Újra Magyarországon a Trend Micro

forrás: Prím Online, 2016. április 5. 15:30

A Trend Micro Incorporated bejelentette, hogy újra képviselteti magát a hazai informatikai biztonsági piacon. A vállalat Magyarországon a nagyvállalatokra fókuszál, amelyeket számos különféle fenyegetés érint. A Trend Micro szakértői szerint ezek közül a zsaroló vírusok (ransomware szoftverek) jelentik napjainkban a legnagyobb kockázatot, azonban ez átgondolt stratégiával és megfelelő szoftverekkel minimálisra csökkenthető.

A közel harmincéves tapasztalattal rendelkező, japán központú Trend Micro összesen mintegy félmillió magánfelhasználó és 155 millió végpont védelméről gondoskodik. Ügyfelei közé tartozik a világ 50 legnagyobb vállalata közül 48, és a Dow Jones az elmúlt 8 évben folyamatosan a megbízható vállalatok között tartja nyilván. Az IDC adatai szerint a Trend Micro 6 éve vezető a szerverbiztonsági szoftverek területén, és immár 30 százalék feletti részesedéssel rendelkezik a piacon. A Gartner végpontvédelmi platformokat elemző Magic Quadrant jelentésében már 2002 óta a vezetők között szerepel, sőt a legutóbbi összehasonlításban az első helyet sikerült elfoglalnia.

 

„2016-tól újra elérhetők a Trend Micro szoftverei a magyarországi nagyvállalatok számára. Teljes körű portfóliót kínálunk, amely a hibrid felhők, a felhasználók, illetve a hálózatok védelméhez egyaránt magában foglalja a megfelelő megoldásokat. Az ilyen jellegű, többrétegű védelemre nagy szüksége van a vállalatoknak, hiszen folyamatosan változó, egyre összetettebb és szofisztikáltabb fenyegetésekkel kell szembenézniük, amint arra tavalyi biztonsági elemzésünk is rámutatott” – mondta el Bárány Zsolt, a Trend Micro Magyarországért és Romániáért felelős regionális ügyfélmenedzsere. 

 

A Trend Micro 2015-ös fenyegetéseket elemző jelentése (TrendLabs 2015 Annual Security Roundup) a legfontosabb fenyegetések között említi a zsaroló vírusokat. A vállalat szakértőinek megfigyelése szerint ráadásul 12 hónap alatt nem csak a struktúra és a kód szintjén alakították át a kiberbűnözők a ransomware szoftvereket, de a felhasználási mód és a célpont is változott. Egyre kevésbé alkalmazzák a "hagyományos" zsaroló vírusokat, helyettük a crypto-ransomware, azaz titkosító zsaroló szoftverek kerültek előtérbe, amelyek segítségével a kiberbűnözők nagy mennyiségű adatot ejthetnek túszul erős titkosításon keresztül. 

 

A legtöbb támadást a Cryptowall vírus egyik variánsával követték el. A 2015-ben megjelent, 3.0 változat terjesztéséhez már C&C szervereket, spam üzeneteket, kémszoftvert és feltört weboldalakat is felhasználtak. Emellett akadt olyan ransomware család is, például a Chimera, amely nem csupán titkosította az adatokat, de azzal is fenyegetett, hogy közzéteszi azokat az interneten. A vírus készítői azt is felajánlották az áldozatoknak, hogy csatlakozhatnak hozzájuk. A váltságdíjat követelő üzenetükben megírták, hogy keresnek olyan szervezeteket, amelyek segítenek nekik váltságdíjat gyűjteni, egyfajta "Ransomware as a Service" modellben.

 

A jelentés szerint a fájlokért követelt váltságdíj 200 és 10 000 dollár között mozgott. Az FBI illetékes központja szerint 2014 áprilisa és 2015 júniusa között összesen 18 millió dollárnyi veszteségről tettek bejelentést a Cryptowall áldozatai. Ráadásul a váltságdíj kifizetése még semmiféle garanciát nem jelent arra, hogy a vállalat visszakapja adatait.

 

A Trend Micro a 2016-as évre vonatkozó jóslataiban is arra figyelmeztetett, hogy 2016 az online zsarolások éve lesz, ugyanis a kiberbűnözők új módszerekkel szabják személyre a támadásokat. Várhatóan pszichológiai elemzéseket végeznek a kiszemelt áldozatokon, illetve különféle pszichológiai befolyásolási módszereket is alkalmaznak majd. A jóslat a további fontos fenyegetések között említi a mobil kártevőket és a hacker-aktivistákat, emellett arra is felhívják a figyelmet a vállalat szakértői, hogy a szervezetek kevesebb, mint 50 százaléka esetén várható, hogy 2016 végéig kiberbiztonsági szakértőket alkalmazzanak. Azonban több sikeres letartóztatás, vádemelés és ítélet is várható idén annak köszönhetően, hogy világszerte sok helyen módosítják a kiberbiztonsághoz kapcsolódó jogszabályokat, ezáltal globális szinten erősödik a védelem.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09