Papíron a net hőskora: letölthető az Internet kalauz

Vértes János Andor, 2016. április 17. 09:16

1996. februárjában – vagyis a magyarországi internetezés hajnalán - jelent meg az első, és gyakorlatilag egyetlen teljes körű internetes műsorújság, az Internet kalauz, akkor, amikor ahhoz, hogy mit keressünk fel a neten (a havi 5-10 órás csomagok mellett) nélkülözhetetlennek bizonyult egy ilyen itiner. A magazin ma már muzeálisnak számító írásai most felkerültek az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus periodika archívumába.

Egy-egy írás - szanaszét - korábban is fellelhető volt (például Zorán honlapján a vele készült interjú, sőt, két hónappal ezelőtt az amerikai archive.org-ba is bekerült jónéhány példány szkennelt verziója,  s éppen ez indította az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívumának gondozóit arra, hogy az OSZK EPA-ból se hiányozzon a havilap.
 
Az újság webrecenziók, tanulmányok, interjúk, ajánlók, esszék mellett vitákat is lefolytatott, egyebek mellett az „ottlap” kifejezésről (amivel szemben az IK a „honlap”-ot preferálta), vagy domain-nevek engedélyezésének, forgalmazásának liberalizációjáról, hiszen az elég gyorsan üzletiesedő internetes világban egyre-inkább anakronisztikussá vált a kutatói-egyetemi szférából átöröklött korábbi szabályzás. Volt webmester-rovat is, de a szerkesztők tekintélyes teret szenteltek annak is, hogy az oktatást mivel és miképp szolgálja a netes tartalom. Abban az időben, amikor kisebb és nagyobb szolgáltatók (egyebek mellett az Elender, vagy az akkoriban még Matávnetnek nevezett T) egyaránt megrendelték ügyfeleiknek az internetes csomagok mellé a lapot, a példányszám meghaladta az ötvenezret.
 
Az Internet kalauzt az internet szülte és az internet ölte is meg: amikor már széles körben elterjedt a korlátlan hozzáféréssel kínált egyre gyorsabb internet, akkor már nem nagyon volt értelme a nagyrészt neten is hozzáférhető tartalmakat papíron is megosztani; a papíralapú itinert felváltották a netes kalauzok (akkoriban a Yahoo, az Altavista, illetve a magyar virtuális világban a HuDir, sőt, magának az ikalauz.hu-nak is volt katalógus-keresője).
 
Az online archívum befejezetté és kerekké teszi a történetet: minden, ami egykor papíron szólt az internetről, most visszaköltözik a világhálóra...
 
Kulcsszavak: internet újság média

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2015 után másodszor rendezik meg Budapesten az ITU Telecom World konferenciát (Europe Telecom-ot rendeztek már itt korábban is). A világ talán legfontosabb nemzetközi infokommunikációs- és távközlési eseménye kormányok és az iparágban érdekelt vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások számára nyújt lehetőséget a találkozásra és információcserére. 

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben. A kiberbiztonsági céget végrehajtási képessége és technológiai víziója alapján értékelték a jelentésben. 

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

A napokban tette közé 2019 féléves eredményeit az idén 30 éves, 10 éve tőzsdén lévő Kulcs-Soft. A jelentés alapján legsikeresebb féléves rajtját vette a Cég, 210 MFt adózási utáni eredményt termelve, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

2019. szeptember 1. 13:27

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás