Gondolkodóvá teszi a drónokat a magyar fejlesztés

forrás: Prím Online, 2016. április 11. 11:08

Gyorsabbak, biztonságosabbak és még több feladatra alkalmasak lehetnek a vezetőnélküli légi járművek, drónok (UAV eszközök) a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. vezetésével lezajlott három éves kutatás-fejlesztés eredményeként.

A hazai konzorcium új, magasabb szintre emelte az UAV-ok ütközésvédelmét gondolkodáson alapuló, kognitív elemekből álló rendszerével, amelynek kialakításához összetett jel- és képfeldolgozásra, valamint különleges távközlésre is szükség volt. Az eredmények nemzetközi viszonylatban is jelentős előrelépést jelentenek. 

 

Egyre több feladatra alkalmaznak vezető nélküli légi járművet napjainkban, azonban a drón környezetében mozgó járművek azonosítása, követése, osztályozása és a valószínűsíthető mozgásának előrejelzése, ütközésének megelőzése komoly matematikai és technológiai feladat, amely a statisztikai valószínűségen alapuló, úgynevezett sztochaikus jelfeldolgozás legkorszerűbb apparátusait igényli.  Az ütközések elkerülése a nagyobb anyagi károk és a tömeges személyi sérülések megelőzése miatt elengedhetetlen, míg a szándékos ütköztetések találati megoldásai is egyre fontosabb biztonsági és védelmi jelentőséggel bírnak. 

 

A BHE Kft., az MTA EK MFA Kutató Intézet, az ASTRON Informatikai Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három (SZIT, MHT, MIK) tanszékének közös munkájának eredményeként egy olyan radar-videó-távközlési integrált rendszer jött létre, amellyel a drón nem csupán környezet letapogatására képes, hanem a megszerzett információk tudás bázisú, visszacsatolt jellegű, kognitív használatára is. 

 

„Fontos mérföldkőhöz érkeztünk az UAV eszközök fejlődésében, hiszen a drónok reakcióideje csökkenhet és így olyan összetett, komplikált feladatok megoldására is alkalmassá válnak, mint amilyen például a kötelékben történő repülés. A kutatás-fejlesztés eredménye komoly nemzetközi visszhangot váltott ki a szakmában.” – fogalmazott Dr. Simonyi Ernő, a projekt vezetője.   

 

A fejlesztés révén az UAV repülési missziók tájékozódási és tartalomgenerálási képességei ugrásszerűen javultak. Az ütközés-védelmi tanulással kombinált próbák igazolták, hogy a gyakorlatban is használható, hatékony rendszert sikerült létrehozni, amely várhatóan több más területen is alkalmazható lesz. 

 

A „Kognitív módszerek bevezetése a járművek ütközésvédelmének erősítésére” című (KMR_12-1-2012-0008. számú ) projekt a Magyar Kormány támogatásával a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

http://m.cdn.blog.hu/

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39