Minden, amit a zsarolóprogramokról tudni kell

forrás: Prím Online, 2016. április 13. 15:38

Számtalan fórumon és csatornán figyelmeztették már a közvéleményt az újfajta, és az elmúlt időszakban kiemelten népszerű zsarolóvírusok veszélyeire, eddig sajnos kevés eredménnyel. A kártevők fejlődésének és újabb variánsainak felfedezésének híre mellett, javarészt a látványos és sokakat érintő támadásokról olvashatunk mindenhol.

A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget: Hogyan védekezzünk a zsarolóprogramok ellen, és mit tehetünk, ha sajnos rosszkor kattintottunk?  

 

A KÜRT Adatmentés szakembereihez az év eleje óta folyamatosan növekvő számban érkeznek megkeresések zsarolóvírus okozta adatvesztés miatt. Míg 2015-ben havonta alig három megkeresés volt, idén már napi 2-3 ügyfél jelzi, hogy adatait titkosította valamelyik zsarolóvírus. Az ESET termékek magyarországi forgalmazójához, a Sicontact Kft.-hez szintén folyamatosan érkeznek a kérdések a védekezéssel kapcsolatban, felhasználói és vállalati oldalról egyaránt. A szakemberek legfontosabb és legelső tanácsa ilyenkor minden esetben a vírusvédelmi megoldások, otthoni felhasználóknak például az ESET Smart Security, tudatos és aktív használata.

 

Hogyan védekezzünk a veszélyek ellen? ESET megelőzési tippek:

  • Ismeretlen feladótól érkezett e-mailekben ne nyissuk meg a mellékletet, főleg ha ez tömörített állomány
  • Munkahelyünkön figyelmeztessük azon kollégáinkat a veszélyekre, akik főleg külső irányból kapják leveleik többségét (pl. pénzügyi vagy HR osztály)
  • Készítsünk rendszeresen biztonsági mentést adatainkról, amelyek segítségével fertőzés esetén visszanyerhetőek adataink. Biztonsági mentéseink külső adathordozókon legyenek, amelyek nincsenek csatlakoztatva a számítógéphez. 
  • Tartsuk naprakészen operációs rendszerünket és szoftvereinket, mindig telepítsük ezek frissítéseit. 
  • Biztonsági szoftvereinknél kiemelten fontos a legújabb frissítések telepítése, valamint lehetőség szerint a legújabb termékverzió használata.
  • Az ESET termékek felhasználóit az ESET Live Grid felhő alapú szolgáltatása védi, amelynek segítségével a számítógépek ellenőrzése és az új kártevők felismerése még gyorsabbá és hatékonyabbá válik, valamint aktívan blokkolja a zsarolóprogramok folyamatát is.

 

Mit tegyünk a vírustámadás után? A KÜRT tanácsai baj esetén:

  • Mindig gondoljuk végig, hogy az adatvesztés mitől következett be. A zsaroló vírusok minden esetben jelzik a felhasználónak, hogy az adatokat titkosították, és váltságdíjat kérnek. 
  • Amennyiben a vírustámadás megtörtént, a legfontosabb a számítógép izolálása. Semmilyen körülmények között ne próbáljuk meg csatlakoztatni számítógépes hálózathoz, se vezetéken, se wifi-n, mert ezzel a többi számítógépen lévő adatot is kockáztatjuk.
  • Hordozható adattárolót (Pendrive, külső merevlemez) sem szabad csatlakoztatni, hiszen ezzel a fertőzést továbbvihetjük egy másik számítógépre.
  • A kárelhárítás után a zsaroló vírus teljes eltávolítását mindenképpen bízzuk szakemberre. A meghajtó teljes formázását javasoljuk, ezzel biztosan eltűnik a vírus minden nyoma.
  • Csak a teljes operációs rendszer újratelepítése, valamint az aktív vírusvédelem bekapcsolása után próbálkozzunk adatainkat az archív mentésekből helyreállítani. 

 

Mivel a titkosítás feltörése technikailag nem oldható meg, így az adatmentés a titkosított adatokra vonatkozóan a legtöbb esetben sikertelen lesz. Ha a számítógépen be volt állítva visszaállítási pont, többnyire visszanyerhető valamekkora adattartalom.

  

img.rt.com

 

Zsarolóvírusok- háttéranyag

Működési mechanizmus, általános összefoglaló

A kártevők új generációja a megnövekedett számú fertőzött e-mailekkel terjed, amelyek eszközeinkre letöltik és telepítik a zsarolóvírusokat. A fertőzött e-mailek megnyitásakor a kártevő titkosítja az eszközön található fájlokat és váltságdíjat követel ezek feloldásáért.  A leggyakoribb fajtája, a Nemucod, is e-mailen keresztül, a mellékletben csatolt tömörített állományokban terjed. A levelekben a támadók számlákra, hivatalos dokumentumokra hivatkozva próbálja rávenni az áldozatokat a melléklet megnyitására. Amennyiben ez megtörténik, a program telepíti magát és HTTP kapcsolaton keresztül további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépekre. A trójai egy olyan URL-listát tartalmaz, amelynek felhasználásával különféle webszerverek, weboldalak meglátogatásával kártevőket próbál meg letölteni. Ha ez sikerül számára, akkor a nemkívánatos programokat fel is telepíti. A folyamat végén jelenleg a legtöbbször a TeslaCrypt és a Locky nevű zsarolóprogram kerül a felhasználók készülékeire. 

 

Elmondhatjuk, hogy ezek a zsaroló kártevők egyre erősebb kulcsokat használva titkosítva felülírják az állományainkat, majd a feloldó kódért pénzt követelve jelentik napjaink legnagyobb veszélyét. Nem is kis összeget, általában 300 eurónak (körülbelül 90 ezer forint) megfelelő váltságdíjat kérnek, aminek összege a 48/72 órás határidő leteltével megduplázódhat. Nem árt tudni, ha bejutott a gépünkre egy ilyen titkosító kártevő, akkor ha elegendő ideje van, minden Windows alatt mappelt - értsd felcsatlakoztatott, például betűjellel hozzárendelt - meghajtónkon is végiggyalogolhat a titkosításával, így sajnos az összes bedugott USB tárolónk, hálózati meghajtóink, de még a felhős tárhely is áldozatul eshet. 

 

Az esetleges váltságdíj kifizetést a biztonsági cégek - az emberrablási esetekhez hasonlóan - nem javasolják, mert ezzel részint tovább bátorítjuk a folyamatot. Másrészt erről azt is tudni kell még, hogy mivel bűnözőkkel üzletelünk, így semmilyen garancia nincs arra, hogy egyáltalán kapunk valamilyen kódot, vagy az működőképes lesz. A beszámolók jelentős részénél - kb. 80-90%-ban - a fizetés ellenére nem is érkezik semmilyen feloldó kulcs.

 

A vírusvédelmi megoldások használata nagymértékben segít, hogy a rendszerünket megvédelmezzük, de ehhez kiemelten fontos - biztonsági szoftvereinknél a legújabb frissítések telepítése, valamint lehetőség szerint a legújabb termékverzió használata, természetesen naprakész felismerési adatállományokkal. Emellett pedig kulcsfontosságú, hogy az antivírus megoldásainknak a megfelelő beállításokkal is kell rendelkeznie. Például az ESET termékek felhasználóit az ESET Live Grid felhő alapú szolgáltatása védi, amennyiben ez a modul nincs kikapcsolva. Ennek segítségével a számítógépek ellenőrzése és az új kártevők felismerése még gyorsabbá és hatékonyabbá válik, valamint aktívan blokkolja a zsarolóprogramok folyamatát is. Az egyre gyakoribb támadások miatt érdemes az ESET szoftver verziójának ellenőrzése, és szükség esetén frissítése, valamint az említett Live Grid támogató opció ellenőrzése/beállítása.

 

Tudni kell azonban azt is, hogy a számítógépes biztonságnak a naprakész biztonsági szoftverek használata csak a három pillér közül az egyiket jelenti. A hatékony védelem második lába a frissített operációs rendszer, és az alkalmazói szoftverek hibajavítási foltjainak haladéktalan letöltése és telepítése, hiszen a kártevők előszeretettel használják ki a javítatlan biztonsági réseket. Ehhez nem csak magának az operációs rendszernek, hanem a különféle alkalmazásoknak (Adobe Flash-től Java-n át Wordpressig) a hibajavításait is mindig futtassuk le időben. 

 

Végül a harmadik védelmi pillér pedig a felhasználói biztonságtudatosság. Például ide tartozik, hogy az ismeretlen feladótól származó linkeken, e-mail mellékleteken ne kattintsunk, és mindig kezeljük gyanakvóan a kéretlen üzeneteket. 

A védekezéshez mindenképpen azt tudják tanácsolni a szakemberek, hogy az értékes és pótolhatatlan adatainkról egy elkülönített, és fizikailag állandóan nem csatlakoztatott meghajtóra rendszeresen készítsünk mentéseket, és a mentéseinket pedig próbáljuk is ki.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05