkatársai valamint a Fenntarthatósági Média Klub tagjai az alapítványért futnak majd. A Telekom az autizmussal élők számára létrehozott lakóotthonokat, ezáltal az autisták mindennapjait technológiai megoldásokkal, infokommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal támogatja, az önkéntesei pedig az otthonok felújításában nyújtanak segítséget. Emellett kommunikációs felületein, a vállalat fesztivál- és sportszponzorációjában, valamint a Telekom által szervezett eseményeken, például a Fenntarthatósági Napon, továbbá egyéb formákban is megjelenési lehetőséget biztosít. Mindezen túl a közeljövőben hello holnap! applikációt és új flotta díjcsomagot alakít ki a rászorultak részére, átfogó kutatást végez az autizmussal kapcsolatban, és ősszel a Telekom székház ad otthon az alapítvány éves jótékonysági aukciójának. Az aukciók keretében a lakóotthonokban élő fiatalok és kortárs művészek alkotásaira licitálhatnak a résztvevők: a tavalyi eseményen rekordösszegű, 21 millió forintos támogatás gyűlt össze. Az önkéntesség világnapjához kapcsolódó Telekom Adni jó! Sütiakció és a karácsonyi jótékony képeslapküldés is az alapítványt támogatja majd.

 

A Telekom az üzleteiben is meg kívánja jeleníteni az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvánnyal létrejövő stratégia partnerségét: a tervek szerint az értékesítő kollégák autista fiatalok alkotásait ábrázoló sálakat, kiegészítőket viselnek majd. Erre a koncepcióra épül ugyanis az Alapítvány Autistic Art dizájnmárkája, ahol az autista fiatalok válogatott alkotásainak felhasználásával, dizájnerek bevonásával születnek magas minőségű termékek. A márka célja a forrásteremtés és az, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi tárgyak, ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

 

A Telekom az együttműködés bejelentése kapcsán a Telekom TV Videotékájában külön mappába gyűjtötte az autizmussal foglalkozó alkotásokat. (Rém hangosan és irtó közel; Hósüti; A kód neve: Merkúr). A filmek a Videotékában és TVGO szolgáltatáson is elérhetőek, vagyis nemcsak a Telekom ügyfelek és OTT ügyfelek láthatják azokat. A díjakból befolyt összeget a vállalat az Autistic Art – Mosoly Otthon alapítványnak juttatja.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újragondolt klasszikus műalkotások az Insta-generáció számára

Hey Reilly olyan festők klasszikus műveit gondolta és alkotta újra a digitális generáció számára, mint Van Gogh, Botticelli és Da Vinci. A divattervezőként és illusztrátorként is kiemelkedő művész Samsung Galaxy Note10+ okostelefon segítségével hozta létre a kizárólag digitális technikával készült „Mobile Masterpieces” (Mesterművek mobillal) sorozatát, amely a huszonegyedik századi közönség számára értelmez újra olyan ikonikus európai műalkotásokat, mint például Vermeer „Leány gyöngy fülbevalóval” című képe.

2019. október 9. 10:08

Újabb rejtélyeket fejtettek meg a piramisokról

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mára az ókori rejtélyek megfejtése is egyszerűbb feladatnak bizonyul. A Viasat History csatorna legújabb sorozatának szakemberei drónok bevetésével és 3D tervezéssel fejtettek meg titkokat. Kilenc piramist – köztük a híres gízaiakat – vizsgáltak meg új szemszögből, hogy végre választ kapjanak a nagy kérdésre: az ókori egyiptomiak a sivatag közepén hogy voltak képesek megépíteni ezeket az épületóriásokat?

2019. szeptember 29. 10:30

Tanulj meg e-rollerezni, e-motorozni

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin – ami természetesen megosztja a budapestieket. A környezetvédelem hívei örülnek, mások viszont nem mindig felhőtlenül boldogok. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és még könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot mindenkinek érdemes megtanulnia. Ezek közül a legfontosabbat az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás össze is szedett számunkra.

 

2019. szeptember 21. 01:30

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás